Onları evlerinden attırmak kolay değil! Apartmanda yaşayan evcil hayvan sahipleri, artık dost’larından ayrılmak zorunda kalmayacak.
Hayvan sahipleri apartmanda besledikleri evcil hayvanlarla ilgili kimi zaman ciddi sorunlarla karşılaşabiliyor. Komşular arasında bambaşka nedenlerle çıkan anlaşmazlıklar, kedi ya da köpekleri bahane ederek açılan davalarla devam edebiliyor. Bu tür davalar da genellikle hayvan sahibi açısından olumsuz sonuçlanıyor ve hayvanlar apartmandan tahliye edilmek durumunda kalıyor. Ancak şimdiye kadar mahkemelerden olumlu kararlar da çıkmamış değil. İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Ahmet Kemal Şenpolat’ın yaptığı araştırmalar sonucunda tespit ettiği, İstanbul 4. Sulh Hukuk Mahkemesi’nden çıkan, bir köpeğin evden tahliye edilmemesine yönelik karar buna bir örnek. Üstelik bu karar Yargıtay 18. Hukuk Dairesi tarafından da onanmış. Benzer durumda kalanlar için bu kararın çok önemli olduğunu belirten Şenpolat, geçen yıl yürürlüğe giren 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun da ev hayvanlarını korumaya yönelik maddeler içerdiğini söylüyor: “Hayvanları Koruma Kanunu’nun beşinci maddesinin son fıkrasında diyor ki; ‘ev ve süs hayvanlarıyla, kontrollü hayvanlardan doğal yaşama tekrar uyum sağlayamayacak olanlar terk edilemez. Beslenemeyeceği ve iklimine uyum sağlayamayacağı ortama bırakılamaz.’Yani bu yasamız dolaylı olarak da olsa kimsenin ev hayvanını dışarıya atmaya zorlanamayacağı yolunda hüküm getirmiş. Hatta terk eden insana cezai yaptırımlar uygulamış. Para cezaları anlamında.”

ULUSLARARASI SÖZLEŞME VAR
Şenpolat ayrıca ev hayvanlarının korunmasına yönelik Türkiye’nin imza attığı uluslararası sözleşmeler de olduğunu anlatıyor: “Örneğin, Avrupa Uluslararası Sözleşmesi var. Ev hayvanlarının korunmasına dair… TBMM’den geçmiş ve resmi gazetede yayınlanmış. Uluslararası sözleşmeler, anayasanın 90. maddesine göre kanun hükmünde. Yani tıpkı TBMM’den çıkmış bir yasa gibi değerlendiriliyor. Dolayısıyla Türkiye hem 5199 sayılı yasamızla hem de bu uluslararası sözleşmeyle ev hayvanlarının sokağa atılamayacağını söylüyor.” Hayvanları Koruma Yasası çıkana kadar mahkemelerin genelde lehte karar vermediğini belirten Şenpolat, yasayla birlikte olumlu kararlarda artış olduğu görüşünde: “Aslında bu 5199 sayılı yasayı ve uluslararası sözleşmeyi bilen hakim ve avukat sayısı da az. Bu maddeleri hakimin önüne sunmak gerekiyor. Tabii bu tür bir savunma, kimseyi rahatsız etmeyen bilinçli hayvan sahipleri için geçerli. Çişini, kakasını apartmana yaptıran, havlıyorsa gerekli tedbirini almayan, evinde 50 tane kedi besleyen hayvan sahipleri de var. Doğal olarak bu tür durumlarda mahkemeler tahliye kararı veriyor.

Paylaş