Katil Salyangoz (Anentome Helena)

Diğer salyangozları avlayarak beslenme şekli yüzünden ün kazanmış minare salyangozu gibi kıvrık- sivri  huni gibi vücudu ile, kahverengi -sarı ya yakın bantlarıyla akvaryumunuzda bulunması gereken güzel canlılardan biridir.

Latince Adı: Anentome helena

Coğrafik Kökeni: Endonezya – Java, Güney – Doğu Asya, Tayland, Prov. Phitsanulok, Kaek Nehri, Sakunothay şelalesi.

Yaşam Alanı: Şelalenin yukarısındaki hızlı akan nehirler, temiz sular. Çamurlu-kumlu, nehir kenarında kök ve kayaların bulunduğu alanlar, kaya engelleri.

Beslenme Biçimi: Ağırlıklı olarak diğer salyangozlar ve diğer küçük omurgasızlarla beslenseler de kuru yemleri de yiyeceklerdir. Ayrıca leş yiyicilerdir ölen canlıları yiyeceklerdir.

Davranış Biçimi: Diğer salyangozlara ve omurgasızlara karşı agresif, onun dışındaki balık vs. gibi canlılara karşı barışçıldır.

Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl

Yüzme Seviyesi: Her seviyede.

Cinsiyet Ayrımı: Diğer tatlı su salyangozları gibi çift cinsiyetli değillerdir. Genellikle ayırt edilememektedir, eş tutmuş birbirine yapışık salyangozlar görüldüğünde zorda olsa yapılabilir.

Üreme: Genellikle bitki yapraklarına, kök, kaya vb. gibi düz zeminlere yumurta bırakırlar. Diğer salyangozların aksine bir batımda 5-10 civarı yumurta bırakırlar, yumurtalar 2 ila 3 hafta içinde çıkarlar. Yumurtalar kaplı oldukları jel sayesinde diğer canlılardan korunurlar.

Sıcaklık: 23°C – 27°C

En Fazla Büyüdüğü Boy: 4 cm.

En Az Akvaryum Hacmi: 15 litre

Su Sertliği: Orta – Sert

pH: 6.0 – 8.0, mümkün olduğunca sabit olmalıdır.

Zorluk Seviyesi: 2

Genel Yorum: Salyangoz yiyen salyangoz, helena salyangozu gibi isimlerle de bilinmektedir. Eğer akvaryumunuzda salyangoz sorununuz varsa bu tür bu iş için çok uygundur, diğer salyangozları avlayarak beslenirler. Diğer salyangozları tüpü sayesinde emerek avlamaktadır. İstenmeyen salyangoz nüfusunu kontrol altına almaktadır. Genellikle kumun altında dolaşmaktadırlar. Genellikle avlanacakları zaman kumun altından çıkıp avlarına çok hızlı bir şekilde saldırırlar. Ön kısmında bulunan soluma hortumu vardır. Bu hortum sayesinde tarama ve hissetme özelliği vardır.

Tropikaldir ; su sıcaklığı 20 derecenin altına düşürülmemelidir. Yaklaşık 2,5 -3 cm ye kadar boy atabilirler.Bilindiğinin aksine tam bir predatör değildir. Aç kaldıkça öncelikli beslenme şekli ramshorn ,adi salyangoz gibi dişine geçirebileceği salyangozları yer. Bunları bulamazsa sizin vereceğiniz balık yemlerinide zevkle tüketecektir.Bazı sitelerde salyangoz sorununa çözüm olarak önerilir. Ramshorn gibi 10 arlı yumurta paketi bırakarak çoğalan bir türden 1000 lerce salyangozunuz varsa helena bu salyangoz imha olayında size pek yardımcı olamayacaktır. Amacınız adi salyangoz neslini kurutmakta makrakanta almalısınız veya el ile düzenli olarak yetişkin salyangozları alıp atarak ,yemlemeyi azaltarak  helenadan çok daha hızlı bir çöüm elde etmiş olursunuz.

