Bukalemun – Chamaeleo Chamaeleon

Kitap ve dergilerde yaygın olarak bu türün fotoğraflarının basılması Chamaeleo Chamaeleon’ ları bukalemunlar arasında en bilien tür yapmıştır. Ortalama yaşam süreleri 3,5 yıldır. Boyları 30 cm’ ye ulaşabilir. Kask hafifçe kalkıktır ve vücudundaki pullarda düzenlilik görülür. Derinin yüzey rengi yeşil tonlar, sarı, gri yada kahverengiden oluşur. Cezayir bölgesindeki vahalarda yaşayanlarda yeşil tonların hiç biri görülmez. Chamaeleonlar genellikle gövdelerinde beyaz noktacıklardan oluşan iki adet çizgiye sahiptir. Bunun dışında vücutlarında koyu yada açık renk benekler görülür. Cinsiyet diğer birçok bukalemun türünde olduğu gibi erkeğin kalın kuyruk başlangıcından ayırt edilebilir.

Chamaeleo Chamaeleonlar’ ın yaşam alanları oldukça geniştir. Kuzey Afrika, Ürdün, Lübnan, İsrail ve Suriye, Avrupada ise Potekiz, İspanya, Sicilya, Malta, Mora yarımadası ve Türkiye’ nin güney kesimlerinde görülür. Fakat bu bölgelerdeki doğal yaşam alanlarının tahribata uğratılması bu türü tehlike altına sokmuştur. Avrupa’ da genellikle bulundukları alanlar kum çölleri, çam ve okaliptüs ormanlarıdır. Kuzey Afrikada ise bulundukları alanlar çok değişkendir. Savannalar, seyrek ormanlar ve vahalar bunlardan bazılarıdır. Yaşadıkları bölgelere çok yakın mesafede su bulunması dikkat çekici bir özelliktir. Bulundukları yükseklik 0 – 1750 m’ dir. Ortalama sıcaklık, Ocak ayında 10°C, Temmuz’ da ise 20°C – 30°C arasıdır. Nem sabahları %84 civarlarında, geri kalan zamanda ise %40 – 50 arasında değişir.

Avrupada yaşayan Chamaeleon’ da görülen ilginç bir özellik, bir tür kış uykusuna yatmasıdır. Havaların soğuduğu Kış mevsimini, ufak gruplar halinde oluk, çatlak gibi yerlerde gizlenerek geçirir ve havanın gerekli sıcaklığa yükselmesinden sonra yeniden ortaya çıkar.

Bu türün dişileri çiftleştikten 40 – 60 gün sonra 14 – 46 yumurta bırakır. Bırakılan yumurtanın boyutları 11×17 mm kadardır. Yumurtalar bırakıldıktan 190 – 240 gün sonra yavrular yumuyurtadan çıkar.

Paylaş