Kombine verimli bir Amerikan ırkıdır. Renk bakımından 7 varyetesi bulunmaktadır. Çubuklu ve beyaz varyeteleri en çok bilinenlerdir. Beyaz PLYMOUTH ROCK TİCARİ BROİLER üretiminde ana ebeveyn hatlarının geliştirilmesinde kullanılmaktadır.

Geliştirilen bu hatlarda 9-10 aylık üretim döneminde 160-180 adet yumurta alınabilmektedir. Bunlarda ortalama canlı ağırlık horozlarda 4-4,5 tavuklarda 3,0-3,5 kg’dır.

Çubuklu PLYMOUTH ROCK ’l ar kahverengi yumurta üretim hatlarında otoseksin eldesinde kullanılmışlardır. Ayrıca yumurta ıslah programlarında, ağır yumurta elde edilmesi amacıyla geniş oranda yer almışlardır.

Bunlarda yumurta verimi 200-220 adet, canlı ağırlıkları horozlarda 3,5-4,0 tavuklarda 2,5-3,0 kg’dır. Açık kahverenginden koyu kahverengiye kadar değişen yumurtaları 60-70g’dır.

Plymouth  tavuğu da oldukça yoğun olarak talep edilen tavuk cinslerinden biridir. Amerikan ırkından olan bu tavuk cinsi Dominique ırkı horozlarla Siyah Cochin ırkının melezlenmesi sayesinde elde edilen tavuklardır.

Bu tavuk cinsi ilk olarak 1874 yılında Amerikan standartlarına alınmış olan bir cinstir. Bu cinsin renk bakımında 7 ayrı varyetesi bulunmaktadır. Beyaz ve çubuklu olanlar en çok bilinenlerdendir.

1881’de Hollanda’ya, 1880’de ise İngiltere’ye götürülen bu yumurta tavuğu cinsinin beyaz varyeteli olanları ticari broyler üretiminde kullanılmıştır.

Yıllık 275-300 civarı ortalama yumurta yapmaktadırlar. Yumurta ağırlığı 65-70 gr civarında ve krem rengine sahiptirler. Hayvanlar ortalama 4,5 -5  aylık olduklarında yumurtaya gelmektedirler.

Plymouth Rocklar özel yapan özelliklerinden bir tanesi onların bol yumurta yapması değil zorlu hava koşullarında ve bakımsız kümeslerde de yumurta vermeye devam etmeleridir.

Plymouth( çilli )kombine hayvanlar oldukları için orta ağırlıkta hayvanlardır. Horozları 4-4,5 kg tavukları ise 3-3,5 kg ortalama ağırlığa sahiptirler.

İyi bir et tutma özelliğine sahiptirler. Deri rengi ve bacak rengi sarıdır. Tek taraklı kırmızı ibikleri bulunan hayvanlardır. Bacaklar uzun, göğüs kafesleri orta genişliktedir. Kırmızı kulak lobu ve sarı gagalara sahiptirler.

 

 

16 -18. Haftalar arası yumurtlamaya başlarlar.

Günde 90 – 120 gram arası yem yemektedirler.

1 Tavuk yılda  275 – 300 arası yumurta vermektedir.

Paylaş