Basinda veteriner hekim olmadan toplama yapan belediyeler icin surekli sikayet geliyor. Lutfen 1. maddeyi duruma gore uyarlayarak asagidaki yaziyi yazip yollayin. Dagitim listesi de hazirlandi. Yasa cok acik, ilacli tufekle vet hekim gozetimi olmadan toplama yapilamaz. Yasal olarak zorlarsak gece ve gunduz oldurerek veya ormanlara atarak toplamanin onune biraz olsun gecebiliriz.

Nesrin Çıtırık/ HAYTAP/ DOHAYKO

 
Konu: Belediyeniz ekiplerinin yasaya aykiri olarak veteriner hekim gozetimi olmadan  kopek toplamasi ve olumlerine neden olmasi hk sorusturma istemimiz.

 

Belediye Baskanligina,            

5199 sayili Hayvanlari Koruma Kanunu Hayvanlarin Korunmasina Dair UygulamaYonetmeliginin DORDUNCU kisminin BIRINCI bolumunun “b”sikkinda toplama ekiplerinin donemsel olarak egitimden gecirilmeleri, “d” sikkinda ise uyusturucu tufek ile olan yakalamalarin ancak veteriner hekim denetiminde yapilacagi belirtilmistir.

Yasaya gore, donemsel egitimden gecmeyen ekiplerin toplama yapmasi ve “ekibin basinda veteriner hekim olmadan uyusturucu tufekle toplamanin” yapilmasinin suc teskil ettigi acikca gorulmektedir.             Bu baglamda asagidaki sorularimiza madde madde net ve aciklayici cevaplar  verilmesini talep ediyoruz

1. Tarafimiza ulasan sikayet ve ihbarlar neticesinde, belediyeniz toplama ekibinin, başlarında veteriner hekim bulunmadan bilgisizce ve acemice uyuşturucu iğneler ile  toplama yaptığını, sahipli sahipsiz ayırmadan topladigi birçok köpeğin ölümüne neden oldukları sikayeti tarafimiza ulasmistir.  Veteriner hekim bulundurmadan toplama yapan bu ekibin sürekli ölümlere neden olmasından ötürü , bu ekipten sorumlu veteriner hekim ve  sorumlu diger yetkililer hakkında gerekli soruşturmanın başlatılmasını toplanan köpeklerin ölü yada diri akibetlerinin bildirilmesini ve bu ekip ve yöneticilerinin görevden alınmasını talep ediyoruz

2. Yasaya aykiri oldugunu bile bile baslarinda veteriner hekim olmadan ilacli tufekle kopek toplama yapan ve pek cok kopegin olumune sebep olan toplama ekibi hakkinda sorusutrma acilmasi, gorevi kotuye kullanmak ve yasayi ihlal etmekten dolayi cezalandirilmasini talep ediyoruz.

3.  Mesai saatleri ici ve disinda yapilan toplamada hangi saatler arasinda “hangi ekibin ve hangi veteriner hekimin” gorevlendirildigini ve “hangi plakali araba” ile toplamaya ciktiklarinin tarafimiza bildirilmesini talep ediyoruz.

Yukaridaki sorularimiza 4982 ve 3071 sayili yasalar geregi kanuni suresi icinde net bilgiler ve cevap verilmesini, aksi takdirde Basbakanlik Bilgi Edinme Merkezine sikayette bulunacagimizi bilgilerinize saygilarimla arz ederim

Isim:

TC Kimlik No:

Dagitim: BIMER, TBMM Cevre Komisyonu Baskanligi, Icisleri Bakanligi Mahalli Idareler Genel Mudurlugu, Orman ve Su Isleri Bakanligi, Valilik, Il Cevre Mudurlugu, Ilce Kaymakamliklari, Ilce  Belediye Baskanliklari, Veteriner Hekimler Odasi Yonetim Kurulu Baskanligi, HAYTAP Hayvan Haklari Federasyonu Baskanligi, Ulusal ve Yerel Basin Kuruluslari

 


 

Ek 1. HAYVANLARIN KORUNMASINA DAİR UYGULAMA YÖNETMELİĞİ
DÖRDÜNCÜ KISIM
Sahipsiz ve Güçten Düşmüş Hayvanların Toplatılması, Bakılması ile
Geçici Bakımevlerinin Çalışma Usul ve Esasları BİRİNCİ BÖLÜM
Sahipsiz ve Güçten Düşmüş Hayvanların Toplatılması ve Bakılması

Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların toplatılması
MADDE 20 – (1) Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanlar aşağıdaki esaslara göre toplatılır:
a) Belediyelerde sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların toplatılması için ihtiyacı karşılayacak bir toplama ekibi kurulur.
b) Belediyeler tarafından, hayvan toplama ekiplerinin kurulması, bu kişilerin ehil kişilerden oluşması ve dönemsel olarak sorumlu veteriner hekimce eğitime tutulmaları sağlanır.
c) Eziyet edilmeden toplanılacak veya toplattırılacak sahipsiz hayvanlar, nakliye araçlarında kafesler içerisinde geçici bakımevlerine kısırlaştırılıp ve aşılattırıldıktan sonra tekrar geri bırakılmaları için nakledilir. Toplanan hayvanların nakil esnasında herhangi bir zarar görmemesi için tüm önlemler alınır.
ç) Gönüllü kuruluşlar, belediye ile işbirliği yaparak bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak sahipsiz hayvanları toplayabilir.
d) Sahipsiz hayvanlar öncelikle kafes ve ağ ile yakalanır. Bu metotlarla yakalamanın mümkün olmadığı durumlarda yakalama sopasıyla da yakalama yapılabilir. Uyuşturucu tüfek uygulamaları ile yakalama ancak veteriner hekim kontrolü altında yapılır.

Paylaş