Devletin insanlar icin ozel kurumlardan saglikta HIZMET ALIMI yapmasi orneginden yola cikarak, belediyelerin de hayvan sagligi icin ozel veteriner klinik ve hastanelerinden HIZMET ALIMI yapmalarini talep ediyoruz. 5199 sayili kanunun MADDE 4-b ve j bentlerinde bu husus acikca yasal gorev olarak hukme baglanmistir.

 

Benim asagida Adana icin hazirladigim yazilari kendi sehirlerinize uyarlayarak, benim yolladigim tum kurumlara yollayin, ozellikle Veteriner Hekim Oda baskanini ziyaret edin. Onlarin devreye girmeleri cok onemli. En alttaki BELEDIYELER olan yazimda cozum onerilerimiz de var, onu da dikkatle okuyun.

 

Belediye ya hastaneyi kuracak ya da veteriner kliniklerinden hizmet alimi yapacak. Yani yarali,kirikli vs hayvanlar icin hayvan severler 3 ondan 5 bundan para toplamayacak.(Her para toplamanin pesinden “para yendi yenmedi” vs gibi toplumda camiayi kucuk dusuren ve guven sarsan suclamalar oluyor, bu onlenir, tabii istismar edenler icin de bir engel teskil eder). Bunu yapmazsak, bir avuc insan icinde herkes birbirinden para isteyerek yarali hayvanlari ozel veteriner kliniklerine tasimaya ve tabii ki sonrasi polemiklere ve suclamalara mahkum olunacak.

Selam ve sevgilerimle…

Nesrin Çıtırık

HAYTAP BAŞKAN YARDIMCISI

 

Konu: Mesai saatleri disinda yaralanan hayvanlar icin Hayvan Hastaneleri kurulmasi veya hizmet alimi yapilmasi hk.

Adana il Cevre Müdürlüğü’ne,

  Sahipsiz Hayvanlarin kaza, taslanma ve dovulme neticesinde olusan kirikli vakalarinda ve ayrica mesai saatleri disindaki yaralanmalari durumunda, yasa geregi olarak belediyelerce tedavilerinin saglanmasi icin ilgili kurumlara olan yazilarimiz ekte sunulmustur. Bu hizmetlerin saglanacagi BELEDIYE HAYVAN HASTANESI mevcut olmadigi gibi, belediye bakimevinde de bu mudahalelerin yapilacagi imkan ve ortam kesinlikle yoktur.

5199 sayili Hayvanlari Koruma Kanunun uygulanmasinda sekreterya gorevi verilmis olan kurumunuzun, Il Hayvan Koruma Kurulunun Olaganustu toplanmasini saglayarak, sahipsiz hayvanlarin kirikli yaralanmalarinda ve mesai saati disindaki tum yaralanma durumlarinda acil ve operatif mudahalenin yapilmasi kosullarini olusturmasini talep ediyoruz.
Adana ilinde Hayvan Hastanesi kurulmasini veya devletin, insan sagligi konusunda ozel saglik kuruluslarindan yaptigi “hizmet alimlarinin” ayni sekilde belediyelerce hayvanlar icin de yapilmasini talep ediyoruz.
 
Muracaatimiza iliskin 4982 ve 3071 sayili yasalar geregi bilgi ve cevap verilmesini emir ve musaadelerinize saygilarimizla arz ediyoruz.
Nesrin Citirik
HAYTAP Hayvan Haklari Federasyonu Baskan Yardimcsi

 

Dagitim: Cevre ve Orman Bakanligi, Icisleri Bakanligi Mahalli Idareler Genel Mudurlugu, Adana Valiligi, Adana Valiligi Il Hayvan Koruma Kurulu Baskanligi, Adana Buyuksehir Belediye Baskanligi, Cukurova Kaymakamligi, Veteriner Hekimler Oda Baskanligi,  Adana Il Cevre ve Orman Mudurlugu, Ilce Belediyeleri.

