KralCichlid bu adını ilk kez 1898 Boulanger tarafından keşfedilmiş ve almıştır.Akvaryumlarda pek yaygın olmayan bu cichlid son 10 yıldır ciddi olarak üretilmeye başlanmış ve hobicilerin tanklarında popüler olmuştur.

Kral ağızda kuluçka yapar ve büyük boyutlara ulaşır.

Karekteristik özelliklerine bakarsak erkekler güzel parlak renklere sahiptir ancak dişiler genelde malawi cichlidlerinde olduğu gibi erkeğin yanında sade ve renksiz kalırlar.

Cinsiyet ayrımı konusunda dıştan tahmin yapabilmek uzun bir zaman süreci ve iyi bir bakım ister.Erkekler 19-20 cm. olduklarında renklerini almaya başlarlar.Yeterli bakım sağlandığında balığın bu boya gelmesi 1,5-2 yıl gibi bir zaman alır.(Tabi bu tamamen bakımla ilgilidir.)Boyutları büyük olan her balık gibi gelişimleri yavaştır.

Genelde barışçıldır,üreme döneminde erkekler arasında sürtüşmeler olabilir.

Kralların bir ilginç özelliği de korktuğunda çok hızlı bir şekilde tabana inip kendini kuma gömebilmeleridir.

Doğada,Malawi Gölü’nde kumlu düzlüklerle kaplı geniş alanlarda yaşarlar ki bu ortamda bir diğer malawi cichlidi olan Cyrtocara Moorii yani Yunus Cichlid’de bulunur.Avlanacakları zaman kumun üzerinde çok hızlı bir şekilde yüzerek avlarını ararlar.

Akvaryum ortamında sağlıklı bir şekilde beslenmeleri için su değerleri ve dekor çok önemlidir.Su sıcaklığı 25-26 derece olup sert suyu severler.Dekor olarak kum ihmal edilmemelidir ve büyük taşlar konmamalıdır.Bu taşlar hem yüzme alanını kısıtlar hem de panik anında ani hareketler sonucunda zarar verebilir.

Gerçekten büyük boyutlara ulaşırlar,grup halinde beslenmeleri daha sağlıklı olacaktır.Ortalama 6-8 üyeli bir grubun sağlıklı beslenmesi için 400lt. ve daha büyük tanklar gerekir.

Beslenmeleri için birçok yemi tüketirler,etçildirler.Tetra’nın flake yemleri ihtiyacı görür.Canlı yem ihmal edilmemelidir.

Üremeleri sabır isteyen bir iştir.Bir yavrunun iyi bir bakım sonucu yetişkin olması 2 yıl alır.Üreme dönemlerinde renkleri en güzel halini alır.Baskın erkek güzel renkleri sayesinde grup içinde hemen anlaşılabilir.Bir seferde büyük ağızları sayesinde ortalama 100 yumurta tutarlar.Yavrular ortalama 20 gün içinde çıkarlar.

Kaynaklar: www.gcca.net/fom/Fossorochromis_rostratus.htm, cichlid-forum.com, malawicichlids.com

Çeviren: Yağız Köylü

Paylaş