Latince Adı: Neolamprologus similis
Coğrafik Kökeni: Tanganyika Gölü
Yaşam Alanı: Boş salyangoz kabuklarının toplandığı, ince kumlu tabanı bulunan kıyı çevresindeki bölgelerde yaşar.
Beslenme Biçimi: Etçil. Kuru yemleri kabul etseler bile, canlı ve dondurulmuş yemlerde verilmelidir.
Davranış Biçimi: Orta derecede agresif
Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif
Yüzme Seviyesi: Taban
Cinsiyet Ayrımı: Gençken cinsiyet ayrımı kolay değildir, ancak yetişkin erkekler dişilerden oldukça büyüktür. Erkekler olgunlaşırken küçük bir kafa geliştirebilirler. Dişilerin karın bölgesi yuvarlaktır.
Üreme: Oldukça kolaydır, boş salyangoz kabuğuna yumurta bırakırlar. Karma bir tankta üreyebilirler ama eksiksiz olarak yavru büyütmek istiyorsanız ayrı bir tankta beslenmeleri gereklidir. Dişilerin yumurtalarını bırakacağı çok sayıda kabuk olmalıdır. Su sert ve alkalin, pH 8.0-8.5 civarında, sıcaklık 25-26°C olmalıdır. Bir erkeğe birkaç dişi düşmelidir ve kabuklar arasında aralık bulunmalıdır, bu erkekler arasındaki saldırganlığı azaltmaya yardımcı olur. Eğer dişiler üremeye hazırsa, erkekler aynı zamanda birden fazla dişi ile çiftleşebilir. Canlı ve dondurulmuş yemlerden oluşan zengin bir diyetle kondisyon kazandırılmalıdır. Dişiler seçtikleri kabukların girişinde kendilerini göstererek erkeklerin dikkatini çekmeye çalışırlar. Döllenmeden sonra erkek yavru bakımında daha fazla rol oynar ve bu dönemde dişinin bölgesinde hoş karşılanır. 5–20 arası yumurta dökerler. Dişi kabuk üzerinde durarak ve girişi kaplayarak yüzgeçleri ile yumurtaları havalandırır. Yumurtalar 24 saat civarında açılırlar, 6-7 günde serbest yüzüşe geçerler. Yavrular kabuğa anlık giriş çıkış yapmaya başlarlar, aldıkları risk büyümeleriyle orantılı olarak artar. Sonunda bir iki hafta kadar sonra yavrular dişi tarafından kabuktan çıkarılırlar. Yavrular serbest yüzüşe geçtikleri zaman artemia veya mikrokurt yiyebilecek kadar büyük olurlar. Ebeveynler genellikle yavrularına zarar vermemesine rağmen kolonideki diğer balıklar yavruları yiyebilir. Multifasciatus’a göre daha küçük yumurtaları vardır.
Sıcaklık: 24°C – 27°C
En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 5 cm. – Dişiler 3.5 cm.
En Az Akvaryum Hacmi: 60 litre (1 erkek 4-5 dişiden oluşan bir üreme kolonisi rahatlıkla 60 lt’de beslenebilir.)
Su Sertliği: 8 – 25 °dH (Orta – Çok Sert)
pH: 7.5 – 9.0
Zorluk Seviyesi: 2
Genel Yorum: Neolamprologus similis Tanganyika Gölü’nün küçük bir kabuk sakinidir. Geniş açık kumluk alanların yanında (kum ince olmalıdır), boş salyangoz kabuklarının bol bulunduğu alanlarda oluşturulmalıdır. Koloni halinde yaşar ve her birey bir kabuğu sahiplenir. Diğer birçok kabukçul gibi sığ yüzeyleri tercih ederler, kazıcı bir tür değildir. Kabuğu ve çevresindeki bölgeyi savunan bölgeci bir türdür, boyutuna göre oldukça agresifdir. Akvaryumun içinde diğer alanlarda yaşan türlerle birlikte beslenebilir. Kayalık bölgelerde yaşayan brichardi gibi küçük türler veya daha küçük Julidochromis ve açık sularda yaşayan Cyprichromis türleri uygun tank arkadaşlarıdır. Belirledikleri bölge çok küçüktür fakat güçlü bir şekilde savunurlar. Küçük olanlar bile bölgesine girdiğinizde el ve parmaklarınızı ısırırlar. Bu balığı akvaryumcuda görme olasılığı yoktur ama hobicilerde bulunabilir. Pahalı olabilirler. Similis adını N multifasciatus’a benzerliğinden almıştır, İngilizce’de ki similar (benzer) kelimesinden türetilerek bu isim verilmiştir. İki türün arasındaki fark; N. similis’in N. multifasciatus’dan daha büyük gözleri vardır ve N. similis’in kafası üzerinde birden fazla çizgi bulunur. Similis gri zemin üzerine fosforlu açık mavi çizgilerle kaplı bir vücuda sahiptir ortalama 13 çizgisi vardır. Ama Multifasciatus’ta çizgilerden ziyade gri-beyaz şeklinde bantlar vardır.