Diğer Adları: Psittacula Cyanocephala
Ortalama Boy: 33 cm
Ortalama Ömür: 25 yıl
Cinsiyet: Dişilerin gri başı vardır.
Üreme: Kuluçka 25 gün sürer, tüylenme 50 gün sonra olur.
Genç Kuşlar: Her ne kadar yeşil başlı olarak tüylenseler de, erişkin dişilere banzerler.
Ayırt Edici Özellikleri: Baş:Baştaki karakteristlik mor renk bir çok tüy dökümünden sonra olur.Gaga: Erişkin dişideki gaga erkeğinden daha mattır. Erkek Tüyleri: Diğer psitakülid paraketlerde olduğu gibi vücut çeşitli yeşil tonlarında oluşur. Dişi Tüyleri: Erişkin dişiler erkeklerden başlarındaki gri renkle ve kanat yamalarının yokluğu ile kolayca ayrılır. Diğer yönden, dişiler esas olarak yeşildir. Kanat: Kanat üzerinde mor renk yama, mor başlının yakın akrabası —cıc—ek başlı paraketten ayırı. Kuyruk.Kuyruğun ucundaki sarıdan daha çok beyazımsı renk dişiyi —cıc—ek başlıdan ayırır.
Temel Özellikleri
Sabırlı, yıkıcı olmayan, müzikal ötüşü ile Asya kökenli mor başlı paraket, bahçe kuşhaneleri, hatta şehir ortamı için bile ideal bir kuştur. Yegane zorluk, dişi zannedilenlerin üreme sezonunda erkek kuş gibi tüy dökmesi nedeniyle, gerçek bir çifte sahip olamamaktır.

Beslenme ve Barınma
Papağan karışımı, hububat, meyve ve yeşil gıda iyi bir diyettir.

Uzun yapılı kuşhanelerden fayda görür. Bir kez uygun şekilde iklime alıştırılırsa, dışarıda yıl boyunca kalacak kadar dayanıklı olur.

Üreme
Dişiler yılın büyük çoğunluğunda eşlerine karşı saldırgan olabilir ve erkek kuşlar üreme mevsiminde eşine yanaşmakta tereddüt edebilir. Eğer öyleyse, kuşları değiş tokuş ederek yeni çiftler oluşturun. Folluğu ayrılmış barınaklı bir alana yerleştirin ve yavruların üşütmemesi için gözleyin; çünkü dişiler, yavrular hala tüylenmemişse kuluçkaya yatmayı kesebilir. Eğer ilk kuluçkadaki yumurtalar olmazsa veya yavrular ölürse, bu paraketler aynı yıl nadiren tekrar yuvalar. Bunu karşılayabilmek için, mor başlı paraketler yirmili yaşlara kadar üreyebilir.

Dişi kuş arıyorsanız, başındaki mor renkli tüyleri kontrol edin. Bunlar kuşun erkek olduğunu belli eder.

Paylaş