Diğer Adları: Polytelis Alexandrae, Gül Boğazlı Paraket
Ortalama Boy: 45 cm
Ortalama Ömür: 15 yıl
Cinsiyet: Dişilerin erkeklere göre daha gri tacı ve arkası vardır.
Üreme: Kuluçka 19 gün sürer, tüylenme 42 gün sonra olur.
Genç Kuşlar: Erişkin dişilere benzerler, fakat turuncuya nazaran kahverengi irisleri vardır.
Ayırt Edici Özellikleri: Boğaz: Bu türler bazen gagalarının altındaki pembe renkten dolayı Gül Boğazlı Paraket olarak adlandırılır. Dişi Tüyler: Dişiler kısa kuyrukları ile ayırdedilir. Kanatlar: Erişkin erkeklerde, tüy büyüklüğü her kanadın üçüncü uç tüyünde ortaya çıkar. Kuyruk: Merkezi kuyruk tüyleri sıklıkla kuşun boyunun yarısı kadardır. Erkek kuyruğunu kur yaparken çan şeklinde yapar.
Temel Özellikleri
Bu paraketlerin ince ve pastel renkleri popülaritesini sürekli kılar.

Göçebe gibi bir yerden diğerine gider ve bazen yıllarca ortaya çıkmazlar; vatanları Avustralya’da çok az kaldıklarına inanılır.

Avikültürde yerleşmiştir. Mavi ve lutino mutasyonları esir nesillerde meydana gelmiştir. Bazı üreticiler, çiftleri başarıyla iki kez kuluçkaya yatırır.

Kuşhanelerde uysal olur; fakat bazen gürültülüdür.

Beslenme ve Barınma
Akdarı, sade kanarya yemi, biraz ayçiçk yemi, yeşil gıda ve dilimlenmiş elma verin.

İklime alıştırdıktan sonra kuşhanelerde barındırın. Bu çiftlerin birbirlerini en iyi şekilde etkilemelerini sağlar. Zemin kolay temizlenebilir olmalıdır. Bu kuşlar üzerinde yiyecek temini için uzun zaman harcar.

Bağırsak kurtlarına karşı oldukça hassastırlar.

Üreme
Derin bir folluğa veya içi boş bir kütüğe yuvalamaya razı edilebilir. Yumurta yeme bu türde yaygındır. Hiç yumurta olmuyorsa şüphelenin. Kabuk parçaları bulabilirsiniz. Kutuya plastik yumurta kuklası yerleştirin. Bunu kıramaz, böylelikle yumurta yemekten vazgeçebilir. Diyetini tekrar gözden geçirin.

Paylaş