Afrika Kaplan Balığı

Güney Afrika’ da Kongo Nehri’nde bulunan çok vahşi bir balık türüdür. Boyları 2 metreyi aşar. Oldukça vahşi olan bu balık türünün dişleri  görüldüğü gibi; küçükken çok sivri ve de ince, büyüdüğünde ise dişleri daha kalın ve daha sağlamlaşır.
Buna rağmen dişleri keskin değil ve tıpkı bir kaplanın dişleri gibi huni biçimindedir. Üzerlerinde önden arkaya düz çizgiler uzanır. Bu çizgilerde, balığa dişlerinde olduğu gibi ismini veren özelliği yansıtır. Kuyrukları kırmızı ve düz olan bu balığın rengi ise sarı, yeşil ve gümüş rengi tonlarını taşır.

Balığın en büyük özelliği ise; saldırdıkları ava dişlerini sapladığı anda ağzında bulunan tükürüğün tıpkı sülüklerde ve vampir yarasalarda da olduğu gibi, kanın pırtılaşmasını engelleyen bir sıvıdan oluşmasıdır. Tıpkı saldırdığı avın kan kaybından ölmesi gibi, birbirleriyle kavga ederlerken ağzından yaralanma gibi bir durumda balığın kendiside bu sıvı nedeniyle aşırı kan kaybından ölür.

Kaplan Balığı

Kaplan balığı, Carcharhinidae familyasından bilimsel adı galeocerdo cuvier olan kaplan balığı genel olarak dört civarinda, 400-600 kg ağırlığı arasında değişir. Bunu geniş ve küttür. Büyük ağzında testereye benzer dişleri bulunur. Gri gövdesi üzerinde köyü renkli kaplan desenini çağrıştırmakta olan desenleri vardır. Genç kaplan balıklarında bu belirtiler daha nettir. Karnı beyaz, kuyruk yüzgecinde üst lobu geniş ve çok güçlüdür.

Kaplan balığı beslenme

Kaplan balığının beslenmesi oldukça çeşitlilik göstermekte, yenebilecek her şeyi tüketmektedir. Ayrıca yenilemeyecek olanlarıda yuttukları bilinir. Şişeler, konserve kutuları, metal parçalar, araba lastikleri, giysi ve çuvallarla kömür gibi yenmeyecek olanları bile yutarlar. Bu türler okyanusun yüzgeçli çöp kutuları olduklarıda bilinir. Yaşam alanları kıyı yakınlarında 150 metre derinliğe kadar olan bölgelerde yaşamaktadır. Genel olarak yüzeyde, nehir ağızlarında ve deniz kulaklarında yaşarlar.

Kaplan balıklarının özellikleri

Tropik ve ılıman sulara fazlaca dağılmışlardır. Ancak akdeniz bölgesinde bulunmamaktadır. Kaplan köpek balığı en tehlikeli türlerden biridir. Bunun yanında hipnotize edilebilirler. Transa geçtiği zaman ağırlaşır ve de sakinleşmektedir. Bunu yapabilmek için ilk başta kaplan balığını sırt üstü konuma getirmek gerekir. Buda oldukça zor bir iştir.

Genelde saldırgan bir tür olmalarının yanında, yemek ayırmadıklarından insanlar için ciddi tehlike arz ederler. Kaplan balığı insanlara saldırı liginin neredeyse ilk sırasındadır fakat büyük beyaz köpek balığına liderliği kaptırmıştır. Kaplan balığının saldırıları ölümcül seviyelerdedir.

Ölümcül saldırılarının ana nedeni saldırı tarzında yatmaktadır. Köpek balıkları avını ısırarak bırakır fakat

kaplan balığı saldırdıktan sonra testere gibi durmadan parçalamaya devam etmektedir.

Sonuç olarak avına kaçış imkânı vermemektedir. Saldırılarını avın ya altından yada su yüzeyinden yapmaktadır. İkinci durumda ise kaplan balığı kafasına su yüzeyine çıkarıp etrafına bakar. Bunu av olup olmadığını anlamak ve avına çarpmadan önce bakmak için yapmaktadır. Bu durum kaplan balığının en önemli özelliğidir.