Uzun zamandır BAP üyesi olan Jim Sorge ile yaptığım alışverişte 6 adet imparator tetra aldım. Kalem balıkları (pencil fish-şekli kalemi andıran) ve “apistos”(cüce cichlid) ları daha önce çiftleştirmiştim, dolaysıyla bu tetralarla herhangi bir sorun yaşamıyacağımı düşündüm. 90 litrelik, çıplak zeminli ve çok yardımı olan java yosunlu bir tanka koydum onları, ki bu java yosunu yumurtlayan cinsler için harika bir yardım aracıdır, yumurtaları ve yeni doğanları korur ve aşırı bir bakım da gerektirmez.Bir kaç ay sonra onları pul yem, canlı yem, artemia ve siyah kurt ile besledikten sonra onların çiftleşmeye hazır olacağını düşündüm. Yanılmışım. Cevredeki akvaryum kulüplerine ve daha önce imparatorlardan yavru alan kişilere sorduğumda herşeyi doğru yapmış gibi görünüyordum. Yeterince dişi ve erkeğin olmadığı düşüncesiyle bu tetralardan yarım düzine daha istedim Dean Majorino dan ve onları koloniye ekledim. imparator tetralar cinsel dimorfiklerdir( dişiler ve erkekler format bakımdan ayrı görünüm gösterirler), yaşlıca erkeklerin kuyruk yüzgeci ortadan uzantı yaparak gelişir.

Bir kaç ay daha aynı şartları sürdürdükten sonra yine sonuç alamadım. Onları çiftleştirmekten vazgeçip tüm yaz boyunca onlara olan ilgimi azalttım, pek fazla canlı yem vermedim ve gün aşırı pul yem vermekle yetindim. Eylül başlarında ACA buluşmalarından ve gezilerinden sonra, okullar başlamadan balık odamı düzenleme kararı aldım. Su değişimlerini ve filtre temizliklerini yaparken imparator tankındaki java yosununu akvaryumda sağa sola gezdirdim ve 1-1,5cm lik yavru balıklar fark ettim.Daha dikkatli gözlenimim altında bir kaç gün daha geçtikçe daha da fazla yavru balık gözlemliyebildim. Yemlemeye artemia ilave ettiğimde yavru balıklar daha hızlı büyerek cevap verdiler. Kasım 2002 de BAP puanları verilen Jersey Kıyı buluşmasına katıldım tetralarımla.

NJAS üretim veteranı olan Hank Voss ile bu durumla ilgili süren konuşmalarımızda imparator tetralarının gruplar halinde çiftleşen bir balık olduğunu doğruladım. Edindiğim tecrübelere dayanarak, imparator tetrayı üretmek istediğinizde 6 ile 12 balıklık bir koloni kurmanızı, java yosununu bir üretim yardımı olarak kullanmanızı, canlı ve değişik türde, yumurtalar için protein değeri taşıyan yemler kullanmanızı ve onlara kendi işlerini yapmaları için zaman verip onları rahat bırakmanızı öneririm. Yavru balıklar iyi beslenen büyükler tarafından pek rahatsız ediliyorlarmış gibi görünmeselerdebazılarını aradan çekip yiyorlardır. İmparator tetralar orta boyda ve bakılması/çalışılması güzel balıklardır ve ben onları beslemenizi çok öneriyorum.


Çeviren: Murat Güral
Kaynak:http://www.aquarticles.com/articles/breeding/Jinks_Emperor_Tetra.html

Paylaş