İrlanda atının tarihinde, tarım da olduğu kadar, savaşlardaki başarılarıda vardır. MÖ. 1. yy.da yazılan “cuchulain” destanı bu atı güçlü araba atı olarak tanımlar. Ortaçağdan 1. Dünya savaşı sonlarına kadar bu atların binlercesi savaşlarda ön saflarda hizmet ettiler.

Özellikleri

Irish Draught atları mükemmel bir çiftlik çalışanıdır, ancak en büyük özelliği, üst-seviye avcılık ve şov zıplayıcılığı için kullanılmasıdır. Cidago yükseklikleri 152 – 165 cm arasında değişiklik gösterir ve en iyi örneklerinin mükemmel omuzları ve sadece topuklarında azıcık tüy bulunan sıkı, sağlam bacakları vardır. Çoğu doğuştan yetenekli zıplayıcılardır.

Kafalarının oranı düzgündür, profilden düz, geniş bir alına sahiptir. Boyunları ortalama uzunlukta ve genişliktedir; kürek kemiklerinin arasındaki çukur oldukça belirgindir. Uzun ve düz sırtları, eğimli sağrıyla neticelenir. Kuyrukları sık tüylü olup düzgün bir şekle sahiptir. Göğüsleri geniş ve derindir, omuzları güzel bir eğimle iri ve güçlüdür. Bacaklarda hafif tüylenme dikkati çeker.

20. yüzyılın başlarında, İrlanda’lı çiftçiler popüler olan ağır türlerden ziyade daha çok yönlü bir türe ihtiyaç duydular. Tarlalarını hafta boyunca sürebilecek, Cumartesi günleri gün boyu tilki avına çıkabilecek, karşısına çıkan her engelden atlayabilecek ve sonrasında pazar sabahları aile arabasını kiliseye getirmeye hazır olacak bir ata ihtiyaçları vardı. Irish Draught bu ihtiyaçlardan ötürü doğmuştur.

100 yıllık bir seleksiyon sonucunda ortaya sıcak kanlı, etki bırakan, hassas, kaliteli ve özlü bir kemik yapısına sahip bir tür ortaya çıktı. Irish Draught atları, isminin aksine fazla ya da sık tüylü değildir ve hareketleri abartı olmadan, hantallıktan uzak, yumuşak ve özgürcedir. Bir çok arazide yol alabilen İrlanda avcılarının eşsiz güçlülükte ve çarpıcılıkta bir yapıları vardır, dayanıklılıkları çok yüksektir ve inanılmaz bir atlama yetenekleri mevcuttur. Buna ek olarak tür;  istek, zeka, uysallık ve sağduyu gibi özellikleri barındıran fevkalade bir mizaça sahiptir.

Bütün yaştaki biniciler için mükemmel bir yoldaş olmasının yanı sıra Irish Draught, çeşitli atlama, müsabaka, binicilik, avlama ve binicilik müsabakaları için de gerekli kabiliyetleri barındırır. Bütün bu özellikler Irish Draught’u, Irish Draught Spor atı üretiminde paha biçilemez ve değiştirilemez bir unsur yapar.

Ayırt Edici Özelllikleri

Bilinmiyor

Irkın Yatkın Olduğu Hastalıklar

  • Bilinmiyor

Irkın Kan Hattı

  • Bilinmiyor
Paylaş