Diğer Adları: Poicephalus Senegalus
Ortalama Boy: 25 cm
Ortalama Ömür: 30 yıl
Cinsiyet: Bilimsel tespit gerekir.
Üreme: Kuluçka 28 gün sürer, tüylenme 85 gün sonra olur.
Genç Kuşlar: İrisleri koyudur.
Ayırt Edici Özellikleri: Gözler:Parlak sarı gözleri erişkin kuşları tanımada kolaylık sağlar. Göğüs:Göğüsteki tüyün büyüklüğü kuştan kuşa de—gıs—ir. Ayaklar: Koyu renk ayakların keskin tırnakları vardır. Sonuç olarak tutuşları oladukça acı vericidir.
Temel Özellikleri
Dokuz cinsi bulunan poicephalus papağanlar, Afrika’dan köken alırlar. Senegal papağanı, avikültürde en yaygın olan ve en etkileyici kuşhane sakinlerindendir. Gerçi, olgun kuşar nispeten asabidirler, gürültücüdürler, ayrıca fırsat bulduklarında üreme periyodundan hemen önce kuşhanenin ahşap yapısına saldırabilirler.

Bu türün bireyleri, sarımsı turuncu tüylerinin derinliklerine göre farklı olabilirler, fakat bu temel alınarak yapılacak bir cinsiyet tahmini güvenilir olamaz. Cinsiyetleri bu şekilde güvenilir bir biçimde ayırt edilemez.

Beslenme ve Barınma
Senegal papağanlarına, papağan yemi karışımı, küçük hububat, yeşil gıda ve meyva verilebilir. Yer fıstığı, bu kuşlar için özellikle iyi bir seçimdir.

Diğer, birçok papağan gibi Senegal papağanı da, iklimlendirildiklerinde oldukça dayanıklı olurlar, fakat nem ve soğuk havalar için uygun korunma sağlanmalıdır. Kuru, sıcak barınaklı bir kuşhane rahat olmalarını sağlayabilir. Çiftleri kavga etmelerini önlemek için ayrı bir yerde tutmak isabetlidir.

Üreme
Bu papağanlar, kuşhanenin karanlık bir köşesine yerleştirilmiş, oldukça derin bir folluk isterler. Buna rağmen bazı çiftler dışarıda yuvalamayı tercih ederler ve bu soğuk havalarda probleme neden olur.

Eğer yavruların yaralanma tehlikeleri varsa, yumurtaları veya yavruları ayırmanız gerekebilir.

Elde yetişmiş yavrular, uysal ve güvenli ev kuşu olabilirler. Bunlar bir kısım kelimeleri de söylemeyi öğrenebilirler.

Çeşitler
Meyer papağanı (Poicephalus Meyeri), renklerinde hafifçe farklılık gösteren çeşitlü formlara sahiptir.

Paylaş