Latince Adı: Potamotrygon orbignyi
Coğrafik Kökeni: Güney Amerika’nın kuzeyine özgü bir türdür. Venezuela, Guyana, Surinam, Fransız Guyanası, Brezilya ve Bolivya. Amazon havzası’da Rio Orinoco, Rio Paraná ve birçok küçük nehirde yaşar.
Yaşam Alanı: Türün diğer üyeleri gibi belirli bir biyotopta yaşar. Kum yığınları, sığ büyük nehirler ve yavaş akan nehir kollarının çamurlu ve kumlu zemininde yaşarlar. Yağmur mevsiminde oluşan seller nedeniyle başka yerlere göç edebilirler, sular çekildikten sonra oluşan göl ve göletlerde bulunabilirler.
Beslenme Biçimi: Etçil. Doğada esas olarak diğer balıklar, omurgasızlar, solucanlar ve kabuklularla beslenirler. Yüksek metabolizma hızı ile aktif balıklardır ve günde en az 2 kere beslenmeleri gerekir. Bazı örnekler her ne kadar kuru yemi kabul etse de genel olarak etçil bir diyet tercih ederler. Gençler canlı veya dondurulmuş kan kurdu, tubifex, artemia, krill ve benzeri yemlerden hoşlanırlar. Yetişkinler midye, tarak, karides, kalamar, taze balık ve toprak solucanı gibi büyük yemlerle beslenmelidir. Sağlıklı olmaları için zengin bir diyetle beslenmeleri gerekir. İlk ithal edildiklerinde genellikle yeme karşı isteksiz ve çok zayıf olurlar. Canlı kan kurdu ve solucan (ikincisi küçük örnekler için doğranabilir) yeni ithal edilenler için genellikle en iyi yemler arasında sayılır. Sığır kalbi veya tavuk gibi besinlerle beslenmemelidir. Bu etlerde bulunan lipidlerin bir kısmı balık tarafından uygun bir şekilde metabolize edilemez ve fazla yağ birikimine ve hatta organlarının bozulmasına neden olabilir. Benzer şekilde canlı doğuran veya küçük japon balığıyla beslemeninde hiçbir yararı yoktur, parazit veya hastalık taşıma riskleri vardır.
Davranış Biçimi: Agresif, kendinden küçük balıkları avlayabilir.
Kendi Türlerine Davranışı: Orta derede agresif
Yüzme Seviyesi: Taban
Cinsiyet Ayrımı: Cinsiyet ayrımı kolaydır. Erkeklerin pelvik yüzgeçlerinde “claspers” olarak bilinen bir çift cinsel uzantı bulunmaktadır, bu uzantı açıkça görülebilir. Genç erkeklerde çok küçüktür ama yakından bakılınca görülebilir.
Üreme: Potamotrygon türleri matrotrophic viviparity olarak bilinen bir üreme stratejisi kullanırlar. Yavrular anne içinde gelişerek canlı doğar ve oluşumu tamamlanmış olur. Gebelik genellikle 1-8 ay arasında değişmektedir. Son yıllarda esaret altında düzenli olarak üretilmeye başlanmıştır. Eş seçiminde çok seçici olurlar, bu yüzden 1 çift satın almak yerine bir grup yavru alnarak içinden eş çıkması beklenmelidir. Cinsel olgunluğa geç ulaşan bir türdür eğer yavru olarak satın alınacaksa sabretmek gerekir. Kur biraz şiddetli olduğu dişi erkekten biraz daha büyük olmalıdır. Üreme döneminde erkek genellikle dişiye ağzıyla tutunmaya çalıştığı için zarar verebilir ve dişiyi durmadan takip eder. Çiftleşmek için çift kendilerini karınları birbirine bakacak şekilde konumlandırırlar, erkek üreme amaçlı dişiye ağzıyla tutunur eğer çiftleşme uzun sürer veya gerçekleşmezse dişide fiziksel hasarlar oluşabilir. Esarat altında dişinin gebeliği genellikle 9-12 hafta arasında sürer, bu dönemde dişi yavrular yüzünden çok fazla enerji tüketeceği için yeterli miktarda beslemek önemlidir ve iştahı önemli ölçüde artar. Yavrular yüksek kaliteli canlı ve dondurulmuş yemlerle günde birkaç kez beslenmelidir. Yavruların bazıları başlangıçta dondurulmuş yemleri reddedebilir ama canlı yemle karıştırılarak verilirse kolayca alışabilirler. Büyümeleri su değişimleri ve doğru miktarda besinle oldukça hızlı olabilir. Dişi üreme döneminde çok enerji tüketir ve eğer sürekli olarak çiftleşirse büyük ölçüde ömrü kısabilir, bu nedenle bazen dişiyle erkek ayrılmalıdır.
