Tanka yeni balık eklenirken üzerinde önemle durulması gereken üç konu vardır.

1. Karantina :

Tankınıza sonradan ekleyeceğiniz balığı bir süre karantinaya alarak, sağlığının yerinde ve tankın diğer sakinleri için tehlike arz etmeyecek bir balık olduğundan emin olunmalıdır. Ancak bir çok hobici bu önemli noktayı dikkate almaz.

Akvarsitlere göre karantina, balıkların kimyasal ve fiziksel tedaviye tabi tutulması, ister satın alınmış ister doğadan yakalanmış olsun, hepsinin iyileştirilmesi ve yeni evlerine taşınmadan önce streslerinin azaltılması işlemidir.

30*20*25 boyutlarında bir karantina akvaryumu, her ciddi akvarist için tavsiye edilir. Bir diğer yol ise, akvaryumcunuzun; balıkları mnatarların, virüslerin ve bakterilerin yol açtığı hastalıklardan koruyacak ciddi bir karantina ünitesi olduğundan emin olmaktır.

Bu balık ölümlerinin önüne geçmenin en garanti yoludur. Akvaryumcularla ilgili en üzücü şey, malesef genelde yeterli yerlerinin bulunmaması ve mikroplardan izole edilmiş balık yetiştiriciliği konusunda gerekli altyapıyı hazırlama ve yönetme konusunda yeterli uzmanlıklarının bulunmayışıdır. Bunlar, bir çok akvaryum ve balık yatırımıcısına göre boşa para harcama anlamına gelirki bunun ne olduğunu biz çok iyi biliyoruz.

Şunu da eklemeliyim ki, karantina için kimyasal malzemelere harcanan para (teramisin, malahit yeşili v.b.) elbetteki balığın satış fiyatına yansıyacaktır. Ancak daha fazla balık ölümü ile karşılaşmayacağınız için, uzun vadede bu sizin için daha hesaplı olacaktır.

2. Balığın tanka aktarımı:
Su, hobici için tek başına bir şey ifade etmez. Yumuşak, sert; asidik alkali; tatlı, acı, tuzlu; sıcak, soğuk gibi pek çok parametre vardır. Bu değerlerin hobici için önemli olmasının temelinde su canlıları için önemli olması yatar.

Yeni balığı tanka koyarken yeni suya alıştırmak gereklidir. Sadece poşeti suda beklemek bu değerlerden sıcaklığa alışmasına yardımcı olur, diğer su değerlerine de alışması için yavaş yavaş asıl akvaryum suyuyla tanışmalıdır. Poşet açılarak, balık ve içindeki suyla beraber akvaryum suyu içerisine sabitlenmiş içi boş bir kaba konulmalı, hem ısı dengesi sağlanmalı hem de yavaş yavaş balığın türüne göre (4-5 saati bulabilir) su eklenerek suya alışması sağlanmalıdır. Özellikle deniz balıkları, cüce amerikan cichlidleri, amerikan tetraları, discus, tanganyika cichlidleri gibi balıklar yeni suya hassastırlar.

3. Yeni balığın beslenmesi :

Elbette tankınıza yeni eklediğiniz balığın beslenmesi gerekecektir. Ancak bunu hemen yapmak zorunda değilsiniz. Çünkü siz balığı ne kadar dikkatli aktarırsanız aktarın, mutlaka bir süre mutsuz olacaktır.

Bu yüzden balıklarınızı yemlemeyi düşünmeden önce, ışıkları kapatarak bir gece boyunca yeni evlerine aışmalarına izin verin. Yemlemeyi ertesi sabah yaptığınızda, bu balığa kendi evindeymiş hissi verecektir.

Eğer zaten oturmuş bir tankınız varsa, yeni balığı tanka koymadan önce bir süre karantinaya almanız gerektiğini zaten söyledik. Bu işin en ucuz yolu ise, çakıl ve bitki koymanızı gerektirmeyen plastik tanklardır.

Bu tank yalnızca karantina tankı ya da hastane olarak kullanılabilir.

Yeni balığınızı bu tankta 3 gün kadar gözlemleyerek, yakalnmış olabileceği hastalıklara karşı akvaryumcunuzdan temin edebileceğiniz kimyasallar ile tedbir alabilirsiniz. Bu işlemden sonra, balığınızı yeni evine katarabilirsiniz.

Tankınızdaki oturmuş balık topluluğuna yeni bir balık eklediğinizde, tankın ev sahipleri yeni gelen rakiplerine karşı hırçın davranabilirler. Bu problemi de, balıkların ilgilerini dağıtmak amacıyla, güzel bir yem atarak çözebilirsiniz.

Çeviren: Sertaç CAN
Yazar: John Morris
Kaynak: http://www.aquaarticles.com/how-to-properly-introduce-new-fi sh-into-your-aquarium/

Paylaş