Sayin Hasan Gencdal, IBB Veteriner Isleri Muduru,

HASDAL da yasanan yavru katliamindan bir gonulluyu sorumlu tutmakta, hakkinda islem baslattiginizi ifade etmektesiniz.
Madem eksikleri gidermek ve sistemi duzeltmek yerine klasik yolu secip bir gunah kecisi bulunacak, o halde sorularimiza cevap verin:

1. Yasaya ve Istanbul Il Hayvan Koruma Kurulunun aldigi karara gore bir ilcenin baska bir ilcenin sinirlari icine kopek goturemez, birakamaz. Bunun sebebi de olasi bir kuduz durumunda hastaligin yayilmasini onlemektir.

Belediyeniz, adeta bir ulke buyuklugunde olan Istanbul’un saatler suren uzakligindaki ilcelerinden bile hayvan alip, hatta cogu kez kupeli hayvan toplayip, daha da otesi geceleri alip (arkadaslarimizca yakalanmisti ekipleriniz) fiziki imkanlari son derece yetersiz olan HASDAL merkezine goturmektedir. Nicin her biri buyuk bir sehir buyuklugune olan bu ilcelerin sahipsiz hayvan sorununu kendi ilceleri sinirlari icinde cozmelerini engelliyorsunuz?

2. Bunca farkli ilceden, beldeden gelen binlerce hayvan icin karantina sisteminizin olmadigini biliyoruz. Siz bir hekim olarak ulke buyuklugundeki bir metropol sehirden alinan tum hayvanlarin ayni yerde toplanmasini, ustelik de saglikli bir karantina sistemi olmadan, dogru buluyor musunuz?

3. Bir yavruyu kisirlastirilacak buyuk hayvanlarin bulundugu dar bir alana hapsetmek dogru mudur? Birakin bir veteriner hekimi, sokaktaki cocugun bile bilebilecegi “kucuk kopekler ile buyuk kopekler bir araya konursa, o kucuk kopek bir sure sonra parcalanir buyukler tarafindan” gercegi tarafinizdan nicin dikkate alinmamaktadir.

4. Bu yavru kisirlasacak buyuk hayvanlarin bulundugu kafeste iken kuduz oldugu anlasilsaydi, oradaki hayvanlar da oldurulecek miydi?

5. Bu yavruyu eger o gun gonullu kisi o kafesten almasaydi, bu yavru kisirlasacak buyuk hayvanlarin arasinda mi kalacakti? 4 aylik bir yavru kisirlastirilacak miydi?

6. Rutin islemlerinizde barinaga gelen yavrulari koydugunuz AYRI BIR KARANTINA bolumunuz olmadigini biliyoruz. Gelen yavrularin hic bir kontrol olmadan digerlerinin arasina kondugu merkezinizde, gonulluleri gunah kecisi yapmak, sucu onlarin ustune yikmak, gonullu kartlarini iptal etmek yerine, sistemi yasalara, akla ve hekimlige uygun hale getirmeyi nicin denemiyorsunuz?

7. 5199 sayili Hayvanlari Koruma Kanunu acikca “gucten dusmus hayvanlar icin belediyeler bakimevleri olusturmak zorundadir” hukmunu icerdigi halde boyle bir bakim merkezi belediyenizce nicin olusturulmamaktadir?

8. Merkezinizde yarali hayvanlara nicin bakilmamaktadir? Gonulluler yarali veya hasta bulduklari hayvanlari tedavi icin nereye goturmelidir sizce?

9. Merkeziniz kedi kabul etmemektedir. Kediler hayvan degil midir?

10. Asagidaki yazinizda 2009 yilinda 4820 kopek kisirlastirildigi ifadesi yer almaktadir. Bu sayi ayda ortalama 480, gunde ise ortalama 15 hayvana tekabul etmektedir. Ulke buyuklugundeki bir sehrin tum ilcelerine hizmet vermeyi ustlenip, sokaklarindaki yuzbinlerle ifade edilen hayvanlarini gunde 15-20 gibi komik rakamlarla bitireceginizi mi dusunuyorsunuz? Tum sehre hizmet etmeyi (tabii ki edememeyi) amaclayan bir belediyenin, ustelik de hic bir sekilde tedavi bakim yapmazken, gunde en az 100 hayvani kisirlastiracak fiziki ve yonetsel kosullari olusturmasi gerekmez mi?

Sayin Hasan Gencdal,

Sucladiginiz gonullunun asagidaki bizimle de ortusen sorularina da cevap vermek zorundasiniz.
Tum hayvan korumacilar bu sorulariniza acik ve net cevaplarinizi bekliyor, muracaatimiza 4982 ve 3071 sayili yasalar geregi bilgi ve cevap verilmesini saygilarimla arz ediyorum.
Erhun Bolat
HAYTAP BAŞAKŞEHİR TEMSİLCİSİ

16460314960

Sent: Friday, October 23, 2009 10:14 AM
To: Bolat Erhun
Subject: Re: Hasdal yavru katliamina iliskin sorular..

Sayın Erhun BOLAT,
Başvurunuz hakında Veteriner Hizmetleri Müdürlüğümüzden aldığımız cevap yazısı aşağıda gönderilmiştir.
Bilgilerinize sunulur.
2.açıklama
İlgi mailinizde cevaplanmak üzere bazı sorular yöneltmişsiniz.
İstanbul Büyükşehir Belediyesisokak köpeklerine yönelik olarak çalışmalarını 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun belirlediği sınırlar dahilinde 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve Uygulama Yönetmeliği doğrultusunda titizlikle yapmaktadır.
İstanbul büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren rehabilitasyon merkezlerimizi, Çevre İl Müdürlüğü ekipleri defalarca denetlemiş olup, kanuna aykırı herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadığını belirtmişlerdir. Konuyla ilgili raporları Çevre İl Müdürlüğünden temin edebilirsiniz.
Geçici bakım ünitelerimizin tüm ihtiyaçları Belediyemizce ihale edilip alınmakta olup ilaç ve mama sıkıntısı yaşanmamaktadır.
Mailinizde köpeklerin kuduz virüsünü üç (3) aydan önce kapmayacağını iddia etmektesiniz. Bunu hangi akademik kimlikle iddia ediyorsunuz bilmiyorum; fakat laboratuar sonuçları üç (3) aylıktan küçük hayvanların da kuduz olabileceğini ortaya çıkarmıştır.
Ayrıca barınağımızda yaşanan üzücü olaya sebep olan kişinin ifadesine inanıp inanmamak sizlerin takdirine kalmıştır.
Bilgilerinizi rica ederim.
Hasan GENÇDAL
Veteriner Hizmetleri Müdürü
Paylaş