DİKKAT, Öğrenip ve dağıtalım: Her zaman “sahipli hayvana kötü muamele konusunda, yani balkonda tutma, kısa zincirle bağlama, dövme, aç bırakma, kapalı yerlere hapsetme gibi durumlarda” ne yapılacağı soruluyor. Neler yapılacağını ve ÖRNEK yazıyı paylaşıyorum. Sorularınız olursa lütfen bize ulaşın:
1. Yetkili kurum illerde Orman Su İşleri Bölge Müdürlükleri, Orman Su Şube Müdürlükleri, ilçelerde Kaymakamlık Hayvan Hakları İhlali Denetim Elemanları, İstanbul’da ise yetki devri yapılan İlçe Belediyeleridir.
a) Bu kurumlara aşağıda ki örnek yazıya YAŞANAN SORUN detaylı olarak eklenerek, varsa ekine fotoğraf konarak ve mutlaka TC KİMLİK isim ve adres yazılarak gönderilecek.
b) Hayati tehlike varsa durumun “aciliyeti” vurgulanarak telefon ile kurumlara ayrıca bildirilecek.
c) İmkan varsa bizzat giderek baş vurulacak.
d) Jandarma bölgesinde ve durumda aciliyet var ise jandarmaya baş vurularak müdahale etmeleri istenecek.
2. Devlet kurumlarının hızlı harekete geçmesi için de mutlaka basın kuruluşları da haberdar edilmeli ve bunu ilgili devlet kurumuna da bildirmeli.
3. İstanbul’da Orman Su İşleri Müdürlüğü ilçe belediyelerine YETKİ DEVRİ yaptı. Sadece İstanbul’a mahsus olmak üzere İLÇE BELEDİYELERİ ne aynı şekilde yazılı ve sözlü müracaat yapılacak.
4. Tatil ve mesai dışında bu tür durumlar için önceden Orman Su Bölge Müdürlüklerine yazı yazarak ACİL HAYVAN HAKKI İHLALLERİNDE yani hayvanın hayati tehlikesinin olduğu beklenemeyecek durumlarda ORMAN SU İŞLERİNİN HANGİ BİRİMİNİN aranacağı YAZILI olarak sorulmalı.
5. Tatil veya hafta sonu ise, siz Orman Su İşlerinin hangi numarasının aranacağını bilmiyorsanız, hayvanın hayati tehlikesi varsa, o zaman hem 154 ten polisi hem de buna paralel olarak belediyeyi arayarak, aynı zamanda basına da bilgi vererek hayvanın hayati tehlikesinin bulunduğunu ve acil müdahale gerektiğini söyleyin.
Yönetmeliğin 5.Madde “h” bendi hayvan sahibinin kendi hayvanına kötü muamelesinde Orman Su Müdürlüğünce yapılacaklar yazılı:
“h) Denetim elemanlarınca, hayvanlarına eziyet veren hayvan sahiplerine gerekli yasal işlemleri yapmak suretiyle hayvanlarına el koymakla, uygun bir gecici bakımevine gönderilmesini sağlayarak koruma altına almakla ya da sahiplenilmesini sağlamakla yükümlüdür.”

Kanun maddesini bilerek müracaat yaptığınızda, görevlerini yaptırmaya mecbur bırakmış oluyorsunuz.
Linkte İKİ ÖRNEK YAZI var.

Birinci yazıda, hayvan hakkı ihlalinde Orman Su İşleri Müdürlüğüne, (İstanbul’da iseniz bulunduğunuz İLÇE belediyesine) yollayacağınız örnek yazı var.

İkinci yazıda ise “mesai saatleri” dışında hayvan hakki ihlalinde hangi numaradan kimin aranacağını ORMAN SU BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE soran yazı var.