Sıcaklık: 24°C – 26°C
En Fazla Büyüdüğü Boy: 37 cm.
En Az Akvaryum Hacmi: 680 litre (neredeyse tek bir yetişkin için yeterlidir).
Su Sertliği: Yumuşak – Orta
pH: 6.5 – 7.5
Zorluk Seviyesi: 4
Genel Yorum: Akvaryumlarına dekor malzemesi eklemek çokta gerekli değildir, ancak istenirse kök parçaları, dallar ve düz kayalar eklenebilir. Mümkün olduğunca açık yüzme alanları bulunmalıdır, dekor malzemeleri iri olmamalı ve hareketlerini engellememelidir. Akvaryumlarında loş bir ışık tercih edilmelidir, parlak ışığa alıştıktan sonra bu ortamda da sorunsuz bir şekilde yaşayacakır. Kuma gömülen bir tür olduğu için kuma gömülen bitkiler yerine java moss ve anubias gibi bitkiler tercih edilmelidir. Akvaryumun tabanında ince dere kumu kullanılması balığın doğasına daha yakın bir ortam oluşturacaktır, farklı türde akvaryum kumları da tercih edilebilir veya tamamen kumsuz bir akvaryum oluşturulabilir. Stres altındayken kendilerini kuma gömdükleri ve doğada kumlu veya çamurlu alanlar da yaşadıkları için tabanda kum kullanılması daha iyi olacaktır. Filtrasyon akvaryumlarının önemli unsurlarından biridir. Tabanda yaşayan, aktif ve büyük boyutlu avcı bir balık olduğu için sump sistemi tercih edilmelidir. Alternatif olarak bir veya daha fazla dış filtre kullanılabilir. Haftalık %40-50 su değişimi yapılması uygun olacaktır. Doğada yaşadıkları ekosistemde üst derecede yırtıcılardan biridir ve yanlarında küçük türler beslenmemelidir. Bazı Heros veya Geophagus türleri, birçok büyük characin türü ve bazı sazan türleri uygun tank arkadaşlarıdır. Bu türü besleyen hobiciler genellikle tank arkadaşı olarak Asya veya Güney Amerika Arowanası tercih ederler, bu iki tür büyük tanklarda oldukça göz alıcı br kombinasyon oluşturabilirler. Diğer seçenekler Cichla, Datnioides spp., bichirler veya Pimelodid kedi balığı olabilir. Her ne kadar discus gibi balıklar uygun tank arkadaşı olarak görünsede geceleri avlanma riskleri vardır. Ayrıca oldukça bölgeci türlerdir. P. orbignyi genellikle çay fincanı kedibalığı olarak satılmaktadır. Yavru iken diğer türlerden ayırt edilmesi zordur. Her ne kadar derileri incelenerek ayırt edilse de P. humerosa adlı türe çok benzer. Bazı uzmanlar P. reticulata ve P. orbignyinin aynı tür olduğunu düşünmektedir ama henüz bilimsel olarak onaylanmamıştır.