Ülkemizde hakettiği değeri göremeyen Malawi türüdür İmparatorlar.

Ülkemizde olmasada Malawi gölünün popüler grublarındandır.Diğer Malawi türlerine oranla daha sakin yapıları vardır.Rahatlıkla kendilerinden daha büyük Haplochromis varyeteleri ile beslenebilirler.En yaygın olan varyeteleri Hansbeanchi’lerdir.Bazı kaynaklarda Malawi tavus kuşu cichlidi denilen Aulonocara’lar ilk olarak 1921 yılında keşfedilmişlerdir.Akvaryumlara ise 1970 li yılllarda katılmışlardır.İmparatorların yaşam alanları Malawi gölünün Kuzey Vua bölgesidir.Gölün 4-6 m. derinliklerinde bazen dağınık sürüler halinde gezerler.

Aulonocara’ları diğer Haplochromis varyetelerinden ayıran kendine has karekteristik özellikleri vardır.

BESLENME…

Kafatası yapılarında çok hassas,çukurumsu gözenekler bulunur.Bu minik gözenekli çukurlar direkt olarak Lateral çizgi ile birleşmişlerdir.Bu özelliğe akustik lateral sistem denir.Sudaki en küçük su titreşimlerini bile algılayabilirler.Balık bu sayede kum altındaki kurtçukların titreşimlerini algılayıp kumu ağzı ile kepçe gibi aldıktan sonra kumu geri atıp içindekileri alırlar.Aynı zamanda bu özellikleri sayesinde düşmanlarındanda korunmuş olurlar.İmparatorlar kumluk ve kayalık alanlarda omurgasızlar,kurtçuklar, ve böcek larvaları ile beslenirler.Aulonocara Maylandi’de çok iyi gelişmiş gırtlak öğütücü dişler vardır.

Akvaryum şartlarında protein ağırlıklı yemlerle beslenmeleri gerekir.

ÜREME…

Tüm Aulonocara’lar ağızda kuluçka yaparak ürerler.Yetişkin bir dişi bir seferde 30-60 arası yavru verebilir.Kuluçka süreleri sıcaklığa bağlı olarak yaklaşık 14-20 gün arasıdır.Erkekler üreme döneminde son derece agresif ve bölgeci olurlar.Tüm Malawi türlerinde olduğu gibi Poligamik eşleşme (1 erkeğe,4-5 dişi) ile ürerler.Yaklaşık 6-7 aylık olduklarında yavru vermeye başlarlar.

Akvaryum hacmi ne kadar geniş olursa olsun farklı imparator varyetelerini bir arada beslememenizi öneririm.Dişileri birbirine çok benzediği için melezlenme kaçınılmaz olacaktır.

Aulonocara’ların son zamanlarda muhtelif varyeteleri keşfedilmiştir.Diğer sınıflandırmacılar bu altı türü daha önceki türlerin hibrit varyeteleri olduklarını söylemektedirler.Alulonocara Usisya gölü kapsayan 300 millik bir alanda yaşayan Aulonocara Beanschi çok benzemektedir.Aulonocara Kandeensiz ise,Eccles Reef adasının civcarında yaşayan sülfür kafa olarakta bilinen Aulonocara Maylandi’dir.Malawi orkid veya Kayzer orkid ise Kande adası civarındaki Aulonocara Maylandi’nin mavi formudur.

Aulonocara’ların en yakın akrabaları Trematocranus’lardır.Bunlar son çalışmalarla Aulonocara’lara dahil edilmişlerdir.Bu türün en çok bilineni ise,Aulonocara Jacobfreiberg’dir.Bu türünde en barışcıl olanı Aulonocara Benacshi’dir.

İmparator’lar diğer Malawi türleri kadar çukur kazmazlar.Çok fazla olmamak kaydı ile kayalardan yapılmış dekorlar kullanabilirsiniz.

Şimdi de son derece görsel renklere sahip olan İmparatorlar’dan bir kaç fotoğraf ekleyelim.

Bilimsel Adı: Aulonocara sp. “Stuartgranti Maleri” (Maleri Is.)

Bilimsel Adı: Aulonocara stuartgranti (Mbamba Bay)

Bilimsel Adı: Aulonocara stuartgranti (Gome)

Bilimsel Adı: Aulonocara maulana

Bilimsel Adı: Aulonocara stuartgranti (Chirwa Is.)

Bilimsel Adı: Aulonocara stuartgranti (Hai Reef)

Bilimsel Adı: Aulonocara jacobfreibergi (Undu reef)

Bilimsel Adı: Aulonocara “German Red”

Bilimsel Adı: Aulonocara sp. “Chitande Type North”

Bilimsel Adı: Aulonocara hueseri

Bilimsel Adı: Aulonocara jacobfreibergi “Eureka ”

Bilimsel Adı: Aulonocara jacobfreibergi (Cape Kaiser)

Ülkemizde en sık rastlanan 2 imparator türü bunlardır.

Makelede Sayın Yıldırım ÇELEBİ’nin kitabından alıntılar vardır.Ayrıca Sergen ve Yağız kardeşlerimin yazdığı İmparator makalelerindende fotoğraflar alınmıştır.Kendilerine çok teşekkür ederim.

Yazar: Ü. Uğur Tunç

Paylaş