Latince Adı: Xenopus laevis

Dağılımı: Sahra Çölü’nün alt tarafları, serin kesimler.

Boyu: Erkekler 4-7 cm, dişiler 12-13 cm.

Sıcaklık: 16-27 °C

Su Kimyası ve pH: Diğer canlıların yaşadığı hemen her şarta uyum sağlarlar, yüksek tuzlulukta da kalabilir ancak sularında klor ve ağır metaller olmamalıdır.

Davranışları: Yavaş hareket eden veya küçük balıklar hemen yem olacaktır. Tam bir kazı hastalarıdır. Bitkileri yerinden sökebilirler. İribaşları filtre üzerinden beslenirler. Doğada ışıksız balçık dolu havuzlarda yaşarlar.

Üreme: Üreme gece, en az titreşim olduğu zamanda olur. Bu da üremeyi izlemeyi oldukça zorlaştırır. İribaşlar ezilmiş yumurta sarısı veya balık yemi yerler. Bir çay kaşığının 1/8’inden fazla yem verilmemelidir. Yavruların kuyruğu kaybolurken yem verilmemelidir. Kaybolduğunda büyükler gibi beslenmelidir.

Beslenme: Doğada güçü canlılar, organik kum, ölmüş veya ölmekte olan balıklarla beslenirler. Akvaryumlarda ise Reptomin ve etli yemlerle beslenebilirler.

Genel Bilgi: Pek çok ilaç bu canlılardan elde edilen kimyasaldan yapılmaktadır. Bu kurbağa pek çok defa uzaya gönderilmiştir. Aynı zamanda hamilelik testinde de kullanılırlar. Hamile bir kadının üresi dişi Afrika Kurbağası’nın yumurtlamaya (ovülasyona) başlamasına neden olur.

Not: Türkiye’deki akvaryumcularda satılan albino(beyaz) kurbağaların genelde hepsi bu türdendir. 30 litreye bir kurbağa düşecek şekilde bakılmalıdır. Ağzına sığmayacak büyüklükte olan her türlü balıkla beslenebilir. Çok rahatsız edici olmayan vraklamayı sadece erkek yapar.

Paylaş