Diğer Adları: Uraeginthus Bengalus
Ortalama Boy: 15.5 cm
Ortalama Ömür: 8 yıl
Cinsiyet: Tüm çeşitlerin dişileri, erkelerden daha mattır.
Üreme: Kuluçka 12 gün sürer, tüylenme 21 gün sonra olur.
Genç Kuşlar: Erkek kuşlarda kırmızı yanak yamaları yoktur, dişiler mat renkleri ile tanınırlar, başlangıçta daha koyudurlar.
Ayırt Edici Özellikleri: Yanaklar:Erkeklerin her iki yanağında kırmızı işaretler vardır. Nadir durumlarda, bu işaretler sarı olabilirler. Erkek Tüyleri: Erkekler eşlerine göre genellikle daha parlak renklidir.
Temel Özellikleri
Kırmızı yanaklı ahçı kuşu ilk alındığında dikkatli bakıma ihtiyaç duyar, fakat uygun ortam sağlandığında, iyi bir yuva yapabilir. Çiftler geniş iç mekanlarda sık sık ürerler, bundan dolayı kuşhanelerde barındırılmamalıdır. Bitkiler yuva yapmaya yönlendirebilir.

Beslenme ve Barınma
Bu kuşun çok ıslatılmış tahıl, taze tahıl taneleri ve beyaz solucanlar gibi küçük canlı gıdalardan oluşan yabancı ispinoz yemi ile beslenmesi önerilir. Taneleri direkt olarak başaklardan yiyen mumgagaların estrildid gruplarının aksine, bu kış beslenirken toprak üzerinden yer. Su kabı içinde bitki özsuyu, yeni alınmış kuşun alışmasını sağlar. Güney Afrika’nın kuru ve sıcak ikliminden geldiği için, soğuk ve nemli havayı sevmez. Ilık havalarda iyi donatılmış ve korunaklı kuşhanelerde barındırılabilir. Eğer hava soğuk ise uygun ısı ve ışık sağlanmalıdır.

Üreme
Kırmızı yanaklı ahçı kuşu çifti ürerken diğer mavi mumgagalara karşı saldırgan olabilir. Bu nedenle diğerlerinden ayırın. üremek için kendi yuvasını kendi yapabilir ama genellikle follukları tercih eder. Yeni büyüyen yavrular için canlı gıda çok önemlidir.

Çeşitler
Mavi tepeli mumgagaların (Uraeginthus Cyanocephala) kolayca cinsiyetleri ayrılır, dişilerin kahverengi başları vardır.

Paylaş