Latince Adı: Neolamprologus helianthus

Coğrafik Kökeni: Tanganyika Gölü. Kamakonde, gölün batı kıyısının güney ucuna doğru.

Yaşam Alanı: Kayalık kıyılar, 2-7 metre arasındaki derinliklerde bulunurlar.

Beslenme Biçimi: Etçil. Canlı ve dondurulmuş yemler diyetinin büyük bir bölümünü oluşturmalıdır. Kuru yemlerle beslenebilirler ama az sıklıkta kullanılmalıdır. Spirulina veya haşlanmış ıspanak gibi bitkisel yemler de düzenli olarak verilmelidir. Akvaryum ortamında verilen çoğu yemi kabul ederler. Doğal ortamda ne ile beslendiği kesin olarak belirlenmemiştir ama kayalık zemindeki ve serbest olarak yüzen planktonlarla beslendiği düşünülmektedir.

Davranış Biçimi: Agresif

Kendi Türlerine Davranışı: Aşırı agresif

Yüzme Seviyesi: Taban

Cinsiyet Ayrımı: Cinsiyet ayrımı kolay değildir. Yetişkin erkekler dişilerden daha büyük olma eğilimindedir.

Üreme: Mağaralara düz yumurta dökerler. Doğal olarak eş oluşturmak için altılı genç bir grup ile başlamak en iyisidir. Yumurtlama tankı en az 75 cm uzunluğunda olmalıdır (başlangıç grubunun büyüklüğüne bağlı olarak). pH 8.2 – 9.0 civarında ve sıcaklık 25-27°C olmalıdır. Yüksek kaliteli, zengin bir diyetle kondisyon kazandırılmalıdır. Dominant olmayanlara tolere edilmediği için kayıplar olabilir, gruptaki bazı balıkların akvaryumdan çıkarılması gerekebilir. Tek bir dominant çift ömür boyu birlikte kalır. Yumurtlamadan sonra dişi yumurtaları korurken erkek mağaranın çevresini korur. Yavrular görünene kadar yumurtladıklarını anlamak zordur. Yavrular ilk doğduklarından itibaren artemia yiyebilecek kadar büyük olurlar ama oldukça yavaş büyürler. Brichardi kompleksindeki diğer Neolamprologus türleri gibi yavru bakımı uzun ömürlüdür ve önceki nesil yavrular cinsel olgunluğa ulaşana kadar ebeveynlerle birlikte kalırlar. Ebeveynler yumurtlamaya devam ederler ve birkaç nesil genellikle aynı akvaryumda görülebilir.

Sıcaklık: 23°C – 27°C

En Fazla Büyüdüğü Boy: 8 cm.

En Az Akvaryum Hacmi: 70 litre (bir çift için)

Su Sertliği: 8 – 25 °dH (Orta – Çok Sert)

pH: 7.5 – 9.0

Zorluk Seviyesi: 2

Genel Yorum: Biraz agresifdir, bölgeci olduğu için tek tür olarak beslenmesi daha iyi olacaktır. Büyük tanklarda diğer orta ve küçük büyüklükteki Tanganyika cichlidleriyle tutulabilir, örneğin Cyprichromis gibi akvaryumun farklı alanlarında bulunan cichlidler. Julidochromis veya Altolamprologus gibi kayalık bölgelerde yaşayan cichlidler eğer tank yeterince büyükse ve yeterli bölge varsa beslenmelidir. Mbuna veya diğer sert türlerle birlikte beslenmemelidir. Kendi türüne karşı aşırı agresif olduğu için tank çok büyük olmadığı sürece sadece bir çift tutulmalıdır. Akvaryumları mağaralar oluşturacak şekilde kaya yığınlarıyla doldurulmalıdır. Tabanda ince taneli kumun tercih edilmesi daha iyi olacaktır. Bu harika tür Büscher tarafından 1997 yılında tanımlanmıştır ve N. brichardi, Crassus, falcicula, grasilis, pulcher, savoryi ve splendens’in bulunduğu “Brichardi kompleksi”ne dahildir, hibrit yavruların olmaması için bu türlerle birlikte beslenmemelidir. Helianthus’un vücudunun genelinde bulunan sarı-turuncu desenler ve yanağındaki v şekilli işaret sayesinde kompleksin diğer üyelerinden ayırt edilebilir.

Paylaş