Karakteri: Sahibine çok fazla sevgi gösteren; ilk kez evcil hayvan sahibi olmak isteyenler için harika bir seçim!
Bakım: Fazla bakım gerektirmez; haftada bir kez taranmalı/fırçalanmalı.
Rengi: Kahverengi çizgili; vaşak noktalı; mürekkepbalığı desenli; vizon desenli
Tüy Şekli: Kısa
Çıkış Yeri: A.B.D
Vücut Yapısı: Büyük
Temel Özellikleri

Uslu ve kararlı bir kedidir. Yürüyüşü, atılan objeleri sahibine geri getirmesi ve suyla oynaması tamamen Bengal’e özgüdür. Kedisel özelliği olan bağımsızlığına karşın aynı zamanda şefkatli ve dışa dönük de olabilir.

Görünüş ve Vücut Yapısı
Yuvarlak hatlarıyla yayvan ve hafif üçgenimsi bir kafası vardır. Kafası vücuduna oranla biraz uzun ve küçük görünür.

Elmacık kemikleri yüksektir ve belirgin bıyıklarının üstünde geniş bir burnu vardır. İri badem biçimli gözleri birbirinden ayrıktır. Kulakları ufak, kısa olup uçları yuvarlaktır ve genişleyerek kafaya oturur. Bedeni uzun ve sağlam olup gelişmiş kasları en dikkat çekici noktasıdır.

Kalın kemikli ve iri bir kedi olmasına karşın evcillerin arasında ondan büyükleri de vardır. Bacakları orta uzunlukta, kaslı ve asla ince değildir. Arka bacakları öndekilere oranla daha uzundur. Patileri yuvarlak ve iridir. Kuyruğu kalın, orta genişlikte ve orta uzunlukta olup, yuvarlak biten ucuna doğru hafifçe incelir.

Tüyleri kısa ile orta uzunluktadır. Yavruların tüyleri genellikle daha uzundur. Tüy yapısı kalın, zengin ve yumuşaktır. Dokunulduğunda çok hoş bir duygu verir

Tüy Bakımı
Orta uzunlukta olan yumuşak tüyleri her gün bakım ister. En iyi bakım nazik fırça darbeleriyle ve yumuşak bir fırça kullanılarak yapılır.

Kökeni
Asya leopar kedisinin kaybolmaya yüz tutmuş esprisini yeniden yakalayabilmek için Jean Sudgen Asya’nın vahşi ormanlarında bulduğu orjinalleri bir çift ev kedisi ile 1963 yılında çiftleştirmiştir. Yetiştirme programı yirmi yıla yakın sürmüştür. Dr. Willard Centerwall ile 70 li yıllarda kediler üzerine çalışan Mrs. Jean Sudgen Mill desen, renk ve karakteristik olarak Asya leopar kedisini yeniden yaratmıştır.

Bengal kedisi asla narin bir kedi olarak anılamaz. O kesinlikle bir atlet; tıpkı ormana ait vahşi bir kedi gibi kaslı gövdesiyle çevik ve zarif..

Bengal Kedisinin Geçmişi

Kendine özgü benekli derisi ve büyük cüssesiyle Bengal kedisi, tıpkı sinsi ve vahşi bir kedi gibi görünsede atalarından biri olan küçük vahşi Asya Leoparından dolayı aslında Bengal kedisi evcil sayılabilecek bir türdür. Bengal kedisi adını, Asya Leopar kedisinin bilimsel adı olan Felis bengalensis’den alır. Asya leopar kedileri 1950 ve 1960 yılları arasında evcil hayvan mağazalarında bulunuyordu. Bu yarı vahşi sayılabilecek kedilerin, evcil shorthair kediler ile çiftleştirilmesiyle günümüzdeki bengal kedileri üretilmiştir.

Kaliforniyalı bir üretici olan Jean Mill, bu işlemi ilk yapan kişi olarak kayıtlara geçmiştir. Fakat aslında yeni bir ırk yaratmak istememiştir. Kendisine bir asya leopar kedisi almış ve yalnız kalmasın diye siyah erkek bir kedi ile arkadaşlık etmesini sağlamıştır. Büyük bir sürpriz sonucunda, iki kedinin anlaşacağına bile ihtimal vermese de ortaya yavrular çıkmış ve bu yavrulardan bir benekli dişiyi kendine almıştır. Bu kez de dişiyi kendi babasıyla çiftleştirerek ortaya minik benekli yavru kediler çıkartmıştır.

