İnternet fenomeni siyah horoz aslında yalnız değil. Endonezya kökenli Ayam Cemani türünün hem tavuk, hem de horozları tamamen siyah renkte.
Renginin tamamen siyah olması en büyük özelliğidir. Sadece tüyleri değil, eti ve kemiği de siyahtır.
Bu ırkın kökeni Endonezya’ya dayanmaktadır. Endonezya’nın Java Adasının Sura Karta şehrinin Cemani köyü anavatanıdır. İsmini de yine bu köyden almaktadır. Ayam Cemani tavuklarının en büyük özelliği tamamen siyah olan renkleridir. Günümüzde Endonezya dışında çeşitli ülkelerde de yaygınlaşmaya başlamıştır. Bu tavukların tüy renkleri ve etleri siyah renklidir. Özellikle Endonezya başta olmak üzere çeşitli Asya ülkelerinde bu tavuğun ürünlerine marketlerde rastlamak mümkündür. Tadı ise hemen hemen normal tavuklar ile aynıdır.
Ayam Cemani tavukları Asya’da farklı bölgelerde görülse de nadir tavuk ırklarından birisidir. Gagası, ibiği, tüyleri, derisi, kemikleri, ayakları siyah renktedir. Yetişkin bir Ayam Cemani tavuğunun ağırlığı ortalama 2 kilo, horozları ise 2,5-3 kilo civarındadır. Yıllık yaklaşık olarak 70-90 arası yumurta vermektedir.
Özellikle Hindistan’da bu tavuk ırkı kutsal olarak sayılmaktadır. Bu şekilde bir inanış neredeyse tüm ülkede yaygındır. Bu ırkın mistik özellikleri olduğuna inanılmakta ve bazı dini törenlerde kullanılmaktadır. Yine Çin’de de çeşitli amaçlar ile alternatif tıpta kullanılmaktadır
Bu tavukların bu derece koyu renkli olmasının sebebi, fibromelanosis olarak bilinen bir genetik hastalık nedeniyle dokuların aşırı pigmentasyonudur. Bu durum ayrıca bazı diğer siyah tavuk ırklarında da görülür. Yumurtaları hafif pembe bir renk tonu ile krem renk arasıdır. Yumurtalar yaklaşık 45 gram kadar ortalama ağırlığa sahiptir.
Bu tavuk ırkları ülkemizde çok nadir görülmektedir. Ülkemizde ve Dünya’da bu kadar nadir görülmesinden dolayı fiyatları da oldukça yüksektir. Yetişkin bir Ayam Cemani tavuğu yaklaşık olarak 2000-2500 dolardır