Diğer Adları: Euplectes Afer, Altın Piskopos
Ortalama Boy: 12.5 cm
Ortalama Ömür: 7 yıl
Cinsiyet: Dişiler renksiz erkeklerden daha fazla çizgilidir.
Üreme: Kuluçka 14 gün sürer, tüylenme 15 gün sonra olur.
Genç Kuşlar: üst kısımlar daha kahverengidir ve çizgilenme erişkinlerden daha az göze çarpar.
Ayırt Edici Özellikleri: Baş:Parlak sarı renk erkeğin başını kaplar ve göğüse uzanır. Gaga:Kuvvetli bir gaga tohum kabuklarını kırmada, dokumada ve kavgada önemlidir.
Temel Özellikleri
Napolyon çulhası, Afrika’da turuncu çulhayla aynı bölgelerde bulunur. Vahşi yaşamda sazlıklarda sık görülür ve nispeten güvenli olduğundan yuvalarını buralara yapar. Büyük yuvalanmış koloni civarındaki timsahla, yuvadan çıkan yavrulara pusu kurup yakalar. Doğuranın karşılaşmayacağı bir riziko!

Evcilleştirme sırasındaki üreme sonuçları pek başarılı değildir, fakat bu kuşlar üzerinde uzmanlaşmaya kadar verdiyseniz, başarılı olmamanız için bir sebep yoktur. Napolyon ve turuncu çulha aynı bakıma ihtiyaç duyar.

Beslenme ve Barınma
Napolyon çulhasının yabancı ispinoz yemi karışımı, yeşil gısa böcek ile beslenmesi önerilir. Yavruların canlı gısa olmadan büyütülmesi akıl karı değildir. Uygun renk amaçlayan beslenme ile tüy dökümü başlangıcında erkek kuşun sarı renklenmesi kuvvetlendirilebilir.

İklime alıştığında dayanıklı olur, fakat soğuk havalarda sıcak bir barınağa ihtiyaç duyabilir. Zorbalık yapabileceğinden mumgagalardan ayrı tutulması gerekir.

Üreme
Renklerini uygun gördüğünüz en az iki erkek ve dört dişi kuşla başlayın. Tamamen yerleşmeleri bir yıl kadar sürebilir, fakat daha sonra erkek kuşlar birbirleriyle yarışarak dişileri etkilemek için gösteriş yapmaya ve şarkı söylemeye başlar.

Korkmayın, herhangi bir kavga riski yoktur. Yuva yapmayı teşvik etmek için çok uzamayacağını
düşündüğünüz bambularla kuşhaneyi döşeyin.

Paylaş