Latince Adı: Neolamprologus marunguensis

Coğrafik Kökeni: Tanganyika Gölü, gölün güneybatı kıyısınn çevresinde.

Yaşam Alanı: Kayalık kıyı alanları.

Beslenme Biçimi: Etçil. Canlı ve dondurulmuş yemler diyetinin büyük bir bölümünü oluşturmalıdır. Kuru yemleri de kabul edeceklerdir. Spirulina ve haşlanmış ıspanak gibi bazı bitkisel besinlerde verilmelidir.

Davranış Biçimi: Orta derecede agresif

Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif

Yüzme Seviyesi: Taban – Orta

Cinsiyet Ayrımı: Cinsiyet ayrımı yapmak zordur. Yetişkin erkekler genellikle biraz daha büyüktür ve dişilerden daha uzun kuyruk ve sırt yüzgeçleri geliştirirler.

Üreme: Oldukça kolaydır. Mağara veya kovuklara düz yumurta dökerler. En az 6’lı genç bir grup satın alınıp içinden çift çıkmasını beklemek daha iyi olacaktır. pH 8.2 – 9.0 ve sıcaklık 25-27 °C civarında olmalıdır. Yumurtlama olduktan sonra dişi yumurtalarla ilgilenirken erkek mağaranın etrafını korur. Üreme döneminde diğer balıklara karşı oldukça sert olabilirler. 2-3 gün içinde yumurtalar çatlar, 7 gün sonra serbest yüzüşe geçerler. Yavrular doğumdan itibaren artemia yiyebilmek için yeterince büyük olurlar ama oldukça yavaş büyürler. Yavru bakımı oldukça uzun sürer. Yavrulara zarar verildiği görülmemiştir, birkaç kuşak aynı sürü içerisinde yaşayabilir.

Sıcaklık: 23°C – 27°C

En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 7 cm., Dişiler 5 cm.

En Az Akvaryum Hacmi: 70 litre (bir çift için)

Su Sertliği: 8 – 25 °dH (Orta – Çok sert)

pH: 7.5 – 9.0

Zorluk Seviyesi: 2

Genel Yorum: Doğasına yakın dekorlu bir tankta beslenmesi iyi olacaktır. İnce kumlu bir taban ve bol kaya kullanılmalıdır. Büyük bir tank ve yeterince bölge sağlanırsa Cyprichromis, Julidochromis ve Altolamprologus gibi türlerle bir arada beslenebilir. Mbuna veya diğer sert türlerle beslenmemelidir. Daha önce Neolamprologus sp. “walteri” olarak satılmıştır. Nadir bulunan bir türdür. N. splendens ve N. gracilis arasındaki bir geçiş türü olduğu düşünülmektedir.

Paylaş