Genel:
Uaru olarak adlandırılan Uaru amphiacanthoides; orta-büyük boy arası Amerika Cichlidleri’ndendir. Uaru’nun 2 türü vardır. Uaru amphiacanthoides ve Uaru imperialis. 2 tür de nadir olarak akvaryumcularda bulunurlar. Bu makale daha bilindik olan Uaru amphiacanthoides üzerinedir. Uarular 30’cm’e ulaşabilir. Nadiren 24 cm’i geçerler. Yeşile çalan kahverengi bir rengi vardır. Üreme dönemlerinde muhteşem renkler kazanırlar. Kenarlarda hafif kahverengilik bırakarak simsiyah bir renge bürünürler. Birisi kafalarının içinde bir ışık yakmış gibi gözleri bakır kırmızısı olur. Yavruları ebeveynlerin benekli güzel bir kopyasıdır fakat bu benekleri 7-10 cm olduklarında kaybederler.
Habitat:
Amazonda çok bulunan bir balıktır. Amerikan Cichlid sevenlerin ve tadını beğenenlerin çokluğu nedeniyle genellikle ihraç edilmez.
Bakımı:
Amazonun asidik ve yumuşak sularında yaşarlar ancak hemen her pH’ı tolere edebilirler. 5.5’dan 7.4’e kadar pH’da bu balığın üretildiğini biliyorum. 25 ile 29 derece arası sıcak suyu severler. İdeal değerler 27-29’dür.
Yemleme:
Uaru hemen hemen her şeyi yer. Pul, palet, granül, kurt, veya herhangi bir bitkisel yem… Akvaryumdaki bitkileri köklerine kadar yerler. Yeni çıkmış yavrular anne babalarının üzerindeki küçük canlılardan beslenirler. 2 hafta sonra ufalanmış pul yemi ve artemiayı yiyebilirler. Odlukça hızlı gelişirler, fotoğraftaki yavrular sadece 1 aylık. Karşılaştırma açısından anne babanın 20 cm olduğunu belirtmekte fayda var.
Not: Yumurtalar açılmadan onları korkusuzca ayırabilirsiniz. Yavrular discus yavruları gibi anne babalarına çok bağlı değillerdir.
Üreme:
Uarular üretimi çok zor olarak bilinirler. Zebralar kadar olmasa da pek çok hobici Uaruları üretmeyi başarmıştır. Başarılı olanlar önemli olanın sabır olduğunu vurgulamıştır. Cinsiyet ayırmanın en iyi yolu eş tutmalarını beklemektir. 6-8 balığı bir akvaryumda tutun, 2 balık eş tutunca gerisini çıkarın. İşte eşinizi buldunuz. Uarular düz yumurta dökerler. 100 ile 800 arası (belki de daha fazla) yumurta bırakırlar.Düz bir taşa veya saksıya yumurtlayacaklardır. Pek çok Güney Amerikan Cichlidi gibi diğer balıklardan ayrı bir tankta beslerseniz çift kendi yavrularını yiyebilir. eğer yavruları çok uzun süre anne babayla tutarsanız yavaş yavaş azalacaklardır. Karma tankta yumurtladıklarında yavruları ayırmak problem olacaktır. En iyi yöntem hava hortumu ile yavruları sifonlamaktır.
Kaynak:http://www.gcca.net/fom/Uaru_amphiacanthoides.htm
Fotoğraf: Helen Burns