Ekler… 1. Adana Veteriner Hekimler Odasi Baskanligina gonderilen yazi
2. Valilik makamina gonderilen yazi.
3. Buyuksehir ve Tum Ilce Belediyelerine gonderilen yazilar..
4. Kanun maddeleri

 


Ek….1… Adana Veteriner Hekimler Odasi Baskanligina

Adana Veteriner Hekimler Oda Baskanligina,
Sahipsiz hayvanlarin kirikla neticelenen yaralanmalari ve ayrica mesai saatleri disindaki yaralanma ve hastalik durumlarinda belediyelerce bu hayvanlarin tedavi ve bakimlarinin saglanmasi icin ilgili kurumlara olan yazilarimiz ekte sunulmustur.

Belediyelerin bu tur vakalara mudahale edecek ameliyat ve bakim olarak hizmet verecek hayvan hastanesi mevcut degildir.
Devletin, insan sagligi konusunda ozel saglik kuruluslarindan yaptigi “hizmet alimlarinin” ayni sekilde hayvanlar icin de yapilmasini talep ediyoruz.
 
Odaniz baskanliginin “ilgili kurumlarla olusturulacak komisyonda” gorev almasini ve sahipsiz hayvanlarin “kirikli yaralanmalari ve mesai saati disindaki tum yaralanma ve hastalik  durumlarinda” devletin insan sagliginda yaptigi gibi belediyelerin de hayvanlar icin “hizmet alimi” yapmalarina meslek odasi kimligi ile mudahil olunmasini talep ediyoruz.
Saygilarimizla…
Nesrin Citirik
HAYTAP Hayvan Haklari Federasyonu Baskan Yardimcsi
 

Ekler… 1. Valilik makamina gonderilen yazi.
2. Buyuksehir ve Tum Ilce Belediyelerine gonderilen yazilar..
3. Kanun maddeleri


Ek….2… Adana Valiligine gonderilen yazi

Konu: Mesai saatleri disinda yaralanan hayvanlarin tedavilerinin saglanmasi

Adana Valiligi Yuksek Makamina,
Sahipsiz hayvanlar “kirikli yaralanmalarinda ve ayrica mesai saatleri disinda gecirdikleri yaralamali kazalar ve hastalik durumlarinda” belediyelerce tedavi edilmeden, eger gonullu mudahalesi mumkun olamamissa aci icinde olume terk edilmektedirler. Belediyelerin bu tur vakalara mudahale edecek bir hayvan hastanesi mevcut degildir. Bakimevi kosullarinda ise kirikli vakalarin ameliyatlarinin yapilmasi mumkun olamamaktadir.

 

Devletin, insan sagligi konusunda ozel saglik kuruluslarindan yaptigi “hizmet alimlarinin” ayni sekilde hayvanlar icin de yapilmasini talep ediyoruz.

5199 sayili Hayvanlari Koruma Kanunun uygulamasi bakanlikca valililiklere verilmis ve uygulama sekreteryasi olarak Il Cevre Mudurlukleri gorevlendirilmistir.
Bu baglamda, acilen Il Hayvan Koruma Kurulunun toplanmasini, Veteriner Hekimler Odasi ve ilgili tum kurumlarca bir komisyon kurulmasi ve sorunun cozumune iliskin tedbirler alinmasini, tarafimiza 4982 ve 3071 sayili yasalar geregi bilgi ve cevap verilmesini emir ve musaadelerinize saygilarimizla arz ederiz.

Nesrin Citirik
HAYTAP Hayvan Haklari Federasyonu Baskan Yardimcsi

Tc kimlik..Ekler… 1. Buyuksehir ve Tum Ilce Belediyelerine gonderilen yazilar..
2. Kanun maddeleri
Ek….3… Belediyelere gonderilen yazilar..

Konu: Mesai saatleri disinda yarali hayvanlarin tedavisinin saglanmasi hk..

