Her gun sayisiz “sitelerden atilmak istenen ozellikle kedilere iliskin” sikayetler aliyoruz. Zehirlenmelerinden torbalara doldurup uzaklara atilmak gibi her turlu ahlaksiz muamele yapilmaktadir. Onemli olcude site icinde en azindan duyarli kisilere ulasip kedilerin ekodenge icindeki yerlerini anlatmak, kediler olmadigi zaman haserelerin insanlarin gozunu oyacagi !! anlatildigi zaman cok yerde kedilere olan savas durdu. Lutfen bunu deneyin.
Ozellikle sitedeki cocuklara ulasmak cok onemli, ailelerini etkiliyorlar cunku. Ayrica asagida paylastigimiz yazimizi durumunuza uyarlayip site yonetimine yollayabilirsiniz. Ust yazi ile de kaymakamlik, il cevre ve HKK ya ekinde bu yazi ile gonderebilirsiniz.
Selam ve sevgiler
Nesrin/ HAYTAP/ DOHAYKO
Konu: …..Sitesi yonetimince yasaya aykiri olarak hayvanlara iliskin olumsuz yaklasim hakkinda yasal islem talep edilecegi..
……………………. Sitesi Yonetim Kurulu Baskanligina
5199 sayili Hayvanları Koruma Kanunu, sahipsiz hayvanlarin yasam haklarini “Yasal” guvence altina almistir. (EK 1)
Sahipsiz hayvanlara iliskin her turlu islem, yasanin uygulayicisi olan Valilik Il Cevre Mudurlukleri ve “Belediyelere” verilmistir. Belediyeler disinda hic bir kurum ve kurulus sahipsiz hayvanlara mudahale edemez, toplayamaz, bir yerden bir yere tasiyamaz. (EK 2)
Belediyelerin toplayip rehabilite ettikleri hayvanlarin dahi “ALINDIKLARI YERE” birakilmalari esastir. Hic bir hayvanin yeri degistirilemez, alistigi ve yasadigi yerde yasami kanunlarla desteklenir, devam eder. (EK 3)
Siteniz ve diger siteler hayvanlarin dogal yasam alani olan bolgelere kurulmustur. Yasam alanlarini gasp ettigimiz, yerine beton bloklar diktigimiz, her yeri asfalt yaptigimiz bu ortamda, bu hayvanlara “gidecek yer” bırakmadigimiz aciktir.
Gerek insani boyutta ve gerekse yasal boyutta bu hayvanlarla birlikte yasamak zorundayiz.
Gıdalarımıza zararli katki maddeleri koyarak bizi icten ice oldurenleri, sokaklarda üc kurus icin insan bıcaklayanları, bizi korkudan serbestce yuruyemez hale getirenleri goz ardi ederek, caresiz hayvanlari tehlike olarak gormek ve yok edilmelerini talep etmek, vicdani olmadigi gibi uygar bir yaklasim da olamaz.
Kediler, insani rahatsiz etmeyen, ama ekolojik dengeyi hasereleri yiyerek en iyi sekilde saglayan hayvanlardir. Bir tek kedinin bile bir yil icinde yiyerek ve dolayisi ile uremelerini onleyerek 10 binlerce hasereyi yok ettigi bilinmelidir. Kediler olmadigi zaman evlerimizde ve sitelerimizin bahcelerinde ya haserelere veya hasereler icin kullanilan kimyasal ilaclara maruz kalacagimizi unutmayalim.
Sitenizde hayvanlara iliskin yasaya aykiri islemler yapilacagi bilgisi tarafimiza ulasmistir. Bu durum kesinlikle yasayi ihlal etmektir. Bu yaklasimin “duzeltilmemesi” durumunda, site yonetim kurulunuz hakkinda, 5199 sayili yasayi ihlalden ……Valiligine ve Il Cevre Mudurlugune yazi yazilarak, hakkinizda idari sorusturma acilmasi ve idari para cezasi verilmesi talep edilecektir.
Kaymakamlik denetim elemanlarinca sitenizde yasayan hayvanlarin yasam haklarinin korunmasi icin tedbir alinmasi talep edilecektir.
Ama sosyo kulturel olarak ust duzeyde insan yapisina sahip olan siteniz ve yonetiminizin bu tur bir ortama sebebiyet vermeyecegini umut ediyor, olayin takipcisi olacagimizin bilinmesi ricamizla saygilarimizi sunuyoruz.
Nesrin Citirik
HAYTAP Hayvan Haklari Federasyonu uyesi DOHAYKO Genel Sekrereri
TC Kimlik: …..
Iletisim:…….
ADANA
Not: Ilgili yasalar icin bakilacak siteler: www.dohayko.org www.haytap.org
EK 1
5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu
BİRİNCİ BÖLÜM-Amaç
MADDE 1. – Bu Kanunun amacı; hayvanların rahat yaşamlarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamaktır.
MADDE 4. – Hayvanların korunmasına ve rahat yaşamalarına ilişkin temel ilkeler şunlardır:
a) Bütün hayvanlar eşit doğar ve bu Kanun hükümleri çerçevesinde yaşama hakkına sahiptir.
b) Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da, sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir.
c) Hayvanların korunması, gözetilmesi, bakımı ve kötü muamelelerden uzak tutulması için gerekli önlemler alınmalıdır.
____________________________________________________
EK 2
Hayvanlarin Korunmasina Dair Kanunun Uygulama Yonetmeligi
Sahipsiz ve Güçten Düşmüş Hayvanların Toplatılması ve Bakılması
MADDE 20 – (1) Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanlar aşağıdaki esaslara göre toplatılır:
a) Belediyelerde sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların toplatılması için ihtiyacı karşılayacak bir toplama ekibi kurulur.
b) Belediyeler tarafından, hayvan toplama ekiplerinin kurulması, bu kişilerin ehil kişilerden oluşması ve dönemsel olarak sorumlu veteriner hekimce eğitime tutulmaları sağlanır.
c) Eziyet edilmeden toplanılacak veya toplattırılacak sahipsiz hayvanlar, nakliye araçlarında kafesler içerisinde geçici bakımevlerine kısırlaştırılıp ve aşılattırıldıktansonra tekrar geri bırakılmaları için nakledilir. Toplanan hayvanların nakil esnasında herhangi bir zarar görmemesi için tüm önlemler alınır.
d) Sahipsiz hayvanlar öncelikle kafes ve ağ ile yakalanır. Bu metotlarla yakalamanın mümkün olmadığı durumlarda yakalama sopasıyla da yakalama yapılabilir. Uyuşturucu tüfek uygulamaları ile yakalama ancak veteriner hekim kontrolü altında yapılır.
_______________________________________________
EK 3
5199 sayili yasanin uygulama Yonetmeligi
MADDE 21 – (1) (Belediyelerce) Toplanilan sahipsiz ve gucten dusmus hayvanlar asagidaki esaslara gore bakilir:
d) Gecici bakimevlerinde on gun sure ile gerekli duyurular yapildigi halde sahiplendirilemeyen hayvanlar kontrolleri, asilari ve tibbi mudahaleler ile kisirlastirilmalari yapildiktan ve operasyon yaralari kapandiktan en az yedi gun sonra kayit altina alinip, mudahale gormus olduklarini gosteren isaretleri uzerlerinde olacak sekilde veteriner hekimin onayiyla alindiklari ortamageri birakilir.