Kış Beyazı Hamsteri – Dwarf winter white russian hamster

Doğu Kazakistan ve Güney Batı Sibirya’nın çimli steplerinde yaşarlar. Sibirya hamsteri olarak da adalandırıldıkları olur. Az bulunurlar. İri çıkık gözleri, kemerli burnu ve kuyruğuna doğru yuvarlaklaşan poposu ile campbellden ayrılır.Gözleri siyahtır. Elleri ve ayakları nispeten daha büyük ve daha tüylüdür. Erişkin olduklarında boyları 8-10cm civarında olur. Erkekleri, dişilerine göre daha büyüktürler. Genellikle gece hareketlenirler(güneş battıktan sonra). Ancak gündüz kısa zaman dilimlerinde hareketlendikleri gözlenir.Kış aylarında tüyleri beyaza döndüğü için, bu isim verilmiştir. Kış postuna büründüklerinde çiftleşmezler. Küçük yaşta alıştırılırlarsa, aynı veya farklı cinsiyetten benzerleri ile beraber uyum içinde yaşabilirler. Syrian hamsterlar gibi elde mıncıklamaya, yüzükoyun bastırmaya pek uygun değillerdir. Bu yüzden, küçük çocukların beslemesi için uygun değillerdir. Bu yönleri ile kuzenleri campbelllara çok benzerler.

Davranış Şekilleri:

Doğal ortamlarında, çiftler ve/veya küçük gruplar halinde yaşarlar. Ne var ki yaşları ilerledikçe, kendi bölgelerine giren diğer hemcinslerine saldırılar. Görme yetenekleri zayıf, buna karşın duyma ve koku alma kabiliyetleri çok gelişmiştir. Çevrelerini, bölgelerini ve gruplarını, gelişmiş koku ve duyma yetenekleri ile tanırlar. Kendi aralarında bir hiyerarşi vardır. Kim baskın, kim değil grup içinde bellidir. Genellikle dominant olan, yaşça büyük olandır. Büyük bir grubun içinden, küçük bir grup oluşturulursa, bu yeni küçük grup arasında da hiyerarşik yapılanma hemen oluşur. Dominant olan, genelde uysal/itaatkar olanın karnını/göbeğini yalar. Farkını ve otoritesini belli eder. Bu yöneleri ile campbelllarla nerdeyse aynı özellikleri gösterirler.

Üreme:

Rus hamsterlarının üretimi syrianlara göre daha kolaydır. Çünkü küçük yaşta alıştırılmak kaydıyla dişi ve erkek bir arada yaşayabilirler. Ayrıca kendi, üreme rejimlerini kendileri belirlerler. 1 aylık olduklarında bile cinsel olgunluğa ulaşmış olurlar. Ancak 2 aylıktan evvel genellikle çiftleşmezler.

Erkekler hayatları boyunca üremeye müsait olsalar bile dişiler genelde bir yılın sonunda steril olurlar. Hamilelikleri 18-21gün sürer. Çoğunun hamile olduğu, hamileliğinin son günlerinde ancak anlaşılabilir. Doğumdan hemen sonra bile tekrar hamile kalabilirler. Bazen hamile kalmaya ara verdikleri görülür. Özellikle campbellerda erkek, dişiye doğum sırasında ve sonrasında yardımcı olur. Ancak, tekrar ve sık hamilelik istenmiyorsa, erkek ayrılmalıdır. Bazen hamileliklerini erteledikleri görülür. Yani çiftleşirler fakat yumurtalarının hemen döllenmesine, dolasıyla hamileliğin hemen başlamasına engel olurlar. Bu yalnızca birkaç gün içindir. Genellikle gece veya sabaha karşı doğururlar. Ortalama doğum sayısı 4-6’dır. Oturarak doğururlar. Her doğumdan sonra doğan yavrunun plasentası gelir ve anne, bunu çok güzel bir protein kaynağı olduğu için yer. Bebekler 10’ar dakika ara ile doğarlar. Kör ve sağırdırlar. Ancak, dişli doğarlar. Bedenleri pembedir, tüysüzdür ve nerdeyse şeffaftır. O kadar ki annelerinden emdikleri süt bile midelerinde görülebilir.

Renk:

Renk seçenekleri çok azdır. Safir ve wild olarak adlandırılan renkleri vardır. Renk seçeneklerini arttırmak için, bazı üreticilercampbelllarla çiftleştirirler. Ortaya çıkan yavrulara hybrid adı verilir. Pek tavsiye edilmez. Zira iki ayrı hamsterda bulunan hem kötü hem de iyi özellikler yavrularda görülebilir. Sıklıkla görülen kötü sonuç, yavruların kısır oluşlarıdır. Ayrıca campbellar, winter whitelara göre daha büyük olduklarından(1-2 cm) campbell erkeği ile, winter dişisi çiftleştiğinde, hem annenin, hem de yavrunun ölümüyle sonuçlanan doğuramama olayı gerçekleşebilir.

Bazı yabancı terimler ve Türkçe karşılıkları:

Safir: Mavi renkli, değerli bir korindon türü, gök yakut.

Dominant Baskın.

Hiyerarşi: Makam sırası, basamak, derece düzeni, aşama sırası.

Hiyerarşik: Hiyerarşiye özgü.

Paylaş