Latince Adı: Betta brownorum

Coğrafik Kökeni: Sarawak, Borneo, Malezya.

Yaşam Alanı: Torf bataklıkları ve bağlantılı siyah su akarsularında yaşarlar. Bu eski biyotoplar yağmur ormanı alanında bulunur, yoğun dallar nedeniyle yukarıdan çok az ışık su yüzeyine nüfuz eder. Kenardaki bitki örtüsü yoğun bir şekilde büyüme eğilimindedir. Su genellikle hümik asit ve çürüyen organik maddeler tarafından yayılan diğer kimyasallar nedeniyle koyu kahverengi renktedir. Çözünmüş mineral içeriği genellikle azdır ve pH 3.0 veya 4.0 gibi düşük olabilir. Taban genellikle dökülen yapraklar, dallar ve batık ağaç kökleri ile doludur.

Beslenme Biçimi: Etçil. Doğada muhtemelen böcekler ve diğer küçük omurgasızlar/zooplanktonla beslenmektedir. Ama akvaryum ortamında kuru yemleri de kabul edeceklerdir. Çeşitli bir diyetle beslenmelidirler.

Davranış Biçimi: Barışçıl

Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif

Yüzme Seviyesi: Orta – Yüzey

Cinsiyet Ayrımı: Erkekler çok daha renklidir ve dişilere göre daha uzun yüzgeçler geliştirirler. Ayrıca dişilerde bir yumurta tüpü vardır, dişinin yumurtalıkları spot üzerinden görünebilir.

Üreme: Erkek suyun üstüne köpükten yuva yapar, erkek ve dişi yumurtlarken baba yumurtlararı bu köpüklere taşır ve yumurtalara bekçilik eder. Üredikleri suyu çok yumuşak olmalıdır.

Sıcaklık: 22°C – 27°C

En Fazla Büyüdüğü Boy: 6 cm

En Az Akvaryum Hacmi: 30 litre

Su Sertliği: Çok yumuşak – Yumuşak

pH: 3.0 – 6.0

Zorluk Seviyesi: 3

Genel Yorum: İyi bitkilendirilmiş, yumuşak sulu tanklarda başarılı bir şekilde bakılabilir ama en iyisi biyotop tarzı tanklarda bakmaktır. İstenilen şekilde kütükler bulunamazsa iyice kurutulmuş ve kabuğu soyulmuş kayın veya meşe kullanmak güvenlidir. Kuru yaprak olarak kayın, meşe ve Ketapang badem yaprakları uygundur, bu yaprakların doğal görünümlerinin yanı sıra yararlı bakterilerin koloni oluşturmaları için de uygun ortam yaratacaktır. Bu tür loş ışık altında kendini daha güvende hissedecektir. Doğada durgun sular da bulunduğu için akvaryumda da filtrasyon çok güçlü olmamalıdır. Yavaş düzeyde ayarlanmış pipo filtre yeterlidir. Cüce corydoraslar, Otocinclus ve küçük Trigonostigma veya Boraras gibi türler uygun tank arkadaşlarıdır. Betta brownorum Betta coccina grup/kompleksine dahildir. Bu grup B. Burdigala, B. livida, B. miniopinna, B. Persephone, B. rutilans, B. tussyae ve tabii ki B. coccina gibi türleri içerir. Bu türlerin hepsi küçük boyuttadır ve B. Persephone ve B. miniopinna gibi istisnalar dışında ağırlıklı olarak kırmızı renktedirler.

Paylaş