Aynı dönemde Dr. Willard Centerwall, Loyola Üniversitesi’nde Asya leoparlarıyla evcil kedileri çiftleştirme deneyleri gerçekleştiriyordu. Leopar kedileri, kedi lösemisi virüsüne karşı dirençlilerdi ve bu yüzden de araştırmacılar bu özelliğin melez yavrulara da geçip geçmediğini gözlemlemek için araştırmalar yapıyorlardı. Çeşitli yetiştiriciler özel bir cins olarak bu kedileri geliştirmekle oldukça ilgiliydiler. Bu sebeple Mill ara verdiği kedi üretimine tekrar devam etti ve Dr. Centerwall melezlerine uygun bir erkek kedi bulup onlardan yeni bir ırk yaratma çalışmalarına devam etti. Bu kedilerden biri Hindistan’da bulduğu turuncu yerli bir shorthair diğeri ise barınaktan aldığı kahverengi benekli bir tekirdi.

Bengal kedilerinin bugün birebir evcil kedilerle aynı olduğu düşünülmeli ve vahşi atalarından en az dört kuşak uzakta olanları satın alınmalıdır. Bengal kedilerini ilk olarak 1983 yılında takibe başlandı ve 1991 yılında Uluslararası Kedi Derneği tarafından kabul edildi. Günümüzde Bengal kedileri, Amerikan Kedi Yetiştiricileri Derneği, Kanada Kedi Derneği ve Birleşmiş Kedi Örgütü tarafından da ayrı bir cins olarak kabul edilmektedir.

Bengal Kedisinin Karakteri

Bengal kedileri son derece aktif ve son derece zeki olarak bilinen kedilerdir. Bu durum onlarla yaşamayı eğlenceli hale getirsede, yüksek zekaları ve hareketlilikleri zaman zaman sahiplerinin zorlanmalarına sebep olur.

Bengal kedileri her zaman tetikte olan, kendine güvenen ve arkadaş canlısı kedilerdir. Hiçbir şey onun dikkatinden kaçmaz. Oyun oynamayı çok sever; getir, yakala oynamaktan dahi zevk alır ve kedi eğitimleri için biçilmiş kaftandır. Çevik pençeleri tıpkı insan eli gibidir ve çoğu zaman sahiplerine “İyi ki bir başparmağı yok, yoksa dünyaya hükmedebilirdi!” dedirtir.

Bengal kedileri suda oynamaya oldukça düşkündürler. Bu sebeple her an küvete atlayabilir ya da sizinle birlikte duş almaya çalışabilirler. Bir diğer yandan akvaryum ve havuz balıkları onun çevik pençeleri nedeniyle risk altında olabilir. Aynı zamanda tırmanmayı da çok seven bengal kedisini sık sık evin en yüksek köşesine tırmanmış olarak bulabilirsiniz. Bir ya da muhtemelen iki uzun kedi ağacı, onun zekasına meydan okuyacak oyuncaklar arasında iyi bir seçim olacaktır. Avizeler üzerinde sallanmadığı ya da yüzme havuzunda olmadığı nadir zamanlarda kucağınızda sevilmek üzere oturmaktan hoşlanacaktır. Eh yatağınızı paylaşacağınızı söylemeye gerek bile yok. Ve evet, yorganınızı o çaldı!

Bengal Kedisi Sağlığı

Saf kan olsun ya da olmasın tüm kedilerde çeşitli hastalıklara karşı yatkınlıklar görülebilir. Bengal kedileri genel olarak sağlıklı kedilerdir ancak aşağıdaki hastalıklara sık sık rastlanıldığı bilinmektedir.

  • Distal nöropati, halsizliğe neden olan bir sinir sistemi bozukluğu. Bir yaş gibi çok erken zamanlarda bile Bengal kedilerinde görülebilir ve çoğunlukla kendi kendi iyileşir.
  • Düz-göğüs yavru sendromu, hafiften şiddetliye kadar uzanabilen bir deformasyon. Yetişkinliğe kadar ulaşabilen yavrularda genellikle olgunluktan sonra hiçbir belirti kalmaz.
  • Kalça displazisi, ciddi vakalarda topallığa neden olabilir.
  • Hipertrofik kardiyomiyopati, bazı ırklarda kalıtımsal olan kalp hastalığının bir şeklidir.
  • Patellar çıkık, hafiften şiddetliye kadar uzanabilen bir kalıtsal diz kapağı çıkığı. Ağır vakalarda cerrahi ile kontrol altına alınabilir.
  • Progresif retina atrofi, dejeneratif bir göz hastalığı.

