Hayvan Hakları ile ilgili olarak genel olarak sorulan soruları ve yanıtları aşağıdaki gibi toparladık. Bizlere başvuranların öncelikle bu bilgileri okuması ve ona göre hareket etmesini rica ederiz. Bir ihbar kurumu gibi hareket etme şansımızın ve sizler adına takip etme şansımızın olmadığını bilmenizi isteriz.

5- ŞİDDET UYGULANAN HAYVAN SOKAK HAYVANI İSE ( SAHİPSİZ İSE ) NE YAPMALIYIM ?

5A- Başvurulacak makam bölgenizdeki il çevre  müdürlüğüdür. 5199 nolu yasa ve ilgili yönetmeliği doğrudan bu yasanın ilgili maddesi gereğince onlar tarafından uygulanacaktır. Dolayısıyla savcılığa suç duyurusunda bulunmanız bir işe yaramaz. Zaman kaybettirir.

5B- 5199 ile uygulanacak ceza idari para cezasıdır. Yani kişinin sabıkasına işlenmez devlete gelir olarak kaydedilecek bir paradır bu. Ancak bizim vatandaş mapısta yatar komaz , cebinden üç kuruş çıkarsa kendisine dokanır..o nedenle ümitsiz olmayın :)))

5C – İl ÇEVRE müdürlüklerine dilekçe vermek yeterli değildir. Muhakkak dilekçenin eki olan dellilleri de dilekçenize ekleyin ( fotoğraf- otopsi raporu – gazete küpürü-tanık ve aklınıza gelebilecek her türlü delil )

5D – Mümkünse hayvanı geçmişe etkili olarak sahiplenin ( eski tarihli aşı karnesi ) o zaman il tarım müdürlüğüne değil doğrudan savcılığa başvurabilirsiniz( bkz aşağıda 6 NOLU SORU )

6-ŞİDDDET UYGULANAN ÖLDÜRÜLEN HAYVAN SAHİPLİ İSE

6A- Ceza davası açma tekeli sadece savcının tekelinde olduğu için mecburen savcılığa suç duyurusunda bulunacaksınız. Yine tüm delillerinizi dilekçeye eklemeniz şart. Tek başına dilekçe savcılığı harekete geçirmez. Zaten bu tipten davaları açmakta ikircikli davranılmaktadır . Tüm delilleriniz muhakkak dilekçeyi  vermeden dosyada olsun. Mümkünse bir avukatla başvuru yapın daha etkili olur.

6B- Savcı davayı açarsa artık ceza mahkemesinde müdahil ( savcının yanında ) davaya katılabilirsiniz . kararı gerekirse temyiz edebilirsiniz. Burada 5199 sayılı yasadan çok TCK nın 151/2 maddesi olan mala zarar vermeden dolayı savcılık dava açacaktır. Yani savcılık için burada maalesef yine “can” değil patlıcan ( mal olarak hayvanınızın kıymetindeki noksanlık) önemli olacaktır. ( her ne kadar sonuçta adli para cezasına dönüştürülse de bu suçun ( kabahat değil ) 4 aydan 2 yıla kadar hapis cezası var . ancak bu o kişinin sabıkasına işlenecektir.)

6C- Bu ceza davasını  ne olursa olsun kazanırsanız , ileride hukuk mahkemesinde ayrıca manevi ve maddi tazminat davası açmanızda çok büyük faydası olacak ve sizin için kesin delil oluşturacaktır.

Her iki başvuruyu da muhakkak ve muhakkak dilekçe verdim işim bitti zihniyeti ve ruhu ile asla yapmayın. İşi sonuna kadar takip edin. Ancak emsal kararları böyle çıkartacağız. HAYTAP web sitesinde örnek dilekçeleri yazmak için en azından şekil formatı açısından bakın. Yukarıdaki iki formata özellikle dikkat edin.

Savcılıklar 5199 sayılı Hayvanları Koruma kanuna ( bir kabahat ) olduğu için ve yetki il çevre müdürlüklerine doğrudan verildiği için bakmayacaktır.

Eğer toplu katliam yapan kişi ya da kurum bir belediye ise bunu tesbit edin ( işin en zor kısmı bu delil toplama kısmıdır ) gerekiyorsa savcılığa o zaman görev ihmalinden dolayı da suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Tanık delili pek muteber delil olmamakla beraber mümkün olduğunca o bölgenin ileri gelenlerini ( askeri komutan , kaymakam , doktor , işadamı , şirket genel müdürleri  vs ) tanık göstermeye çalışın ki daha ciddiye alınasınız.

7- EV HAYVANLARININ TAHLİYESİ SÖZ KONUSU İSE NE YAPILMASI GEREKİR ?

7A- Kimsenin sahip olduğu hayvan ihtarname ile apartman  olağan/ olağanüstü  toplantısında alınan karar ile tahliye edilemez.

7B- Tahliye edilecek hayvan için muhakkak size sulh hukuk mahkemesinde tahliye davası açmaları ve bu yönde karar almaları gerekir.

7C- Olay çok ciddi boyutlara gelirse bu konuda bir profesyonel uzman avukata başvurmanızı şiddetle tavsiye ederiz. Çünkü tahliye edilecek olan kendi hayvanınızdır.

7D- Davanın  beklemediğiniz mecraya gideceğini hissederseniz size karşı dava açana karşı Türkiye’de apartmanların yüzde 80’i kaçak olduğu için projeye aykırılık davası açılmaktadır. Bu yolu denemenizi salık veririz.. Bunu tek başınıza değil yine bir avukat yardımı ile yaparsanız daha seri ve net sonuç alabilirisiniz. Mahkeme tapudaki projeye uygun hale gelmesi için karar oluşturacağından ve kimse dekorasyon yapmış olduğu evin bir kedi –köpek için yıkılmasını istemeyeceği için ilk açmış olduğu davayı geri alma olasılığı yüksektir.

Paylaş