Konu: Vatandasa 10 tl odeyerek kopek toplatan Kilis Belediyesi icin Icisleri Bakanligi ve Sayistay Baskanligindan yasal islem baslatilmasi ve belediyeden para alan vatandasa haksiz kazanc saglamaktan yasal islem baslatilmasi talebi.

Icisleri Bakanligina,
5393 sayili Belediye Kanunu’na gore “Belediye hizmetlerinin ciddi bicimde aksatilmasinin, Icisleri Bakanliginin talebi uzerine, yetkili Sulh Hukuk hakimi tarafindan belirlenmesi durumunda, Icisleri Bakanligi hizmetlerde meydana gelecek aksamanin giderilmesini, ‘hizmetin ozelligine’ gore makul bir sure vererek belediye baskanindan ister. Aksama giderilemezse, soz konusu hizmetin yerine getirilmesini o ilin valisinden ister” seklinde hukum vardir (Ek 1).
5199 Sayili Hayvanlari Koruma Kanunu “Sahipsiz hayvanlarin yasam haklarinin da tipki sahipliler gibi gozetilip korunmasini, hayvanlara eziyet ve kotu muamele edilmemesini, sahipsiz hayvanlarin veteriner hekimlerce egitilmis toplama ekipleri tarafindan, bir zarar gormeden aci ve eziyet cekmeden toplatilmalarini, buna aykiri davranan kisi ve kurumlara verilecek cezalari” hukme baglamistir. (Ek 2)

Bu bilgileri isiginda Kilis Belediyesinin yasa disi uygulamalarina iliskin resimli ve delilli tespitler asagidadir:
1. Ekte “Belediyenin kopek basina vatandasa 10 tel vererek sahipsiz kopekleri insanlik ve uygarlik disi yontemlerle” toplatmasina iliskin sikayetimize delil teskil edecek gazete haberi bulunmaktadir. Belediyenin kamuya olan sahipsiz kopek getirene 10 tl verecegi anonsundan sonra cocuklarin da katilimi ile vatandaslar !!! “ellerinde tas ve sopalarla kopek toplama pesine dusmus, doverek taslayarak topladiklari bu kopekleri boyunlarindan sikica baglayarak surukleyerek, arabalarin arkalarinda saatlerce ac susuz baglayarak, bu arada bir kisminin da nefessiz kalarak olumune sebep olarak” belediyeye getirdikleri bilgileri alinmistir.
2. Ayrica yine ayni gazete haberinde ilgili yasalara tamamen aykiri bicimde belediyenin “Barinak” olarak adlandirdigi telle cevrilmis barakanin da yine sikayetimize delil teskil edecek resimler bulunmaktadir. Su ana kadar 200 e yakin kopegin belediye tarafindan cocuklari ve insanlari “Ahlaksiz Kazanca” tesvik ederek topladigi bu 200 kopegin bu harap barakanin kucucuk alaninda koruma altina alindigi seklinde yaniltici haberler basin kanali ile ve arayanlara verilmistir.
3. Sahipsiz hayvanlarin toplanmasinda, belediye tarafindan vatandasa yasa disi odemeler yapilmistir. Vatandas da gelir vergisi odemeden haksiz kazanc saglamistir.
Bu haberlere ve belediyenin resmi aciklamalarina gore, “5393 sayili Belediye Kanunu ve 5199 sayili Hayvanlari Koruma Kanunun” acikca ihlal edildigi, cocuklarin ve toplumun, baska canlilarin hayatlari pahasina yasaya da aykiri olarak ahlaksiz kazanca tesvik edildigi gorulmektedir.

Bu tespitler cercevesinde yasal islemlere iliskin taleplerimiz:
1. Belediyenin bu hizmetindeki aksamalara istinaden, bakanliginizca, 5393 sayili Belediye Kanunu geregi “Yetkili Sulh Hukuk Hakimi” tarafindan belirlenmesinin talep edilmesini, Kiliste, yillardir simdiye kadar yasalara uygun hizmetlerin yerine getirimedigi “sahipsiz hayvanlarin toplanmasi, rehabilitasyonu  ve korunmalarinin saglanmasi” gorevinin Kilis Valiligine verilmesini, yapilacak harcamalarin Kilis belediyesine Iller Bankasindan ayrilacak odenekten kesilip Valilik emrine verilmesini talep ediyoruz.
2. Ayrica, 5199 sayili Hayvanlari Koruma Kanununu ihlal ederek hayvanlara eziyet ve iskence edilmesini para karsiligi saglayan Kilis Belediyesi hakkinda yasal islem baslatilmasini, eziyet ve iskence ile toplanan kopekler icin bu yasanin 28. maddesinin “k” bendine gore belediyeye toplanan hayvan basina 250 tl idari para cezasi verilmesini talep ediyoruz. 200 e yakin kopek toplatildigi goz onune alinirsa belediyeye 50.000 TL para cezasinin kesilmesi gerekmektedir.
3. Yasaya disi hayvan toplanmasi icin vatandasa odenen 10 tl lerin hangi kaynaktan odendiginin “832 sayili Sayistay Kanuna gore; genel ve katma butceli dairelerin Turkiye Buyuk Millet Meclisi adina denetlemek ve sorumlularin hesap ve islemlerini yargilama yoluyla kesin hukme baglamakla” gorevli olan “Sayistay’ca” denetlenmesi icin basvurumunuzu yapmis bulunmaktayiz. Bu hususun bakanlikca da dikkate alinmasini talep ediyoruz.
4. Hayvanlari yasaya aykiri olarak tas ve sopalarla doverek toplayip belediyeye goturup 10 tl alan vatandaslarin, 5199 sayili yasanin 28. maddesinin “k” bendine gore, goturdukleri kopek basina 250 tl idari para cezasi odemelerini talep ediyoruz. Bu vatandaslar hakkinda, ayrica gelir vergisi odemeden haksiz kazanc saglamaktan dolayi sorusturma acilmasini talep ediyoruz.
5. Il Cevre Mudurlugunce belediyenin “bakimevi” olarak nitelendirdigi ilkel barinagin denetlenerek durum tespiti yapilmasi ve orada bulunan hayvanlarin kotu kosullarda eziyet cekerek bulundurulmalari nedeni ile hayvan  basina belediyeye 250 tl idari para cezasi kesilmesini talep ediyoruz.
Yukaridaki tespit ve taleplerimize iliskin bilgi ve cevaplarin tarafimiza 4982 ve 3071 sayili yasalar geregi kanuni suresi icinde bildirilmesini emir ve musaadelerinize saygilarimizla arz ederiz.
Nesrin Citirik
HAYTAP Hayvan Haklari Federasyonu uyesi DOHAYKO Genel Sekreteri

