Brahma Tavuğu

BRAHMA’ lar MALAY ve COCHİN ırklarının melezlenmesiyle elde edilmiş olan bir Asya ırkıdır. Ortalama canlı ağırlıkları, açık renkli varyetelerde horozlarda 5,4 tavuklarda 4,3 kg’dır. Diğer iki varyete biraz daha hafiftir. Deri renkleri sarı, yumurta kabuğu kahverengidir.

Brahma iri ve etkileyici bir kuştur, horozlarının ağırlıkları 4,5-5,5 kg’ları arasındadır. Sık sık kanatlı dünyasında nazik dev olarak adlandırılırlar, sakin iyi huyu ve hoşgörülü davranış tarzı birçok kişiyi kanatlı beslemesine yöneltmiştir. Bu nazik devler çocuklar için mükemmel evcil hayvan olurlar.

Köken

Hangi tarih kitabını okuduğunuza göre değişik köken versiyonları olduğu için bu türün tarihçesi büyüleyicidir.

1853 yılında Amerikalı girişimci, yazar ve kendi tarafından milletler hukuku uzmanı ilan edilmiş George P. Burnham, kendi beslediği kuşların reklamını sağlamak için Kraliçe Victoria’ya bir kümes dolusu Brahma göndermiştir. Taktiği tutmuş ve “Tavuk ateşi” kıvılcımını almıştı, bu kuşlar için muazzam rakamlar ödenmiştir. Daha önceleri Grey Chittagong veya Shangai olarak adlandırılan bu tür Burnham tarafından Hindistan’da bir nehir olan Brahma Pootra olarak isimlendirilmiştir. Daha sonra ismi Brahma olarak kısaltılmıştır.

Tür gerçekte Kuzey Çin’den ithal edilmiştir ve Koşin ve Langshanlarla yakın ilişkileri vardır. Bugünkü çarpıcı görünümü Amerikalı ve İngiliz yetiştiriciler tarafında rafine edilmiştir.

Görünüm

Brahmalar çeşitli renklerde bulunmaktadır. Light bir columbian desenidir, light sussex’le benzerlik gösterir. Dark renginde dişilerde narin kalemlenmiş desen vardır, her tüyde ince siyah çizgi bulunur. Buff columbian’da eşit dağılmış buff rengi Columbian desenindeki beyazın yerini almıştır. Dişi Gold Brahmalar zengin altın arka planın üstüne Darklardaki gibi kalemlemeye sahiptir. Bugünlerde Blue Partridge, Pile ve Blue Columbian gibi diğer renklerde geliştirilmiştir. Küçük bezelye ibik ve sarkık kaşlara bakın. Her şeyden önce Brahmalar gerçekten iri ve gösterişli olmalıdır. Irk bilhassa aktif değildir, kasılarak yürümeyi ve gösterişli durmayı tercih eder. İlk başlayanlar için biraz ekstra bakımla çok uygundur.

Brahma civcivleri erken yaşlarda cinsiyet yönünden ayrılabilirler, bu yavaş tüylenme geni tarafından olur, erkekler birkaç hafta seyrek tüylü olurlar.

Brahmalar yavaş gelişirler ve etliğe uygun değillerdir. Yumurta sayıları ne fazladır ne de iridir. Böyle bir iri kuştan beklentileri olanlar için tatmin edici değildir.

Konaklama

Brahma kümesleri küçük bir adaptasyon ister, tünekler kuşların sabah çıkarken kendilerine zarar vermemeleri için alçak olmalıdır ve kapılar iri cüsselerinin sığabilmesi için geniş olmalıdır.

Brahmalar kaçma uzmanı değillerdir, alçak bir çit onları durdurmaya yeter çünkü uçmazlar. Köpekler ve tilkilerden hemen kaçamadıkları için onları korumanız gerekir.

Akılda kalması gereken noktalar

Döllülüğü arttırmak için arka tüyleri üretim için kullanılacak hayvanlarda kesilmelidir. Tüm ayakları tüyle kaplı türlerde olduğu gibi ayak uyuzuna karşı düzenli kontrol yapılmalıdır. Çamurlu durumlar bu türe pek uygun olmadığından yağmurlu günlerde zamanlarını geçirecekleri alanlar olmalıdır.

 

ORİJİNİ :HİNDİSTAN 1840-1850

RENKLERİ :BEYAZ-SİYAH-SARI

SENELİK YUMURTA ADEDİ :100-120 ADET

YUMURTA RENGİ :AÇIK KAHVERENGİ TONLARI

ERKEK AĞIRLIK :5.5 – 6 KG

DİŞİ AĞIRLIK :4 – 4.5 KG

TEPE TÜYLERİ : YOK

SAKAL : YOK

BACAK TÜYÜ : VAR

TIRNAK : 4 ADET

İBİK : GÜL İBİK

ÖZELLİKLERİ

Brahmalar cochin ve malay ırkının melezlenmesi ile elde edilmiş olan bir asya ırkıdır. Ana olarak üç renk olmasına karşın yetiştiricilerin bu ırk üzerinde yaptığı çalışmalarla açık ve koyu renkli varyeteler elde edilmiştir bu varyeteler 1874 yılında standartlara katılmıştır brahmalar güzel ve gösterişli hayvanlardır küçük ibikleri paçalı ayakları ve en önemlisi iri ve heybetli duruşları ile hayvan severlerin beğenisini kazanmıştır. İri bir ırk olmasına rağmen büyüme hızlarının yavaş olgunluk yaşlarının uzun olması brahmaların etçi olarak ticari sürülere girmesine engel teşkil etmiştir. Brahmalar sakin hayvanlardır tavukları yaz aylarında gurk olma özelliği gösterirler.

Paylaş