Nesrin Çıtırık
HAYTAP Hayvan Hakları Federasyonu
Yönetim Kurulu Başkanı

http://dohayko.org/hayvanlar-hakkinda-acil-ornek-yazismalar/2065-hayvana-sahibinden-kotu-muamelede-ornek-yazilar-yapilacaklar.html

—————————————————————————————————————————————-
Örnek yazı 1. Orman Su İşlerine hayvan hakkı ihlali müdahalesi
Konu: Sahibinden kötü muamele gören hayvan için acilen denetim ve koruma altına alınması hk
Orman ve Su İşleri Müdürlüğüne,
Ekte bilgilerini sunduğumuz “sahibinden kendi hayvanına hayvan hakları ihlali” yapılmaktadır ve hayvanın yaşamı tehlikededir.
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununda yer alan “h) Denetim elemanlarınca, hayvanlarına eziyet veren hayvan sahiplerine gerekli yasal işlemleri yapmak suretiyle hayvanlarına el koymakla, uygun bir gecici bakımevine gönderilmesini sağlayarak koruma altına almakla ya da sahiplenilmesini sağlamakla yükümlüdür” maddesi uyarınca acilen müdürlüğünüz denetim elemanlarınca gerekli müdahalenin yapılmasını talep ediyoruz. (Ekli Uygulama Yönetmeliği)
Bu bağlamda kurumunuz denetim elemanlarınca:
1. Hayvan yaşamının tehlikede olması nedeniyle bir gecikme olmadan ilgili belediye zabıta ve görevlilerinin ve gerek duyulursa emniyet görevlilerinin de katılımı ile şikayete konu olan yere hemen gidilmesini,
2. Hayvana el konarak koruma altına alınmasını ve bu şahsın bir daha hayvan sahiplenmemesi için uyarıda bulunulmasını ve sahsa bu konuda denetim ve kontrollerin yapılacağının bildirilmesini,
3. Hayvan hakki ihlali yapan hayvan sahibine idari para cezası
kesilmesini,
4. Koruma altına alınacak hayvanla ilgili olarak gönüllü ve STK larla iletişim kurulmasını, bilgilendirme yapılmasını talep ediyoruz.
Yapılan işleme ilişkin, hayati tehlike olması göz önünde bulundurularak yasal suresi beklenmeden, tarafımıza 4982 ve 3071 sayılı yasalar gereği bilgi ve cevap verilmesini emir ve müsaadelerinize saygılarımızla arz ederiz.

İsim:
TC kimlik no:

Dağıtım:
BİMER, Başbakanlık, Orman Su İşleri Bakanlığı, Valilik, Belediye Başkanlığı, Kaymakamlık, Orman Su İşleri Şube Müdürlüğü, Basın Kuruluşları, Hayvan Hakları Platformları

Ek
…. 1 Hayvan Hakki İhlaline ilişkin Bilgi ve Fotoğraflar (foto varsa konacak)
Ek …. 2 HAYVANLARIN KORUNMASINA DAIR UYGULAMA YONETMELİĞİ
BİRİNCİ BOLUM /Orman Su Müdürlüğünün görev ve sorumlulukları
MADDE 5 – (1) İl Müdürlüğü;
a)
Hayvanların korunması ve refahının sağlanması ile ilgili olarak kurum ve kuruluşların il düzeyindeki faaliyetlerini izlemekle, yönlendirmekle ve bu konuda gerekli koordinasyonu sağlamakla,
d) İl hayvan koruma kurulunun çalışmalarına katılmakla,
f) Hayvan sevgisi, korunması ve yaşatılması ile ilgili eğitici faaliyetleri belediye, gönüllü
kuruluş ve yerel hayvan koruma görevlileri ile koordineli olarak düzenlemekle,
ğ) Bu Yönetmeliğin uygulanmasını sağlamak için gerekli denetimleri yapmakla ve denetim sonucunda bu Yönetmelik hükümlerine aykırı davrananlara 5199 sayılı Kanunun ilgili maddesinde gecen hükümleri uygulamakla,
h) Denetim elemanlarınca, hayvanlarına eziyet veren hayvan sahiplerine gerekli yasal işlemleri yapmak suretiyle hayvanlarına el koymakla, uygun bir geçici bakım evine gönderilmesini sağlayarak koruma altına almakla ya da sahiplenilmesini sağlamakla,
Paylaş