 


 

(Buyuksehir, Cukurova, Seyhan, Yuregir ve Saricam)  Belediye Baskanligina,
Kaza, dovulme, taslanma neticesinde olusan kirik durumlarinda ve ayrica mesai saatleri disinda yaralanmis hasta sahipsiz hayvanlara belediyeniz bunyesinde mudahale imkanlari mevcut degildir. Oysa asagida ekte sundugumuz kanun maddeleri geregi bu gorev belediyelerindir.
Her belediyenin asli gorevi olan kisirlastirma operasyonunun yaninda, Hayvan Hastanesi kurmasi ve 24 saat boyunca, 5199 sayili yasa geregi, hasta magdur trafik kazasi gecirmis sahipsiz hayvanlarla mudahale etmesi gereklidir. (Ekli kanun madde 4- b ve j)
Eger bu olamiyorsa, devletin insan sagligi konusunda ozel saglik kuruluslarindan yaptigi “hizmet alimlari”, ayni sekilde belediyelerce de hayvanlar icin yapilmalidir.
Hasta ve yarali hayvanlari hastane kosullarinda tedavi etmemek  GOREV IHMALINE girer ve biz STK olarak bundan boyle bu durumlarda, Icisleri Bakanligina bu gorev ihmalinden dolayi belediyeniz hakkinda sorusturma acilmasi icin bas vuracagiz.
Bu baglamda:
1. Belediyeniz bunyesinde acilen kirik vakali, hasta ve yarali hayvanlar icin ameliyathane ve post operatif bakim saglayacak bir HAYVAN HASTANESININ olusturulmasini, (MADDE 4, J)
2. Eger bir “Hayvan Hastanesi” yapilamiyorsa, Veteriner Hekim Odasi ile isbirligi yapilarak, tipki devletin insan sagliginda yaptigi “hizmet alimi” gibi, belediyenizin de hayvanlar icin ozel veteriner kliniklerinden “hizmet alimi” yapmasini talep ediyoruz.
Yazimiza iliskin uygulamalarin neler olacagi 4982 ve 3071 sayili yasalar geregi kanuni suresi icinde bilgiler ve cevap verilmesini, aksi takdirde Basbakanlik Bilgi Edinme Merkezine sikayette bulunacagimizi bilgilerinize saygilarimla arz ederim.
Nesrin Citirik
HAYTAP Hayvan Haklari Federasyonu Baskan Yardimcsi

 Dagitim: Cevre ve Orman Bakanligi, Icisleri Bakanligi Mahalli Idareler Genel Mudurlugu, Adana Valiligi, Adana Buyuksehir Belediye Baskanligi, Cukurova Kaymakamligi, Veteriner Hekimler Oda Baskanligi,  Adana Il Cevre ve Orman Mudurlugu, Ilce Belediyeleri.Ek… Belediyelerce uyulmasi gereken ILGILI KANUN MADDELERI

________________________________________________________

Ek…4…
HAYVANLARI KORUMA KANUNU

Kanun No. 5199        Kabul Tarihi : 24.6.2004
Genel Hükümler  BİRİNCİ BÖLÜM
MADDE 1. – Bu Kanunun amacı; hayvanların rahat yaşamlarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını,her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamaktır.

MADDE  4. –
Hayvanların korunmasına ve rahat yaşamalarına ilişkin temel ilkeler şunlardır:
a) Bütün hayvanlar eşit doğar ve bu Kanun hükümleri çerçevesinde yaşama hakkına sahiptir.
b) Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz  hayvanların da,  sahipli hayvanlar gibi  yaşamları desteklenmelidir.
c) Hayvanların korunması, gözetilmesi, bakımı ve kötü muamelelerden uzak tutulması için gerekli önlemler alınmalıdır.
d) Hiçbir maddî kazanç ve menfaat amacı gütmeksizin, sadece insanî ve vicdanî sorumluluklarla,  sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanlar bakan veya bakmak isteyen ve bu Kanunda öngörülen koşulları taşıyan gerçek ve tüzel kişilerin teşviki ve bu kapsamda eşgüdüm sağlanması esastır.
j) Yerel yönetimlerin, gönüllü kuruluşlarla işbirliği içerisinde, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların korunması için hayvan bakımevleri ve hastaneler kurarak onların bakımlarını ve tedavilerini sağlamaları ve eğitim çalışmaları yapmaları esastır.

 

 

Paylaş