Latince Adı: Melanotaenia parva

Coğrafik Kökeni: Kurumoi Gölü, Vogelkop Peninsula, Irian Jaya, Endonezya.

Yaşam Alanı: Gölün kıyısındaki sucul bitkiler arasında yaşarlar. Gölün kıyısı ağırlıklı olarak çamurludur ve su çok bulanıktır. Bazı bölümlerde yoğun bir şekilde Ceratophyllum demersum büyür. Gölün seviyesi son birkaç yılda önemli ölçüde azalmıştır.

Beslenme Biçimi: Hem etçil Hem otçul (Omnivor). Doğada çoğunlukla böceklerle beslenirler. Ama akvaryum ortamında verilen birçok yemi kabul edecektir.

Davranış Biçimi: Barışçıl

Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl

Yüzme Seviyesi: Orta – Yüzey

Cinsiyet Ayrımı: Erkekler dişilerden daha renklidir.

Üreme: Canlı bitkiler ya da yumurtlama paspası kullanılarak kolayca üretilebilir. Yumurtaların yenmemesi için yumurtalar ayrılmalı veya ebeveynler çıkarılmalıdır. Yavrular düşük akıntılı bir tankta yetiştirilmelidir. Yeni doğan yavrular artemia gibi yemleri yiyebilecek kadar büyük olmadıkları için infusoria türü şeylerle beslenmelidir. Yaklaşık 2-4 hafta sonra artemia yiyebilecek boya gelirler.

Sıcaklık: 24°C – 26°C

En Fazla Büyüdüğü Boy: 7 cm.

En Az Akvaryum Hacmi: 80 litre

Su Sertliği: Yumuşak – Sert

pH: 6.5 – 7.5

Zorluk Seviyesi: 3

Genel Yorum: Doğada bol bitkili alanları tercih ettikleri için akvaryumda bol bitkili olmalıdır. Düşük akımlı, temiz, berrak suları tercih ederler. Bilimsel olarak 1990 yılında Allen tarafından tanımlanmıştır. İki ana türü vardır. Gerry Allen Kurumoi Gölü’nde M. parva’nın iki renk formu olduğunu rapor etmiştir; siyah orta şeridi ile leylak renginde-mavimsi erkek veya gümüş ve kırmızı benekli ve dar kırmızı veya turuncu çizgili erkek olmak üzere iki renk formu vardır. Yüzgeçler her iki varyetede de kırmızıdır. Küçük boyutlu olması nedeniyle parva ismi verilmiştir (Latince’de küçük anlamına gelmektedir).

Paylaş