Önünde gezdirdiği boru sayesinde hem yön tayini yapar hemde bir salyangoz yakaladığında onu salyangozun içine sokup salyangoza bir tür zehirli sindirim enzimi aşılar. Bu sayede içi sıvılaşan salyangoz emilerek tüketilir. Genelde kendi ebatlarında kurbanlar seçer ama grup olarak avlandıklarında daha büyük salyangozlarıda hedef alabilirler. Eğer akvaryumunuzda elma salyangozu varsa boyutlarına çok fazla güvenmemelisiniz. Bendeki ceviz kadar elma salyangozlarını çoğu zaman zeminde kapakları açık vaziyette baygın bulurdum.Ayırıp ayrı bir kapta kendilerine gelmelerini bekler geri salardım akvaryuma Helenaları ana tanktan çıkardıktan sonra bu gergin senaryoyla hiç karşılaşmadım. Bazı kaynaklarda minare salyangozlarına ve kendi türlerine bulaşmadıkları bahis geçer. Bu tamamen tesadüften ibarettir. Aç kaldıklarında eyfel kulesi gibi elma salyangozunu dahi yemeye çalışan helena yeri geldiğinde yamyamlık dahi yapacaktır.

Üremeleri ağır bir süreçtir. Ramshornlar ,elmalar gibi bir anda tozu dumana katmazlar. Eşeyli ürerler. Erkek ve dişi bireylerin birbirini bulması gerekir. Elinizde az sayıda salyangoz mevcutsa ve üretim amacıyla bunları edindiyseniz akvaryum hacminizin 20 litreden fazla olmasını önermiyorum. Ve üremeyi tetiklediği için bunların bulunduğu ortama canlı yem niteliğinde adi salyangoz koyulması gerekmektedir. Üreme standart birbirleri üzerine yapışarak gerçekleşir. Dişi bir defada 1 veya 2  li paketler halinde kuma ,dekorlara veya bitkilerin üzerine yumurtaları bırakır. Bunu 10-15 defaya kadar bu şekilde sağa sola yapıştırır veya kuma gömer.Yumurtalar ortalama 25 derecelik sıcaklıkta 3-4 haftada çatlar ve yeni bireyler oluştururlar.Sıcaklık 30 derecelere yaklaştıkça bu süre 2 haftaya kadar iner. 30 dereceden daha fazla sıcaklık yumurtanın açılma oranını yokeder. Yavrular yumurtadan çıkınca yeterli boyutlara gelene kadar kuma saklanmaya meyilli bir hayat yaşarlar. Bu dönemde detritus denilen mikroskobik besinlerden ve balık yemi artıklarından faydalanarak gelişirler. Eğer benim gibi nereden geldiğini bilmediğiniz helenalarınız olmuşsa aldığınız bitkileri sorgulamalısınız.

Balık yavrularınızı veya karideslerinizi yiyemezler çünkü onları yakalayacak kadar hızlı değillerdir. Eğer yerken görüyorsanız ya ölmüş bir balık/karidesi tüketiyorlardır yada kurban ölmeye yakın hareket kabiliyeti çok çok azalmış bir canlıdır.

Beslemesi zevkli ,yapısı güzel farklı bir türdür helenalar. Halen ülkemizde pahalı satılsada bazı forumlarda akvaristler tarafından çok ucuz bulmanız mümkün. Helena alırken ileriye dönük salyangoz sorununa çözüm olması açısından salyangoz sorunu başlamadan akvaryuma koymaya çalışın. Salyangoz olmasada balık yemiyle rahatça bakılabilen bir türdür. Özel ilgi istemez. Aylarca ürememesi ya aldığınızda olgunlaşmamış olmasından yada adapte probleminden ileri gelmektedir. Ortama alıştıktan sonra istediğiniz verimi almaya başlıyacaksınız.