Bengal Kedisi Bakımı

Bengal kedilerinin kısa ve kalın kürkleri; haftalık ölü derilerin ve tüylerin temizlenip, deri yağlanmalarının kaldırılmasını içeren basit bir bakıma ihtiyaç duyar. Banyo çok nadir olarak gerekebilir.

Herhangi bir diş eti hastalığı ile karşılaşmamak için dişlerini düzenli olarak fırçalamanız gerekir. Şayet günlük olarak diş bakımını gerçekleştiremiyorsanız, haftalık bakımın hiç yoktan iyi olduğunu söyleyebiliriz. Her iki haftada bir tırnaklarını kesmeli ve kirlenme ihtimaline karşı göz kenarlarını yumuşak bir bezle temizlemelisiniz. Her göz için farklı bir bez kullanmanız mikrop bulaştırma riskini ortadan kaldıracaktır. Haftalık olarak kulaklarını kontrol etmeli ve eğer kirlilerse nemli bir pamuk parçasıyla temizlemelisiniz. Bu noktada zarar verebileceği için kulak çubuklarını kullanmaktan ekseriyetle çekinmelisiniz.

Kum kabını mutlaka temiz tutmalı ve kedilerin tuvalet hijyeni konusunda takıntılı olduğunu unutmamalısınız. Aksi halde daha temiz bir yerde işini görmekten çekinmeyeceğine emin olabilirsiniz..

Bengal kedilerinin sadece ev içinde yaşayan kediler olarak yaşaması daha uygundur. Bu onları diğer kedilerden bulaşabilecek hastalıklardan koruyacak, köpeklerin saldırma ihtimalini ortadan kaldıracaktır. Dışarıya salınan kedilerin daha da önemlisi bir araba altında kalması olasıdır. Onları iç mekanlarda tutmak, onları hırslı avcı kuşlardan ve yabani hayattan korur. Mümkünse, Bengal kedisine atlamak ve güvenle tırmanmak için dışarıda muhafaza edilen büyük bir alan oluşturmanız oldukça iyi bir tercih olacaktır. Ayrıca onun oldukça güzel bir kedi oluşunun çalınma ihtimalini de beraberinde getirdiğini asla unutmayın.

Bengal Kedisi Özellikleri

Bengal kedisine asla narin denilemez. O kesinlikle bir atlet: kaslı gövdesiyle çevik ve zarif, tıpkı ormana ait gibi görünen bir kedi. Geniş kafası eninden daha uzun, yuvarlak hatlarıyla modifiye bir kama şeklindedir. Bunun üstüne başın yanına doğru hizalanmış orta boy ve nispeten kısa olan küçük kulakları vardır. Büyük oval gözleri neredeyse yuvarlaktır ve vücuda doğru uzanan uzun, kaslı bir boynu vardır. Vücudu desteklemek için orta uzunlukta bacakları büyük, yuvarlak pençeleriyle arkadakilerden biraz daha uzundur. Kalın, orta uzunlukta siyah uçlu kuyruk sonuna doğru incelir.

Bir Bengal kedisi sırt üstü yuvarlandığında, bir başka karakteristik özelliği olan benekli göbeğini görebilirsiniz. Bengal kedisinin vahşi görünüşünü güzelleştirmek için kısa, kalın postu adeta lüks yumuşak ve ipeksi görünümlüdür. Bengal kedileri, kahverengi tekir, mühür vizon tekir, siyah gümüş tekir, ve mühür gümüş vaşak noktası dahil olmak üzere birçok farklı renk ve desende olabilir. Kürkü rastgele benekli veya yatay desenli olabilir, ya da daha hafif bir arka plan üzerinde rastgele düzenlenmiş yatay çizgili, mermer görünümlü olabilir. Ayrıca, sanki uçları altın tozuyla bulanmış gibi görünen ve ışıkta parlayan kürkleri sebebiyle bazı Bengal kedileri “parıltılı” olarak tanımlanır.

Bengal Kedisi ve Aile

Aktif ve sosyal bir kedi olan Bengal, çocuklu ve kedi-seven köpekler için iyi bir seçimdir. Oldukça oyuncudur ve çocuklardan göreceği ilgiyi keyifle kabul eder. Yüksek zekası ve oyuncu karakteri ile okul çağındaki çocuklarla oldukça iyi anlaşır. Bengal kedilerini köpeklerde dahil kolay kolay hiçbir şey korkutamaz. Her şeye rağmen tüm evcil hayvanların diğer evcil hayvanlarla tanıştırılma işlemnini yavaş ve kontrollü olarak gerçekleştirilmesi önemlidir.

Paylaş