Aşğaıdaki bilgi edinme formunda yer alan ÖRNEK yazı ve ekindeki ilgili kanun maddesinde, sahipli hayvanın TCK ya göre MAL kapsamında olması nedeni ile tahlye istemi gibi konularda sadece mahkemelerin yetkili olduğunu, bunu yapan belediye görevlisinin suç işlediği vurgulanmaktadır.
(Ayrıca, sahipli veya sahipsiz hayvanlara ilişkin sorunlarda 5199 sayılı hayvanları koruma kanunu uygulamasında yetkili olan kurum mülki idareler, Valilik Orman Su İşleri Müdürlükleri, Kaymakamlıklar ve onların atayacağı denetleme elemanlarıdır. Belediye zabıtasının bu konuda yetkisi yoktur.)
Sahipli hayvanlar hakkında ihbar, ceza veya tahliye isteminde bulunan belediye zabıta görevlileri veya başka kurum görevlileri hakkında Iİlçelerde ise “Kaymakamlık Denetleme Elemanlarınca” soruşturma açılmasını talep edeceğiz. İllerde ise Orman Su İşleri Müdürlüklerine müracaat edilecek.
Lütfen dikkatle okuyunuz.
Nesrin Çıtırık
Haytap Hayvan Hakları Federasyonu
Yönetim Kurulu Başkanı
____________________________________________
Konu: Belediye zabitasinin evde yasayan sahipli hayvana mudahalesi ve tahliye istemesi hk sorusturma acilmasi…
Valilik Makamına (İlçe ise Kaymakamlık Makamına)
Ilceniz Belediye Zabita gorevlileri asagida isim ve adresini belirttigimiz vatandasimiza mudahale ederek sahipli karneli kopegin evden uzaklastirilmasi icin ikaz ve ihbarda bulunmuslardir.
Ekteki 5237 Nolu Turk Ceza Kanununa gore sahipli hayvan MAL kapsamina girmektedir ve dolayisi ile TCK kapsamindadir. Sikayet durumlarinda, mal kapsamina giren sahipli kopek veya kedilerin tahliyesi karari ise bagimsiz mahkemelerce verilir.
Bu baglamda belediye Zabita Gorevlileri TCK na gore gorevi kotuye kullanarak yasayi ihlal etmekte ve suc islemektedirler.
Ayrica 5199 sayili Hayvanlari Koruma Kanunu icin, hayvanlara iliskin tum durumlarda ve yasanin uygulanmasinda Orman Su İşleri Bakanlığı yetki devri yaparak illerde Valilik ve Orman Su İşleri Mudurluklerini, ilcelerde Kaymakamliklari yetkili ve gorevli kilmistir.
Dolayisi ile hem sahipli hem de sahipsiz hayvanlara iliskin sorunlara Belediye Zabita gorevlileri mudahale yetki ve hakkina sahip degildir.
Sorun ve sikayetlerin illerde Valilik Orman Su İşleri Mudurluklerine, ilcelerde ise Kaymakamlik makamlarina iletilmesi gerekmektedir.
Bu baglamda:
1. Sahipli Kopegin tahliyesi icin zabitaca baslatilan yasa disi mudahale ve islemlerin iptal edilmesini ve hayvan sahibine baski yaparak hayvanlarin yasam hakkini ihlal eden zabita gorevlileri hakkinda Kaymakamlik Denetim Elemanlarinca sorusturma acilmasini talep ediyoruz.
2. Topluma, Hayvan Sahiplerine, Belediye yetkili ve gorevlilerine Hayvan Haklari Kanunu ve TCK konusunda bilgilendirme yapilmasini talep ediyoruz.
Muracaatimiza iliskin yapilan islemlerin 4982 ve 3071 sayili yasalar geregi kanuni suresi icinde tarafimiza bilidirilmesini emir ve musaadelerinize saygilarimla arz ederim.
Isim………………..
Tc Kimlik………….
Dagitim: Valilik, Belediyeler, Basin Kuruluslari ve Hayvan Haklari Kuruluslari
_____________________________________
EK 1
TÜRK CEZA KANUNU Kanun Numarası: 5237
Kabul Tarihi: 26/09/2004 Resmi Gazete: 12/10/2004 Resmi Gazete Sayısı: 25611
1. Sahipli hayvana karsi yapilan eylemler Turk Ceza Kanunun MALA ZARAR VERME basligi altinda 151 Nolu Maddenin 2. fikrasinda duzenlenmistir.
Mala Zarar Verme MADDE 151 –
(1) Baskasinin tasinir veya tasinmaz malini kismen veya tamamen yikan, tahrip eden, yok eden, bozan, kullanilamaz hale getiren veya kirleten kisi, magdurun sikayeti uzerine, dort aydan uc yila kadar hapis veya adlî para cezasi ile cezalandirilir.
(2) Hakli bir neden olmaksizin, sahipli hayvani olduren, ise yaramayacak hale getiren veya degerinin azalmasina neden olan kisi hakkinda yukaridaki fikra hukmu uygulanir.
Soz konusu maddeyi dikkat ile okudugunuzda eylem ancak SAHIPLI HAYVANA karsi islendiginde Turk Ceza Kanunu kapsaminda suc olusur ve savciliklar tarafindan sorusturulup haklarinda dava acilabilir.