Latince Adı: Apistogrammoides pucallpaensis
Coğrafik Kökeni: Pucallpa yakınlarında, Ucayali bölgesi, Peru, Santa Sofia Adası.
Yaşam Alanı: PH değeri düşük ve çok yumuşak, genellikle kahverengi olan sular.
Beslenme Biçimi: Etçil. Doğada mikro predatördür. Akvaryum ortamında küçük canlı yemler, granül ve pul yemlerle beslenebilir.
Davranış Biçimi: Barışçıl
Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif
Yüzme Seviyesi: Taban – Orta
Cinsiyet Ayrımı: Erkek dişiden daha büyüktür ve yeşil, sarı, mavi parlak renkleri vardır. Dişileri apisto dişileri gibi sarı renkli ve siyah şeritlidir.
Üreme: Üretimi kolaydır. Yumurtalar mağaranın tavanına bırakılır. Dişi yumurtalarla ilgilenirken, erkek bölgeyi savunur. Yumurtalar çıktıktan sonra erkekte yavruların beslenmesi ve korunmasında yer almaktadır. Yumurtalar 3-4 gün içinde yumurtadan çıkar ve yavrular 4-6 gün sonra serbest yüzüşe geçerler. Yavrular oldukça küçük olduklarından ilk 1-2 hafta akvaryumdaki küçük mikroorganizmalarla beslenirler ayrıca infusoria da verilebilir, daha sonra artemiaya geçilebilir. Yumurtaların çıkması için düşük pH ve çok yumuşak bir su gereklidir.
Sıcaklık: 24°C – 30°C
En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkek 6 cm, Dişi 4 cm.
En Az Akvaryum Hacmi: 50 litre (bir çift için), daha büyük tanklarda harem veya grup halinde beslenebilir.
Su Sertliği: 0 – 5 °dH (Çok yumuşak – Yumuşak)
pH: 5.5 – 7.0
Zorluk Seviyesi: 4
Genel Yorum: Yaklaşık 120 litre bir akvaryumda 1 erkek ve 4-5 dişiden oluşan bir grup beslenebilir. Apistogrammoides cinsinin tek üyesidir. Apistogrammalara çok yakın bir türdür. Apistolardan farkı sert ışın sayısının fazla olmasıdır. Adını doğada bulunduğu bölge olan Pucallpa, Peru’dan almıştır. Dekor olarak kütükler kullanılmalıdır. Loş ışık oluşturmak için su üstü bitkileri kullanılabilir, ayrıca echinodorus türü bitkilerde kullanılabilir.