Latince Adı: Pareutropius buffei

Coğrafik Kökeni: Nijerya, Nijer, Benin, Mali, Gine.

Yaşam Alanı: Nehirler ve taşkın ovalarında yaşarlar.

Beslenme Biçimi: Doğada öncelikle böcekçildir, ancak akvaryum ortamında kurutulmuş, dondurulmuş ve canlı yemleri kabul edecektir. Kan kurdu belirli favori yemidir, ama iyi durumda olması için çeşitli yemlerle beslenmelidir.

Davranış Biçimi: Barışçıl

Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl

Yüzme Seviyesi: Taban – Orta

Cinsiyet Ayrımı: Yetişkin dişilerin karın bölgesi gözle görülür bir şekilde yumurta doludur ve dolgundur. Başka herhangi bir harici ayırt edici özellikleri yoktur.

Üreme: Akvaryumlarda sıklıkla üretilen bir tür değildir, ama mümkündür. Yumurta saçarak ürerler, yumurtalarını sucul bitkiler arasına bırakırlar. Java moss gibi ince yapraklı bitki kümeleri ile dolu ayrı bir akvaryum uygun olacaktır. 6.5-7.0 civarında bir pH ve 27°C sıcaklık yeterli olmalıdır. Hazır şişman 2 dişi ve sürünün en iyi görünümlü erkeği uygun duruma getirilmiş üretim tankına alınmalıdır. Çift genellikle bitkiler arasına 100 kadar yumurta bırakır, sabahın erken saatlerinde yumurtlama başlar. Yumurtaları yiyebilirler bu yüzden yumurtlama bitince çıkarılmalıdır. Yumurtaların kendileri beyaz renklidir ve 72 saat içinde yumurtadan çıkarlar. Yumurtlama tankı yavruları büyütmek için kullanılabilir. Yumurta keseleri bitince artemia veya mikro kurt gibi küçük canlı yemleri kabul ederler.

Sıcaklık: 24°C – 28°C

En Fazla Büyüdüğü Boy: 8 cm.

En Az Akvaryum Hacmi: 70 litre

Su Sertliği: 5 – 15 °dH (Yumuşak – Sert)

pH: 6.0 – 7.5

Zorluk Seviyesi: 3

Genel Yorum: Bu aktif tür için akvaryumda kapak gereklidir ve suda akıntı bulunmalıdır. Tankta açık yüzme alanlarının yanında yoğun bitkili alanlarda bulunmalıdır. Eğer bunu yapabilirseniz, açık alanlara doğru doğrudan su akışını deneyin. Su üstü bitkileri, kütük parçaları ve kendilerini daha güvende hissetmeleri için koyu bir zemin tavsiye edilir. Kötü su kalitesine karşı çok hassas olduklarından iyi biyolojik filtrasyon şarttır. Sorun olmadan karma tanklarda beslenebilir. Aynı zamanda Batı Afrika biyotop akvaryumu için ideal bir ek yapar. Çok büyük ve agresif türlerle beslenmemelidir. Aynı zamanda tek balık çekingen olur ve beslenme durabilir, gruplar halinde beslenmelidir. 6 veya daha fazla bir grup idealdir ve oldukça çarpıcı bir görüntü oluştururlar. Eskiden Eutropiellus buffei olarak bilinirdi, gündüz kedi balığı çok sık “Debauwi kedi balığı” olarak satılır. Pareutropius debauwi, aslında nadiren ithal edilen bir türdür. İki tür yetişkin çeşitli özelliklerine göre ayırt edilebilir. Buffei’de vücut boyunca 3 yatay çizgi bulunur, debauwi de tek yatay çizgi bulunur. Buffei’nin kuyruk yüzgecinin alt ve üst kısımlarında siyah noktalar da vardır ve yüzgecinde loblar yuvarlaktır.

Paylaş