Ataks tavuğu ülkemizde yetiştirilen ilk yerli yumurta tavuğumuz olma özelliği taşıyor.

Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü tarafından yetiştirilen bu tavuk ırkı 3 yıl kadar yumurta verebiliyor. Son yıllarda ülkemizde doğal yumurta üretiminde oldukça popüler olan tavuk cinsidir.

Ankara Tavukçuluk Araştırma Kahverengisi (ATAK-S) 20 haftalıkken yumurta verebiliyor. Yılda ortalama 240-270 arası yumurta vermekte. Yumurta rengi ise beyaz-kremsi renktedir.

Hareketli bir yapıya sahip olan bu tavuklar bulundukları ortama uyum sağlamakta zorlanmaz ve iklim şartlarına da dayanıklıdır. Günlük yem tüketimi konusunda dezavantajlı olduğu söylenilse de yumurta verimi iyidir.

Hastalıklara karşı dirençlidir. Eğer yüksek kaliteli yumurta isterseniz salma olarak beslenmesi önerilmektedir. Ayrıca takviye besinlerle suni ortamda beslenen Ataks tavuğu yumurta sayısına ulaşılabilir.

Besili bir Ataks tavuğu 2,5 kg kadar ağırlığa ulaşabilir. Ataks tavuk ırkı yumurta tavuğu olmasından dolayı beslenmesinde yağlandırıcı besinlerden kaçınılması gerekir. Doğru bir beslenme ile uzun yıllar kaliteli yumurta verimi elde edilebilir.

Gıda tarım ve hayvancılık bakanlığına bağlı devletin ilk resmi tavukçuluk kurumu olan Ankara  tavuk  araştırma  kurumu (enstitüsü)’nun Uzun yıllar ıslah çalışması sonucu geliştirdiği yumurta verimi yüksek bir ırk(cins)dır. Türkiye’nin tescillenen ilk yumurtalık tavuğu siyah ataks‘tır.

Enerjik yapıya sahip bu hayvanlar oldukça akti, bulunduğu ortama kolay uyum sağlayan iklim şartlarına kolay adapte olabilen bahçe tavuğudur.

Ataks  tavuk kapalı ortam kafes şartlarında bakıldığı takdirde yıllık ortalama yumurta verimi 314 adettir. Bu da demek oluyor ki diğer yabancı yumurta tavuğu cinslerinden fazlada farkı yoktur.

Köy yumurta tavuğu ataks salma gezen  (organik) tavukçuluk için üretilmiş ilk yerli ırkdır. Ankara tavuğu veya kara tavuk olarak da bilinmektedir.

Yumurta rengi krem(gri bej) tonlarda olup hem görüntüsüyle hem besleyici özelliği ile tam bir köy yumurtasıdır. Siyah görünümlü gerdan kısmı kahverengi tonlarda olup görüntüsü ile de tamamen köy tavuğu görünümüne sahiptir. Salınarak bakıldığı takdirde ortalama yıllık yumurta verimi 280 adettir. Ortalama 20. Haftada yumurta vermeye başlar. Yumurta büyüklüğü 65-72 gram arasındadır. Günlük yem tüketimi ortalama 110 gramdır. Salınarak bakıldığı takdirde günlük yem tüketimi 70 grama kadar düşmektedir. Aktif bir yapıya sahip olduğu için salındığı alandan rahatlıkla yararlanabilmektedir.

Gagaları kesik değildir.  Ortamdaki diğer gıdalardan faydalanabilirler. Bu da yem maliyetini en aza indirmiş olur. Gagaları kesik tavuklar ise yem yemekte bile zorlanırlar. Gaga kesimi veya dağlanması yapan firmalar aynı alanda daha fazla yarka yetiştirmek için gaga kesimi veya dağlanması yaparak salma tavukçuluğa çok uygun olmasa da kafeslerde büyütüp daha ucuza yarka olarak satarlar. Yetişkin bir ataks ortalama ağırlığı 2000 gram arasında değişmektedir. Yumurtlama ömrü biten tavuklarınızı doğal köy tavuğu olarak da değerlendirebilirsiniz.

Paylaş