Diğer Adları: Yuhina Diademata |
Ortalama Boy: 13 cm |
Ortalama Ömür: 7 yıl |
Cinsiyet: Gözlemle zordur, ama dişilerin nispeten daha kısa tepelikleri vardır ve erkeklerden daha az öter. |
Üreme: Kuluçka 13 gün sürer, tüylenme 15 gün sonra olur. |
Genç Kuşlar: Tüyleri erişkinlerden daha mat tüylüdürler. |
Ayırt Edici Özellikleri: Tepelik:Yuhina’nın tepeliği genellikle ileri doğrudur, bazı kuşların tepeliğinin arkadasında beyaz tüylenme vardır.Gaga: Dar gaga nektarın özünü almak için idealdir. Tüyler: Yumuşak gri, kahverengi ve beyaz renklenmesi kuşların ağaç altındaki çalılıklarda yemlenirken gizlenmesini sağlar. |
Çok renkli olmasa da, sık olarak değişik sorguçlarını sergilediğinden, etkileyici kuşhane sakinlerindendir. Erkek kuşun aynı zamanda şirin bir ötüşü de vardır.
Küçük ispinozlar ve diğer düzgagalarda iyi anlaşabildiği halde, kendi cinsi ile o kadar iyi geçinemez, dolayısıyla çiftler diğerlerinden ayrı tutulmalıdır.
Beslenme ve Barınma
Dilimleniş meyve ve çileklerin üzerine serpilmiş böceksel yumuşak gıda ve yaprak biti gibi canlı gıda verilmesi iyidir. Özellikle, nektarla da beslenmelidir.
İyi öğütülmüş polen granüllerini yiyeceklerine az miktarda eklemelisiniz. Doğal hayatta yuhinalar, çiçeklerin polenlerini bir çiçekten diğerine aktararak çiçeklerin üremelerini sağlar.
Barınma için, iyi kurulmuş ve donanımlı kuşhanelere ihtiyaç vardır. Latin çiçeği gibi yıllık bitkilerin de kuşhaneye ekilmesi iyidir, böylece kuşhanelerde yuhinanın doğal besinlerinden biri olan yaprak biti oluşur.
Fazla dayanıklı olmadıklarından soğuk havalarda içeriye almak gerekir.
Üreme
Çiftler üremeye hazır gibiyse, ot ve tüy temin edin ki, kase şeklindeki yuvalarını yapabilsin.Bir kuluçkada üç veya dört yumurta olur. Yetişme sırasındaki yavruların güzelce tüylenmelerini sağlamak için canlı gıda teminini düzenli sağlamak gerekir.
Yavrular bağımsız beslenmeye başladığı zaman başka bir yere aktarın.
Çeşitler
Çizgili yuhinanın (Yuhina Castaniceps), diğer yuhina çeşitlerinden daha az belirgin bir tepeliği vardır.