Charles Drow

İlk olrak, “Hamilton and District Aquarium Society” dergisinde yayınlanmıştır, Aralık 2003

Kırmızı Burun Tetralarımı yaz aylarında aldım. Onların Ontario’da yetiştirilebileceğini söylemişlerdi; bu yüzden geçen yıllarda sahip olduğum tetralarla başıma gelenlerden daha iyisinin olmasını umarak Kırmızı Burunları alıp eve getirdim. Ne yazık ki bu tetralar bir hafta bile kalamadı. Birkaç haftalık bir karantina süresinden sonra, diğer tetra türleriyle birlikte yetiştirilmek üzere 95 litrelik bir akvaryuma koyuldular.

Bu sonbaharda ise, bu balıkları üretmeye karar verdim. İlk denememde 1/3lük musluk suyu, 1/3’lük R.O suyu ile dolu olan ve bataklık yosunu ile asidik hale getirilmiş 5 galonluk bir akvaryum kullandım. Balıklar, altta ağ gerili olan bir akvaryuma yerleştirildiler. Yazdan beri bir balığımı kaybetmiştim ve şimdi bir dişi, üç erkek balığım vardı. Balık üçüncü gün birkaç yumurta bırakmıştı. Bunlardan sadece bir çift yumurtadan çıkmıştı.; fakat serbest yüzme seviyesine gelene kadar yaşayamamışlardı. Bir iki hafta sonra yılmadan tekrar denedim. Bu sefer tamamen (tüm akvaryum için) , bataklık yosunuyla asidik hale getirilmiş R.O suyu kullandım. Aslında suyun pH değerini 6, ve iletkenliği de 50 mikrosiemens olarak ölçmüştüm. Sıcaklık 27,7 C’di. Balıkları daha önce yaptığım gibi ağa yerleştirdim, ama bu sefer sadece üç balığım vardı. Gruptan bir erkeği yakalamaya çalışırken kazayla ezdim.

İkinci gün, akvaryumun tabanında yumurtalara rastladım. Ağ ve balıkları akvaryumdan çıkardım, akvaryumun ışıklarını kapattım (tankın içi karartıldı) . 36 saat sonra bazı yumurtalar çatladı. 4 gün sonrada serbest bir şekilde yüzmeye başladılar. İlk yem olarak, likit yavru yemi verdim ve bunu izleyen günlerde Walter Kurtları olarak bilinen cüce mikro kurtlar verdim. Haftanın sonuna geldiğimizde, kuru karideslerle beslemeye başladım. Yavrular hızla büyüdü ve bir ay sonunda; 3 – 3,5 cm uzunluğundaydılar ve kuyruklarında siyah beyaz şeritler oluşmaya başlamıştı.

Şimdi başka bir problemim var. Hangi Kırmızı Burun Tetra türüne sahibim? Benimkilerin “Petitella georgiae” (sahte kırmızı burun) olmadığını biliyorum. Eğer yaşarsa, “Hemigrammus bleheri” ithali zor ve beslemesi güç olan bir türdür. Sanıyorum benimkiler büyük ihtimalle “Hemigrammus rhodostomus” ; daha iyi yüzüyorlar, ayrıca beslemesi ve korumasa da daha kolay. Bu üç türün de erkekleri küçük ve zayıf; fakat her iki cinsiyetin (dişi-erkek) de vücutlarına doğru ilerleyen kırmızı kafaları vardır. Bu türü fazla irdelemeyin. Şüphesiz ki;bu balıkları büyük tanklarda sürü halinde görmek harikadır.

Not: Extra araştırmalardan sonra makalede bahsi geçen türün; “Hemigrammus rhodostomus” değil; “Hemigrammus bleheri” olduğu anlaşılmıştır.

Çeviren: Uğur Durak Yılmaz

Paylaş