Kedilerde düzenli bir aşı programı ile onları hastalıklardan korumuş olursunuz.

Yapılan aşılar belirli bir takvim ve düzen ile yapılmalıdır.

Kedilerin aşı takvimi , aşı programı doğduktan 2 ay sonra başlar çünkü , yavru kediler anne sütünde bulunan antikorlar tarafından hastalıklardan korunurlar. Bu antikorlar yavru kedinin bağışıklık sistemi güçlenene kadar ve aşı takvimi ve programı başlayana kadar bulaşıcı hastalıklardan korunmasını sağlar.

8.Hafta 1. Karma aşı her yıl yapılır
9.Hafta 1. Lösemi (Leukemia) aşısı her yıl yapılır
10.Hafta 2. Karma aşı
11.Hafta 2. Lösemi (Leukemia) aşısı
12.Hafta Kuduz aşısı her yıl yapılır

 

Kedi Aşı Takvimi

Kedi aşı takvimi ‘nde iç ve dış parazit tedavisi yapılan kediler tamamen parazitlerinden arındırıldıktan sonra bir haftalık bir dinlenme periyodunu takiben aşılamaya geçilmelidir.

Kedilerde Karma Aşı

Kedilerde sıklıkla rastlanabilen, genellikle üst solunum yolları hastalıkları ve halsizlik,kusma,yorgunluk gibi semptomları yol açan virüslerden korunması için her yıl yapılması gereken aşıdır.

*Karma Aşı (“Feline Calicivirus”, “Feline Herpes Virus” ve “Feline Panleukapenia Virus”)

Yavru kediler 8-12 haftalık olduklarında ilk olarak 1. Karma Aşısı yapılır. Bu aşının 16-21 gün sonra 2. dozu mutlaka uygulanmalıdır. Son aşı tarihi baz alınarak 1 yıl sonra tekrarı yapılır.

Kedilerde Lösemi ( Leukemia ) Aşısı

İnsanlarda AIDS hastalığının semptomları, kedilerde leukozis virüsünün bulaşması ile görünür.Yani kedilerde bağışıklık sisteminin çökmesine neden olur ve ölümcül sonuçlar doğurabilir. Bu aşı LEUKEMİA testi yapılmadan uygulanmamalıdır çünkü kedide bu virüs var ise kedinin daha da ağırlaşmasına neden olabilir. Kedilerde aşı takvimine eklenerek her yıl düzenli yaptırılmalıdır.

*Leukemia Aşısı (FeLV = Feline Leukemia Virus)

Yavru kedilere 1. karma aşı yapıldıktan 1 hafta sonra 1. Leukemia Aşısı yapılır. Bu aşının 16-21 gün sonra 2. dozu mutlaka uygulanmalıdır. Son aşı tarihi baz alınarak 1 yıl sonra tekrarı yapılır.

Kedilerde Kuduz Aşısı

Adı üzerinde , kuduz virüsüne karşı kedilerin korunması için yapılır. Bu aşının yıllık olarak yaptırılması kanunen zorunludur. Aşı karnesine işlenerek saklanmalıdır.

*Rabies (Kuduz Aşısı) Karma ve Leukemia Aşılarının bitiminden bir hafta sonra yani 3,5 aylıkken Kuduz Aşısı yapılır ve 1 yıl sonra tekrar edilir.

*Mantar Aşısı (Microsporum felis)

Mantar enfeksiyonlarına karşı koruyucu amaçla 14 gün ara ile 2 doz olarak yapılması tavsiye edilir. 1 yıl sonra tekrar edilir.

Kedilerde Aşı Sonrası Reaksiyonlar

Kedilere aşı yaptıktan sonra genellikle bir kaç saat sonra reaksiyonlar görülür ve bir kaç güne kadar sürebilir.

  • Aşı yapılan yerde kızarıklık, kaşınma
  • Hafif ateş
  • İştahsızlık ve halsizlik
  • Bir haftaya kadar hapşırma
  • Aşı yerinde topaklık ve şişme , bir kaç hafta sürebilir
  • Nefes almada bozukluk
  • Kaşıntı

Yukarıda yazılan hafif reaksiyonlardan daha ileri seviye tepki olması yada aşılamadan kısa süre sonra anormal derecede alerjik reaksiyon göstermesi durumunda veterinere başvurun.

Aşı takvimi normal olarak anne yanında 2 ay kalmış ve anne sütünü normal almış kediler düşünülerek hazırlanmıştır. Eğer yavru kediyi daha ufak veya sokaktan eve aldıysanız veterinere danışıp hayvanı genel bir kontrolden geçirmeniz gerekir. Aslında bu muayeneyi, aşı takvimi başlamadan önce tüm kediler için yaptırmamız gerekir çünkü eğer kedi enfeksiyon yada hastalık kapmış ise bu aşılar kedinizi daha hasta yapabilir.

Kedilere karma aşı, lösemi(leukemia) aşısı ve kuduz aşısı yıllık yapılmalıdır. Ayrıca parazitlerden korunmaları için de 3 ayda bir şurup yada tablet verilmesi önerilir.

Kedi Kuyruk Dili :