Ancona

Bu ırk köken olarak İtalyanın Ancona bölgesinde sık görülür. Eski kitaplarda bu bölgede siyah ve beyaz tavuklara  Ancona dendiğine değinilmiştir. Buna rağmen 1850 yılının sonlarında Birmingham, Birleşik Krallıkta düzenlenen gösteriye katılan kümes hayvanlarının tarifi bugün bizim bildiğimiz ırka çok benzemektedir. 1900’lerde geliştirilen Bantam tipi bugünlerde Büyük ırk’tan daha sık görülmektedir.

Dış görünüm ve mizaç

Ancona çok çekici bir ırktır, aktif ve uyanık fakat iri değildir. Ortalamada horozlar 2,7 kg civarı tavukları 2,25 kg civarı gelirler.

Tüyleri böcek yeşili pırıltılı siyahtır. Her tüyün ucunda V şeklinde beyaz işaret olmalıdır. Beyazlık her tüy değişimde daha da yoğunlaşmaktadır. Balta ibik türü gül ibiklilere göre daha sık görülmektedir. Diğer akdeniz ırkları gibi kulaklar beyazdır.

Diğer akdeniz ırklarında olduğu gibi Ancona fazla arkadaş yanlısı değildir, fakat elle tutmada normal davranır. Acemi bakıcılara uygun bir ırktır.

Ancona iyi yumurtacı olarak bilinir. Yumurtaları tebeşir beyazı renginde iridir. Saf ırklar içinde iyi yumurtlayanlardan biridir.

Akılda tutulması gereken noktalar

En üst kalitede üretim yapanlar balta ibikte, ibik kıvrımlarını elde edebilmek için ikili çiftleştirme uygularlar, ama bu her zaman gerekli değildir.

Tip Sınıf Köken Yumurta rengi Durum
Yumurtacı Yumuşak tüy hafif İtalya Beyaz Oldukça yaygın
İbik tipi Tüy rengi Gurk Yıllık yumurta sayısı Irk standardı
BaltaGül Siyah Karyağdı Hayır 150-200 PCGBAPA

Avrupa

Ağırlık
Dev
Horoz 2,70-2,95 kg
Tavuk 2,25-2,50 kg
Cüce
Horoz 570-680 gr
Tavuk 510-620 gr
Paylaş