Latince Adı: Farlowella vittata

Coğrafik Kökeni: Orinoco Nehir havzası: Kolombiya ve Venezuela.

Yaşam Alanı: Akıntılı dere ve nehirlerin kıyılarındaki su altında kalmış bitki örtüsünün veya karışık köklerin bulunduğu yerlerde yaşarlar.

Beslenme Biçimi: Ağırlık olarak vejetaryen bir diyeti tercih eder, bu nedenle taze (salatalık dilimleri, lahana, haşlanmış ıspanak vb.) ve kuru (yosun içerikli pul ve granül yemler, spirulina tablet vb.) formdaki bitkisel yemlerle beslenmelidir.

Davranış Biçimi: Barışçıl

Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl

Yüzme Seviyesi: Taban, cam ve aksesuarlarda da hareket ederler.

Cinsiyet Ayrımı: Genellikle kolaydır, erkeğin burnu daha geniştir ve olgunlaştıkça göğüs yüzgeçleri gelişir. Bu dişilerde hiç yoktur.

Üreme: Uygun koşullarda tutulur ve iyi beslenirse oldukça kolay bir şekilde üreyeceklerdir ama yavruları büyütmek zordur. Bir çift edinmek için en iyi yol 6 veya daha fazla balıktan oluşan bir grup satın almaktır. Suları çok temiz tutulmalıdır. Lahana ve ıspanak gibi besin değeri yüksek sebzelerle kondisyon kazandırılmalıdır. Geceleri yumurtlama eğiliminde olan bir türdür ve yumurtalar neredeyse her zaman dikey bir yüzeye (çoğunlukla akvaryum camı) yapıştırılır. Erkek yumurtaları korur ve onları göğüs yüzgeçleriyle havalandırır, yumurtalar 6-10 gün civarında çıkarlar. Birden fazla dişi aynı yere yumurtalarını bırakabilir. Yumurtadan yeni çıkan yavruların çok küçük yumurta kesesi vardır ve çabuk tükenir. Ne yazık ki bu problemlerin başlangıcıdır. Aynı zamanda su kimyasında ki değişikliklere karşı da çok hassaslardır, yavrular açlığa karşı özellikle hassaslardır. Yavruların büyük miktarlarda bitkisel yeme ihtiyacı vardır, yemleri sindirebilmeleri için yumuşak kıvamda olmalıdır. Önceden yumuşatılmış lahana ve ıspanak yapraklarını deneyin (birkaç gün suda bekletip yumuşatmak daha iyi olacaktır, kaynar suda haşlamak besin değerinin bir çoğunu kaybetmesine neden olur) veya akvaryumun güneş ışığı almasını sağlayarak kayalar ve camda yosun oluşturabilirsiniz. Yavrulara en iyi diyet ve su kalitesi sağlansa bile ilk günlerde kayıplar fazla olabilir. Eğer yavruları ayrı bir tanka ayırmaya karar verirseniz su değerlerinin yumurtlama tankındakiyle aynı olduğundan emin olun.

Sıcaklık: 24°C – 27°C

En Fazla Büyüdüğü Boy: 15 cm.

En Az Akvaryum Hacmi: 100 litre

Su Sertliği: 3 – 10 °dH (Çok Yumuşak – Orta)

pH: 6.0 – 7.0

Zorluk Seviyesi: 4

Genel Yorum: İnce kumlu bir taban, yuvarlak taş ve kayalar, kökler ve dalların bulunduğu bir tank kurarak doğasını taklit edebilirsiniz. Bununla birlikte bitkili tanklarda doğasına eşit olacaktır. Akvaryumlarının bol oksijenli olması önemlidir. Kötü ve bozulan su koşullarına karşı çok hassas oldukları için su kalitesinin yüksek tutulması gerekir. Çok barışçıl bir balıktır ama özel gereksinimleri ve utangaç doğası nedeniyle karma tanklara uygun değildir. Ayrıca tertemiz bir suya ihtiyaç duyarlar. Olası tank arkadaşları küçük characinler, daniolar, devariolar, diğer Loricariid kedi balıkları ve Chaetostoma sp. gibi benzer sularda yaşayan türlerdir. Rakip erkekler oldukça bölgeci olabilir ama birbirlerine nadiren zarar verirler. F. acus ile benzedikleri için çoğunlukla bu isimle satılmaktadır. İki türü birbirinden ayırt etmek kolaydır, vittata daha uzun ve incedir. Dere ve nehirlerin kenarındaki bitki örtüsü ve ağaç kökleri arasındaki yaşama iyi adapte olmuşlardır ve inanılmaz derecede kamuflaj sergilerler. İlk ithal edildikleri dönemde oldukça hassas olurlar ve ne yazık ki kayıplar bu ilk dönemde sık görülür. Balık alınmadan önce zayıf ve karnının çekilmemiş olduğundan emin olunmalıdır.

Paylaş