Ek 1…. 5393 sayili Belediye Kanunun “Belediye hizmetlerinin aksamasina” iliskin maddesi
Ek 2…. 5199 Sayili Hayvanlari Koruma Kanunun “sahipsiz hayvalarin toplatilmasi ve aci eziyet cektirilmemesine iliskin” maddesi
Ek 3…. Kilis Belediyesinin gerek 5393 ve gerekse 5199 sayili yasalari ihlal eden uygulamasina delil teskil edecek gazete haberi

Dagitim: BIMER, Sayistay Baskanligi, Yuksek Denetleme Kurulu, TBMM Dilekce Komisyonu Baskanligi, Cevre ve Orman Bakanligi, Icisleri Bakanligi Mahalli Idareler Genel Mudurlugu, Partilerin Mahalli Idarelerden Sorumlu Genel Baskan Yardimciliklari, Kilis Valiligi, Kilis Valiligi Il Hayvan Koruma Kurulu Baskanligi, Kilis Belediye Baskanligi, Kilils Il Cevre ve Orman Mudurlugu, Ulusal ve Yerel Basin Kuruluslari, Uluslararasi Basin Kuruluslari ve STK lar, Hayvan Haklari STK, Grup ve Platformlari,

TC Kimlik..
Adana

____________________________________________________________________
Ek 1
5393 Sayili BelediyeKanunu

Hizmetlerde aksama

MADDE 57.- Belediye hizmetlerinin ciddi bir biçimde aksatıldığının ve bu durumun halkın sağlık, huzur ve esenliğini hayati derecede olumsuz etkilediğinin İçişleri Bakanlığının talebi üzerine yetkili sulh hukuk hâkimi tarafından belirlenmesi durumunda İçişleri Bakanı, hizmetlerde meydana gelecek aksamanın giderilmesini, hizmetin özelliğine göre makul bir süre vererek belediye başkanından ister.

Aksama giderilemezse, söz konusu hizmetin yerine getirilmesini o ilin valisinden ister. Bu durumda vali, aksaklığı öncelikle belediyenin araç, gereç, personel ve diğer kaynaklarıyla giderir. Mümkün olmadığı takdirde diğer kamu kurum ve kuruluşlarının imkânlarını da kullanabilir. Ortaya çıkacak maliyet vali tarafından İller Bankasına bildirilir ve İller Bankasınca o belediyenin müteakip ay genel bütçe vergi gelirleri tahsilâtı toplamı üzerinden belediyeye ayrılan paydan valilik emrine gönderilir.

İçişleri Bakanlığının talebi üzerine sulh hukuk hâkimi tarafından alınan karara karşı ilgili belediyece asliye hukuk mahkemesine itiraz edilebilir.

___________________________________________________________

EK 2

5199 Sayili Hayvanlari Koruma Kanunu

DÖRDÜNCÜ KISIM
Sahipsiz ve Güçten Düşmüş Hayvanların Toplatılması, Bakılması ile
Geçici Bakımevlerinin Çalışma Usul ve Esasları
BİRİNCİ BÖLÜM
Sahipsiz ve Güçten Düşmüş Hayvanların Toplatılması ve Bakılması
Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların toplatılması
MADDE 20 – (1) Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanlar aşağıdaki esaslara göre toplatılır:
a) Belediyelerde sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların toplatılması için ihtiyacı karşılayacak bir toplama ekibi kurulur.
b) Belediyeler tarafından, hayvan toplama ekiplerinin kurulması, bu kişilerin ehil kişilerden oluşması ve dönemsel olarak sorumlu veteriner hekimce eğitime tutulmaları sağlanır.
c) Eziyet edilmeden toplanılacak veya toplattırılacak sahipsiz hayvanlar, nakliye araçlarında kafesler içerisinde geçici bakımevlerine kısırlaştırılıp ve aşılattırıldıktan sonra tekrar geri bırakılmaları için nakledilir. Toplanan hayvanların nakil esnasında herhangi bir zarar görmemesi için tüm önlemler alınır.
ç) Gönüllü kuruluşlar, belediye ile işbirliği yaparak bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak sahipsiz hayvanları toplayabilir.
d) Sahipsiz hayvanlar öncelikle kafes ve ağ ile yakalanır. Bu metotlarla yakalamanın mümkün olmadığı durumlarda yakalama sopasıyla da yakalama yapılabilir. Uyusturucu tufek ile yakalama ancak veteriner hekim kontrolu altinda yapilir.
____________________________________________________________________________
EK 3
Paylaş