Juldichomis ornatus Tanganyika gölünün popüler July’sinden biridir . Ornatus Latinceden gelir süsleme anlamındadır ve bu balıkta gerçekten çok güzeldir . İyi form tutanların düzgün ve parlak altın çizgileri olur . Bu nedenle popüler ismi golden July’dir . Ornatus’lar cüce cichlid olarak değerlendirilmiştir . Bir kısmı 9 cm uzunluğuna kadar büyüyebilsede genel olarak 7,5 cm maximumdur . Bir çiftini 10 gallon’luk bir tankta kolayca bakabilirsiniz ve yavru büyütebilirsiniz . Bu balık tabiki daha büyük bir tankta daha üretken olacak ve yavrular daha çabuk alınıp büyütülebilir . Ornatuslar’da cinsiyet ayrımı zordur . Erkeklerin genital bölgeleri daha renklidir . Dişilerin karnı erkeklere göre daha oval yapıdadır(yumurta taşıdığı için) .Bu balığın en önemli davranışı muhtelif jenarasyondaki yavruların barış içinde aynı tankta yaşam sürdürmesidir . Bunu izlmek gerçekten çok güzel bu nedenle bu balık cichlid fanlarına önerilir .
Habitat :
Tanganyika gölünde bulunmaktadır . Genellikle kayaların arasında ve kayalık bölgelerde rastlanır . Ph 8.0-9.0 arasında tutulmalıdır . dH 9.0-14.0 arasında tutulmaıldır . Isı ise 22-25C olmalıdır .
Bakım :
Bakılması ve beslenmesi çok kolaydır . Ama akvaryumu çok pisletirler . Haftalık su değişimleri şarttır . Bu balığı beslemek için akvaryumunuzu sakin biryere yerleştirin . Titreşimlere hassastırlar . Zemin malzemeniz 4-5 cm silis kum olmalı . Bol miktarda kaya ve yosunlu kayalar koyup mağaralar oluşturmak en iyisidir .
Beslenme :
Julidochromis ornatus yemek konusunda seçici değildir . Ancak yemeğin ebadı önemlidir . Resimdede göreceğiniz gibi ağzı kazıyıcıdır . Ağız yapısı kazıyıcı formda olduğu için algleri ve mikroorganizmaları kayalardan kazır . Beslenmek için su yüzeyine çıkmaz . Orta seviyeden beslenir . Geri kalan yemleri bırakır . Tetra Cichlid Flakes , NLS ve ev yapımı yemler uygundur . Omnivor bir balıktır . Pellet yemler uygun değildir .
Üretim :
Üretimi kolay July lerden biridir . Tam başarı için küçük bir grup oluşturun ve balıkları gözlem altında bulundurun . Birbiri ile anlaşan çiftleri grup dışına alın ve başka bir tanka yerleştirin . Üremeyi kolaylaştırmak için kurutulmuş karides ile balıkları kondisyona sokmak uygundur . Bütün julie’lerde olduğu gibi alanını kendi dizayn eder . Sık sık balığın mağarasını kazdığını ve yeniden yerleştirdiğini izleyebilirsiniz . Eğer balığın birsüre gözden kaybolduğunu görürseniz ya yumurtlama süreci içindedir yada yavrularını koruma altına almış durumdadır . Bu zamanlarda canlı yada dondurulmuş artemia verilmelidir . Bir batında bir düzine ile 30 arası yavru verir . Küçük yavrular büyül su değişimlerinden çok etkilenir . Büyük kayıplarla sonuçlanabilir . Yavrular 1 cm(2 ayda bu boya ulaşır) olunca balıklar için su değişimi sorun teşkil etmez . Bu zamandan sonra su değişimi yavruların gelişiminde büyük rol oynar %50 su değişimleri yapılmalıdır . Eğer çifti ayırıyorsanız birkaç yavruyu da beraber onlarla ayırmakta fayda vardır .
Kaynak : http://www.gcca.net/fom/Julidochromis_ornatus.htm
Çeviren : Cenk Sinor
Çevirenin Notu : Bazı yerler öğrenimime dayanarak eklenmiştir(örn;silis kum)