Latince Adı: Lamprologus ornatipinnis
Coğrafik Kökeni: Tanganyika Gölü, Zambiya ve Tanzanya kıyıları.
Yaşam Alanı: Boş Neothauma Tanganicensis kabuklarıyla çevrili kumlu kıyılarda yaşarlar.
Beslenme Biçimi: Etçil. Doğada suda yaşayan böceklerle beslenir. Akvaryum ortamında pul ve granül yemleri kabul ederler ama aynı zamanda canlı ve dondurulmuş yemler de verilmelidir.
Davranış Biçimi: Orta derecede agresif
Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif
Yüzme Seviyesi: Taban
Cinsiyet Ayrımı: Erkekler dişilere göre daha büyük boyuta ulaşır, bunun dışında cinsiyet ayrımı yapmak zor olur. Dişiyle erkeğin renkleri hemen hemen aynıdır.
Üreme: Boş salyangoz kabuğuna yumurta bırakırlar. Çift halinde veya bir erkeğe 3-4 dişi düşecek şekilde üreyebilirler, erkek birden fazla dişiyle çiftleşebilir. Dişi kabuğa yumurta bırakır ve ardından yumurtalar erkek tarafından döllenir. Yumurtalar çatlayana kadar dişi tarafından havalandırılır. Yavru veya yumurtaları erkek ve dişi birlikte korurlar. Yumurtladıklarının ilk işareti kabuğun ağzında beslenmek için bekleyen toplu iğne başı büyüklüğünde yavruların ortaya çıkmasıdır. Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra kabuğun içinde kalarak korunurlar, büyüdükçe bölgeyi keşfetmek için kabuktan ayrılırlar ama çok fazla uzaklaşmazlar. Yavrular artemia gibi canlı yemlerle beslenebilir.
Sıcaklık: 24°C – 27°C
En Fazla Büyüdüğü Boy: 7 cm.
En Az Akvaryum Hacmi: 60 litre
Su Sertliği: Orta – Çok sert
pH: 7.8 – 9.0
Zorluk Seviyesi: 2
Genel Yorum: Kesinlikle bir kabukçul değildir, boyutu ve salyangoz kabuğuna yumurta bırakması nedeniyle kabukçul olarak adlandırılmıştır. Genellikle kumlu yüzeyde veya kaya üzerinde yüzerler. Tek başına, çift halinde veya üçlü olarak bulunurlar, hiç bir zaman sürü halinde görülmezler. İsmi Latince süslü (ōrnātus) ve dorsal yüzgeç (pinna) kelimelerinden oluşturulmuştur. Tabandaki kumun 3-5 cm olması tavsiye edilir, eğer bitki kullanılacaksa Anubias barteri ‘Nana’ gibi bitkiler uygundur. Tek tür beslenmesi daha iyi olacaktır. Küçük alanları içerisinde son derece aktiflerdir, kendi aralarında ilginç ve gülünç bir etkileşimleri vardır.
İlgili Makale:
Shell Dwellers ( Kabuk Sakinleri )
Evim Kabuk Evim