Başarılı bir discus üretimi için ilk önce iyi bir çift discus gerekir.Zamanı olan bir discus besleyicisi ilk çifti yetiştirmiş olduğu yavrulardan seçebilir ya da üretilmek üzere dışardan discus alabilir.
Çiftlerin birleşebilmesindeki en önemli konu cinsiyet belirlenmesidir.Çiftlerin dişi mi erkek miolduğunu dışardan tahmin etmek çok zordur.Ancak zamanla üretici bu yeteneği kazanabilir.Cinsiyet tayini için hangi karakteristikleri kullanabilirsiniz?
Herseyden önce balığın genel görünümü. Aynı yaşta olan bir çiftten iri olanı erkektir.Özellikle önden bakıldığında erkeklerin daha geniş ve çıkık güçlü yuvarlak başları vardır.erkeklerin sırt yüzgeçleri daha sivri ve yukarı kavislidir. Dişilerin sırt yüzgeçleri ise daha yuvarlaktır. Erkek discusun kuyruk yüzgeçi daha geniştir.
Erkeğin kanatları daha uzun ve geniştir. Güçlü kafatası ve kalın dudakları, boyun altının daha belirgin olması yine erkeklere ait özelliklerdendir.Ancak iri dişiler de bu özelliklere sahiptirler.
Doğada sürü halindeyken liderleri hem dişi hem de erkek olabilir.Genelde aynı tankdaki discuslarda erkek öncü durumdadır.Normalde çift birbirlerinin ağızlarını çekmeyecektirler. Erkek dişiyi yavaşça kenara itecektir.Hızla ona yüzecektir.Ve aniden geri dönecektir.Dişinin üzerindeki çizgiler belirginleşecektir.Eğer erkek eşini beslemek için takip ederse bu hareket onların iyi bir çift olduğunu gösterir.Akvaryuma yem atıldığında balıklardan biri kenara saklanırsa, ikiside aynı cins demektir.
En iyi metodlardan biri de çift olarak seçtiğiniz balıları bir kaç günaynı tankda tutmaktır.Böylece cinsiyetleri belirleyebilirsiniz.Eğer kavga ederlerse ayrı tanklara koyarız.Çift oluşturacağımız zaman erkek daha önce tanka konulmuş dişinin yanına konmalıdır.
Konulan erkek tankdaki dişiyle derhal ilişkiye girer.Ancak discus dişi ise saldırır ve günlerce akvaryumun bir köşesinde saklanır.Üremede suyun niteliği çok önemlidir.Su turbalarla zenginleştirilebilir.Bu nedenle akvaryum peat’i ayrı bir yerde suya karıştırılmalıdır.Bir taşla havalandırılmış peat suya asid ekleyecektir.Bir kaç gün sonra bu eski suyun bir kısmı üreme akvaryumuna konulur.Discus pH değerindeki hafif değişime olumlu cevap verir ve suyun yeni bileşimi yumurtlamayı teşvik eder. Bu durum aynen tabiattaki gibidir. Yağmur mevsiminde de sularda aynı değişim görülür.Peat çok ince torbalar veya naylon çoraplarla toplanır.
Diğer bir olasılık ta, havalandırma sistemini bir kaç saat için kapatmak olacaktır.Böylece Peat konteynerin dibine konulabilir.Seramik koniler discus’un yumurtalarını bırakması için ideal yerlerdedir.Discusun yumurtalarını yumuşak yere bırakması gerekir.Koniler bu yüzden ideal yerlerdedir.Çiçek saksıları da kullanılabilinir.Ancak yumurtaların içeriye kaçmaması için dipteki deliğn kapatılmasıgerekir.Üretme tankının sağ tarafı bir kriter olarak kabul edilir.
Discus sessizlik içinde yumurtlamayı sever. bu yüzden üreme tankları yalnızca bakıcısının günde birkaç kez girdiği odada olmalıdır.balık ne kadar çok rahatsız edilirse o derecede utangaç olacaktır.sağlıklı bir discus akvaryumun önünde yüzer. Akvaryumun önünde birisi durduğunda ona ilgiyle bakacak yaklaşacaltır. ve hatta elinden yem yemeyi dahi kabul edecektir. Böylece discus insanlara alışacak beslenme zamanını benimseyecek ve beslenme zamanı geldiğinde yemi almak için size doğru gelecektir. Bu da discus beslemenin diğer bir zevkli yanıdır.Beslenirken birbirleriyle iyi geçinmelidirler. Yiyecek için kavgaederlerse ya da erkek dişinin yemesine engel olursa bu uyumsuz olduklarını kanıtlar.