Latince Adı: Hemirhamphodon pogonognathus

Coğrafik Kökeni: Güney Tayland, Malezya, Singapur ve Endonezya

Yaşam Alanı: Turbalar ve aşağı bölgelerdeki orman akarsuları

Beslenme Biçimi: Planktonlar, algler, küçük balıklar ve su dibindeki çimsi bitkilerle beslenirler. Tatlı su Halfbeakleri daha etçildir. Suya düşen sinek ve böcekleri ve onların lavralarını yerler.

Davranış Biçimi: Barışçıl

Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl

Yüzme Seviyesi: Yüzey

Cinsiyet Ayrımı: Erkeklerde gonopod bulunurken, dişilerde bulunmaz.

Üreme: Bazı türleri yumurta dökerken bazısı canlı doğurur. Dişi döllenmiş yumurtayı lavra balık haline gelene kadar dış ortama bırakmaz.

Sıcaklık: 24°C – 28°C

En Fazla Büyüdüğü Boy: 10 cm.

En Az Akvaryum Hacmi: 100 litre

Su Sertliği: 5 – 12 °dH

pH: 6.0 – 8.0

Zorluk Seviyesi: 4

Genel Yorum: Halfbeakler eneteresan balıklardır. Tatlı suda ve tuzlu suda yaşayan türleri bulunmaktadır. Tuzlu suda yaşayan tür sayısı daha fazladır. 7 cm’den (Dermogenys pusillius) 40 cm’e (Hemiramphus saltator) kadar türleri bulunur. Halfbeakler geniş akvaryum ister. Akvaryumun yüksekliği değil boyu ve eni önemlidir. Aynı zamanda oksijen seviyesine oldukça duyarlıdırlar. Ani su değişimlerine karşı da duyarlıdırlar, yeni akvaryuma koyulurken sadece sıcaklık değil, pH, tuzluluk ve sertlik de göz önünde bulundurulmalı, bulunduğu suya azar azar akvaryum suyu eklenerek yavaş bir geçiş sağlanmalıdır. Dermogeny pusillius gibi bazı türleri acı suda yaşarlar. Akvaryumda Dermogenys ve Nomorhamphus cinslerinin türleri bakılmaktadır. Halfbeakler ani hareket yaparak gagalarını zedeleyebilirler, ancak bu yaralar birkaç hafta içinde düzelecektir. Akvaryumda üretilebilirler, fakat fazla doğurgan balıklar değillerdir. Yavrularına artemia verilmelidir.

Paylaş