Erkek Montiumların en tipik özellikleri burun kısmındaki iki boynuz ve kuyruk başlangıcında bulunan, yelkeni andıran çıkıntıdır. Yetişkinlerde boynuzların uzunluğu 2 cm’ ye ulaşır. Kafalarının üstünde bulunan kask düz ve hafifçe kalkıktır. Derinin yüzey rengi soluk koyu yeşildir. Bu rengin üstünde daha soluk, sarıya kaçan yeşil renkler bulunur. Dişiler boynuzlar yerine sivri deri çıkıntılara sahiptir. Sırt kısımları erkeklerinkinin aksine düzdür ve kuyruk başlangıcında yelken bulunmaz. Bu türün uzunluğu 25 cm’ yi bulabilir.

Montiumlar’ın doğal yaşam alanı Kamerun’dur. Özellikle Kamerun Dağı’nda sıkça bulunur. Bu bölge dışında görülmez. Bulundukları yükseklik 500 m – 1200 m’dir. Bulundukları bölgede ki çalılıklarda ve ağaçlarda yaşar.

Eğer dişi bir Montium’ a dokunmaya çalışırsanız sizi ısırmaya çalışacaktır. Bunubaşaramazsa bulunduğu yerden aşağı atlayacak, ya hızla kaçmayı deneyecek ya da olduğu yerde hareketsiz kalarak ölü taklidi yapacaktır. Erkek Montium bununların dışında boynuzuyla da saldırmayı deneyebilir. Dişi, çiftleştikten iki ay sonra 5 – 8 arası yumurta bırakır. Yavrular 14 hafta içerisinde yumurtadan çıkar. 7 -12 ay sonra çiftleşecek olgunluğa ulaşırlar.

Paylaş