Her akvarist er ya da geç balık taşımasında bir nedenden dolayı balık ölümü ile karşılaşabilir. Bu durumla karşılaşmamak için bir çok metod vardır, ama benim tercihim yüksek dozda sarmısak yağı kullanmaktır. Bu güvenli ve doğal bir çözüm olup, balıklardan tümör alımı ya da yaraların iyileştirilmesinde de yatıştırıcı olarak kullanılır. Sarmısak yağı (etken madde, eugenol *) havuz yapan firmalarda ya da aktarlarda bulunabilir.
Uygulamasını yaparken sarmısak yağının suda güzel bir şekilde eriyebilmesi için alkolle incelterek suya karıştırmalıyız. Bunun için vodka kullanılabilmektedir . Çok fazla alkol, balığın stres yapmasına ve rahatsızlanmasına yol açabilir. Bu yüzden dikkatli olmak gerekir. Eğer suya fazla alkol kattığımızı düşünüyorsak sarmısak yağından biraz daha eklemek yeterli olacaktır. Sarmısak yağı oldukça güvenli bir yatıştırıcıdır. Balığınızı paketleme suyundan çıkarttıktan sonra akvaryuma koyduğunuzda ilk bir saatten sonra canlanmaya başlar.
Akvaryumunuzdan alacağınız (Ph değeri 7,0-7,3 Ph tercih sebebidir.) 3,7 litre suyu uygun bir kaba boşaltın. Başka bir kapta 2-3 ml sarmısak yağını 8 ml vodkayla karıştırın. Karışımı su dolu kaba boşaltın ve biraz karıştırın. Taşıma yapacağınız balık için bu hazırladığınız karışımdan bir miktar alarak içine balığınızı koyun ve seyretmeye başlayın, Balığınız birkaç dakika içinde baygın hale gelecektir. Bu yöntemle huzursuz olan yada mücadele eden hiç bir balığım olmadı. Bu şekilde yaptığınız taşımalarda çlüm oranlarınız minumum düzeyde olacaktır.
Not:
Karanfile koku ve lezzetini veren “eugenol” adındaki bir uçucu yağdır. Kurutulmuş tomurcuklar ezilip su buharı distilasyonuna tâbi tutulursa % 14-20 kadar karanfil esansı denilen uçucu yağ elde edilir. Bu uçucu yağda % 80-90 kadar eugenol ve %3 kadar da asetil eugenol bulunur. Eugenol, hoş kokulu, kuvvetli antiseptik ve analjezik bir maddedir.
Kullanılan Diğer Anestezik Kimyasallar:
Tricaine methanesulfate (MS 222®)
25-100 mg/L — Sakinlestirici etki 1:40,000 sulandırmada
25 mg/l); Anestezik etkisi 1:10,000 -25,000 (100 mg/L H2O) Etkinlik zamanı = 1-3 dakika;
Balıkların geri uyanma zamanı= 3-15 dakika; Kesinlikle tuzlu su balıklarında kullanılmaz.
Benzocaine 25-50mg/L
Sodium Amytal
Tatlı Su: 0.05-0.08 g/L
Tuzlu Su: 0.1 – 0.16 g/L
Quinaldine Sulfate
Tropik deniz balıklarına: 200 mg/L H2O –
Ilık su cinsleri: 15-70 mg/L H2O –
Etomidate 2-4 mg/L
Metomidate 4-5 mg/L
Tavsiye Edilmeyenler:
Chloral hydrate, Chlorobutanol, Methylpentynol, 2-phenoxyethanol, 4-styrlpyridine, Tertiary amyl alcohol, Tribromoethanol, Ether, Urethane