Latince Adı: Apistogramma cacatuoides

Coğrafik Kökeni: Rio Ucayali ve Amazonas (Peru); Rio Solim

Yaşam Alanı: Yavaş hareketli nehir kolları, durgun sular ve derelerin tabanında yaprak bulunan alanlarında yaşarlar. Bulundukları bölgelere göre ya da bazı durumlara bağlı olarak yılın belirli zamanlarında suları siyah, beyaz ve berrak olabilir.

Beslenme Biçimi: Öncelikli olarak etçildir ve doğada çoğunlukla omurgasızlarla beslenir. Pul ve granül kuru yemleri kabul etselerde artemia, su piresi, kan kurdu gibi canlı ve dondurulmuş yemler de düzenli olarak verilmelidir.

Davranış Biçimi: Orta derecede agresif.

Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif.

Yüzme Seviyesi: Taban – Orta

Cinsiyet Ayrımı: Erkekler nisbeten daha büyüktür. Renkleri daha parlaktır. Yüzgeçleri daha ihtişamlı görünür.

Üreme: Dekor arasındaki boşluk veya yarıklara düz yumurta dökerler, dişi yumurtaları korur. Üreme döneminde dişi çok agresif olur, küçük akvaryumlarda erkeğin ayrılması gerekebilir.

Sıcaklık: 22°C – 29°C

En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkek 7.5 cm. – Dişi 5 cm.

En Az Akvaryum Hacmi: 60 litre (bir çift için)

Su Sertliği: Çok yumuşak – Sert

pH: 5.0 – 7.0

Zorluk Seviyesi: 3

Genel Yorum: Amerika’da oldukça popüler balıklardır ancak ülkemizde henüz fazla tanınmamışlardır. Üremeye yatkın olsalar da yumurtaların çıkması için yumuşak, uygun su şurtları gerekmektedir. Küçük akvaryumlarda birden fazla erkek bulundurulmamalıdır. Doğada rengi pek canlı olmasada akvaryumda yapay seleksiyonlarla daha renkleri türleri üretilmiştir. Double Red, Triple Red gibi varyasyonları vardır. Double (2) ve Triple (3) adı, renkli olan yüzgeç sayısına bakarak verilmiştir. Toptancılardan akvaryumculara gelen ithal balıklar genellikle zayıf düşmüş balıklar olur ve alındığında büyük oranda balık bir kaç gün içinde kaybedilir. Balıklar alındığında kuru yeme alışık olmadığından çok iyi bir şekilde canlı artemia veya su piresiyle beslenmeli kondüsyon kazandırılmalıdır. Uygun su şartları sağlandığı zaman, geniş akvaryumlarda canlı doğuranlarla ve barışçıl Amozon türleriyle bakılabilir.

İlgili Makale:
Kakadu Cichlid (Apistogramma cacatuoides)

Paylaş